Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 13 Απριλίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Λίγες ώρες πριν την αναμενόμενη επιστροφή Γούναρη στην Αθήνα και την εν συνεχεία ενημέρωση της Εθνοσυνέλευσης από τον πρωθυπουργό…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 13 Απριλίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΟΙ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΑΙ ΜΙΑΣ ΕΚΠΛΗΞΕΩΣ

«Δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία ότι διά συνασπισμού ψήφων των Φιλελευθέρων μετά των άλλων εν τη Συνελεύσει ομάδων δύναται να επέλθη ανατροπή της Κυβερνήσεως. Εάν εν τη κρίσει αυτών εχωρίζετο η σύμπραξις και υποστήριξις του κόμματος των Φιλελευθέρων δεν θα επεδίωκον αι εις κόμματα οργανωμέναι πολιτικαί ομάδες την πτώσιν της κυβερνήσεως. […] Αν η ψηφοφορία τεθή ως πράξις αριθμήσεως φίλων, τότε κατ’ ανυπέρβλητον πολιτειακήν και διεθνή ανάγκην της Ελλάδος θα κληθή το κόμμα των Φιλελευθέρων να δηλώση αν δέχεται ή όχι την ανάληψιν της αρχής. Εάν δεχθή; Ιδού εκπλήξεις»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 13 Απριλίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΙΝ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ

«Μετά την αποτυχίαν της διασκέψεως της Γενούης, η σύμπραξις μεταξύ των Συμμάχων πρέπει να θεωρηθή ανέφικτος. Διά τους μικρούς λαούς, των οποίων η ανεξαρτησία βασίζεται εις την ισορροπίαν των δυνάμεων μεταξύ των ανταγωνιζομένων μεγάλων, η διάλυσις της Συμμαχίας θ’ αποτελέση βήμα προς την χειραφέτησίν των από κηδεμονίας υπερβαλλόντως επαχθούς. […] Διά την Ελλάδα ειδικώς η ύπαρξις της Συμμαχίας έθεσεν εις κίνδυνον τα δίκαιά της, τα ανεγνωρισμένα κατόπιν αλλεπαλλήλων νικών. Η ρήξις αυτής θα την απαλλάξη διαιτητών, ως οι εκδόσαντες την απάνθρωπον απόφασιν των Παρισίων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 13 Απριλίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΙ

«Νομίζει κανείς, ότι ο δικτάτωρ της Αγκύρας ανέλαβε κατ’ αποκοπήν να επανορθώση τα σφάλματα του κ. Γούναρη. Αν ο σύγχρονος Έλλην Μετρνίχος εδέχθη την άνευ όρων μεσολάβησιν, ο Κεμάλ την καθιστά περιττήν, διότι απλούστατς αρνείται να δεχθή την ειρήνην. […] Απομένει τώρα να εργασθή και η Ελλάς, να επωφεληθή εκ της νεάς διπλωματικής καταστάσεως, όπως εμφανίζεται μετά την τουρκικήν απάντησιν. Αλλά πώς; Με ένα Πρωθυπουργόν μένοντα έξω των επισήμων συγκεντρώσεων των νικητών;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 13 Απριλίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΠΩΣ ΕΙΣΕΛΘΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΝ ΑΝΤΑΝΤ. ΣΥΝΑΝΤΗΣΙΣ ΓΟΥΝΑΡΗ-ΝΙΣΙΤΣ

«Ο κ. Γούναρης εξέφρασεν εκ νέου την επιθυμίαν της Ελλάδος όπως, μετά την λύσιν του Ανατολικού ζητήματος, εισέλθη εις την Μικράν Αντάντ και υπεσχέθη αλληλεγγύην κατά την διάρκειαν των εργασιών της Διασκέψεως της Γενούης μετά των αποτελούντων την Μικράν Αντάντ Κρατών»

  • ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΚΑΙ Η ΘΡΑΚΗ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 13 Απριλίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΠΑΠΟΥΛΑ ΔΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ
  • ΑΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛ;

«Πώς εις την κολοσσιαίαν ταύτην προκλητικήν θρασύτητα του εχθρού ετοιμάζονται ν’ απαντήσουν αι Δυνάμεις; Θα δεχθή άραγε ο λόρδος Κώρζον να συνεχίση τον παζαρευτικόν τούτον διάλογον μετά του Κεμάλ και προς την κατεύθυνσιν της Νικομηδείας, ή θα διακόψη πάσαν άλλην συζήτησιν και με ποίαν περαιτέρω κατεύθυνσιν;»

  • Η ΓΑΛΛΙΑ ΑΥΤΟΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ !

ΑΙ ΤΡΟΜΕΡΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ ΤΟΥ ΦΙΛΟΚΕΜΑΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ. ΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΑΙ ΤΗΣ ΚΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣ ΕΞΕΓΕΡΣΙΝ. ΘΑ ΕΠΙΜΕΙΝΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΝ ΤΗΣ ;

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 13 Απριλίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΔΕΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΙΣΜΟΝ ;

«Ας μη αυταπατώνται και ας μη νομίζουν, ότι ο Λαός κοιμάται και δεν γνωρίζει τι επιδιώκουν σήμερον οι καταπολεμούντες και υπονομεύοντες την Κυβέρνησιν Βενιζελικοί και Αντιπολιτευόμενοι. Υπάρχουν πολλών ειδών ονειρευόμενοι, αλλά χειρότεροι πάντων είνε εκείνοι οι οποίοι εν πλήρη μεσημβρία και με ανοικτούς τους οφθαλμούς βαδίζουν προς το Βενιζελικόν βάραθρον, και θέλουν να παρασύρουν εις αυτό και άλλους»

  • ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΕ ΑΡΚΕΤΑ
  • Η ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΥΗΣ – Η ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ – ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΔΙΑ ΤΟ ΤΕΡΜΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 13 Απριλίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΗΝ ΘΕΣΙΝ ΤΟΥ

«Δεν δυνάμεθα βέβαια να γνωρίζωμεν με ποίας σκέψεις επιστρέφει ο κ. Πρωθυπουργός και αν επιστρέφει καν με σκέψεις. Δεν είνε απίθανον και τώρα ο κ. Γούναρης να περιμένη τας εμπνεύσεις της τελευταίας στιγμής. […] Διά το σημείον, εις το οποίον έφθασαν τα εθνικά πράγματα, το άγνωστον, το αόριστον, το ασαφές, το υγρόν, δεν επιτρέπονται πλέον. Δεν έχει πλέον την θέσιν της η περίφημος δικαιολογία της βλάβης των εθνικών συμφερόντων. Λυτρωμένοι και αλύτρωτοι Έλληνες θέλουν τώρα να κάμουν καθαρά τον λογαριασμόν των»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 13 Απριλίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΑΙ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΥΠΟ ΠΟΙΑΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ Θ’ ΑΝΕΜΙΓΝΥΕΤΟ ΕΙΣ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟΝ ΑΓΩΝΑ – ΣΦΟΔΡΑ ΜΑΧΗ ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΣΩΚΙΩΝ

  • Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΛΑΣΕΩΣ
  • Η ΚΕΜΑΛΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ – ΤΗΝ ΕΝΕΚΡΙΝΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ – Θ’ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΣΤΑΣΙΝ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ;

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 13 Απριλίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • Η ΣΥΜΜΑΧΙΚΗ ΜΑΣ ΙΔΙΟΤΗΣ

«Είνε αληθές, ότι παρά την απογύμνωσιν ημών εκ της συμμαχικής ιδιότητος, δεν ευρέθημεν άνευ φίλων εν των αγώνι […] Δεν θέλομεν να ισχυρισθώμεν ότι η αγγλική κριτική της κεμαλικής απαντήσεως αποτελεί επίσημον και πανηγυρικήν αναγνώρισιν της συμμαχικής μας ιδιότητος. Τοιαύται πράξεις βεβαίως τελούνται κατ’ άλλον τύπον. Αλλ’ η τοιαύτη εκδήλωσις των διαθέσεων της αγγλικής πολιτικής έναντι των κεμαλικών, αποτελεί το πρώτον σταθερόν και αναμφισβήτητον βήμα το τείνον εις την επίσημον αναγνώρισιν. Η γερμανορωσσική συμμαχία η απογοητεύσασα τόσον ζωηρώς την Γαλλίαν, είνε προωρισμένη να αποβή απροόπτως προς όφελός μας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 13 Απριλίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ΣΤΑΣΙΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΟΣ
  • Η ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ
  • Η ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΥΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 13 Απριλίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΜΕΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

«Η Σμύρνη κινδυνεύει. Την έθεσεν εν κινδύνω ο παλαιοκομματισμός. Η Θράκη κινδυνεύει. Την έθεσεν εν κινδύνω ο παλαιοκομματισμός. Και όμως κατά την στιγμήν αυτήν της υπερτάτης, της Πανελληνίου αγωνίας, ενεφανίσθη ο παλαιοκομματισμός διά να κάμη τι; […] Διά να αρνηθή εις τους αλυτρώτους το δικαίωμα από του να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέα σωτηρίας. Από του να ασκήσουν όλα τα δικαιώματα μιας αμύνης αποτελεσματικής. Εάν ο παλαιοκομματισμός δεν δύναται να σώση τον Αλύτρωτον Ελληνισμόν, πρέπει ούτος ν’ αποθάνη. Δεν πρέπει να προστρέξη προς τον Βενιζέλον. Δεν πρέπει να χρησιμοποιήση καμμίαν δύναμιν, η οποία δεν ήτο δύναμις του παλαιοκομματισμού […] Διότι πρέπει να αποκλεισθή κάθε ελπίς παλινορθώσεως των Φιλελευθέρων»

  • ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΠΛΑΝΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 13 Απριλίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΣΚΕΨΙΝ ΚΡΑΤΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 13 Απριλίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΣ ΝΕΩΝ ΕΔΑΦΩΝ

«Και έπρεπε να τεθώσιν οι πληθυσμοί εκείνοι υπό την Ελληνικήν σημαίαν μέχρις ου ληφθώσι και περί αυτών αι διεθνείς αποφάσεις, αίτινες θα εξασφαλίσουν την ζωήν και την περιουσίαν όλων εκείνων των κατοίκων της Μικράς Ασίας, τους οποίους απηλευθέρωσεν ήδη ο Ελληνικός στρατός από της σκληράς δουλείας και έσωσεν από της Τουρκικής θηριωδίας και βαρβαρότητος. Αυτή είνε η μεγάλη σημασία, την οποίαν ενέχει η κατάληψις και άλλων εδαφών της Μικράς Ασίας υπό του νικηφόρου στρατού μας, την οποίαν σκοπίμως ΑΠΟΣΙΩΠΑ η Αντιπολίτευσις»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 13 Απριλίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΟΧΙ ΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΤΩΝ ΜΠΟΥΛΟΥΚΙΩΝ

«Αλλ’ είτε η διαδικασία των εκλογών, είτε οι συνδυασμοί οι εκλογικοί, είτε το σύστημα πταίει το γεγονός είνε εν και αδιαφιλονίκητον. Ότι ουδέν κόμμα και ουδείς αρχηγός έχει περί αυτόν επιτελείον πολιτικών ανδρών πλούσιον ούτως ώστε να εκλέγη τας ικανότητας ή τας ειδικότητας προς καταρτισμόν ευπροσώπων κυβερνήσεων. […]Οι φιλοδοξούντες υπουργεία πρέπει να κατακτήσουν διά της αξίας των. Ας εργασθούν. Ας ειδικευθούν. Ας μελετήσουν. Ας αγωνισθούν. Και ας μη αποβλέπουν προς τα χαρτοφυλάκια διά της μεθόδου των μπουλουκίων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 13 Απριλίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΜΟΝΟΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑ

«Εξακολουθεί η αόριστος κατάστασις της διεθνούς θέσεως της χώρας, η δημιουργηθείσα διά της διακοινώσεως των Συμμάχων προς τους εμπολέμους, εξακολουθεί η οσημέραι δυσβάστακρος γινομένη οικονομική μας κατάστασις, ο λαός αγωνιά προ της εξακολουθήσεως του πολέμου των στρατιωτικών επιχειρήσεων και της γενικής πολιτικής καταστάσεως, και μόνον ο Γουναρισμός είναι αναίσθητος και ασυγκίνητος ασχολούμενος εις άκαρπα και ανόητα ταξείδια εις το εξωτερικόν, δεινόν δε κομματισμόν εις το εσωτερικόν»

  • Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΣ ΕΝ ΚΙΝΔΥΝΩ – ΕΚΚΛΗΣΙΣ ΤΗΣ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 13 Απριλίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΣΗΜΕΡΟΝ ΤΗΝ ΝΥΚΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • ΕΠΙΝΟΗΤΙΚΟΤΗΣ

«Η επινοητική δύναμις του βενιζελισμού είναι ακαταγώνιστος. Δύναμις κακοποιός. Επινοητικόν τάλαντον κακοποιών μεθόδων. […] Τα επινοητικά κύτταρα του βενιζελισμού δονούνται διαρκώς. Και εγέννησαν έως τώρα την ιδέαν της ‘’απολυτρώσεως’’ του αλυτρώτου Ελληνισμού. […] Ο λαός ο Ελληνικός, της κουταμάρας του οποίου –λέγουν πάντοτε οι Βενιζελικοί- τόσα έχομεν δείγματα, λησμονεί όσα υπέστη και ανακηρύσσει τον πρώην Τύραννον εις Ελευθερωτήν […] Ταλαίπωρος φατρία! Πόσα ακόμη θα επινοήση τεχνάσματα προς εξαπάτησιν του Ελληνικού λαού, ελευθέρου και αλυτρώτου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 13 Απριλίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • Η ΠΙΘΑΝΗ ΕΞΕΛΙΞΙΣ

«’’Αν οι Σύμμαχοι –είπεν- δεν καλέσουν αμέσως την Τουρκίαν να μετάσχη της Διασκέψεως της Γενούης η Τουρκία θ’ αναγκασθή να συνεννοηθή μετά των Συμμάχων της Μπολσεβίκων και ν’ αποτελέσουν συνασπισμόν εκ της Ρωσσίας, Τουρκίας και Βουλγαρίας, στρεφόμενοι –φυσικά- κατά της λοιπής Ευρώπης. Αυτό είνε το νέον απροσδόκητον Τουρκικόν τελεσίγραφον προς τας Συμμάχους Δυνάμεις και ιδίως εκείνας των οποίων ο φιλοτουρκισμός εξεκόλαψε την ιταμότητα και την αυθάδειαν αυτήν»

  • Η ΚΙΝΗΣΙΣ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ ΤΟ ΛΗΞΑΝ ΕΤΟΣ 1921

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος