Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 15 Απριλίου 1922 

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η απόφαση της κυβέρνησης να αναβάλει τη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης, επομένως και την ενημέρωση επί των τελευταίων εξελίξεων από τον πρωθυπουργό Γούναρη δημιουργεί σειρά αντιδράσεων. Στο στόχαστρο της κριτικής και η αντιπολίτευση, που κατηγορείται από μερίδα του Τύπου ότι θα φέρει ‘’την ευθύνην οιασδήποτε εν τω μεταξύ ανεπανορθώτου διπλωματικής περιπλοκής της Ελλάδος’’…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 15 Απριλίου 1922 

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΠΕΡΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΙΝΗΣΙΑΝ

«Ορθοτάτη η προς τον τύπον και η προς τον στρατόν ανακοίνωσις του στρατηγού Παπούλα. Φαίνεται, ότι υπήρξαν και εν τω μετώπω όπως και εν τω κράτει οι θελήσαντες να αποδώσωσι τάσεις κινήματος χωριστικού εις την διάθεσιν του μεν στρατού ίνα αμυνθή υπέρ εκείνων άτινα διά του αίματός του ηλευθέρωσε, του δ’ απελευθερωθέντος ελληνισμού την στοιχειώδη μέριμναν όπως αγωνισθή υπέρ βωμών και εστιών. Περί κινήματος στρεφομένου εναντίον του κράτους ουδέποτε επρόκειτο, ούτε και θα πρόκειται κατά το μέλλον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 15 Απριλίου 1922  

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ

«Αλλ’ από της ενάρξεως των διαπραγματεύσεων τούτων και εφ’ όσον εκκρεμούν αύται, η επίδειξις υποχωρητικών διαθέσεων εκ μέρους των ερμηνευόντων την δημοσίαν γνώμην, μόνον ως έμπνευσις ασυνειδήτου δημοκοπίας δύναται να εξηγηθή […] Όταμ θα ευρεθώμεν προ τετελεσμένων γεγονότων, θα έχουν την ευκαιρίαν όσοι και τότε θα ευρεθούν υπερασπισταί της Κυβερνήσεως, ν’ αναπτύξουν όλα τα επιχειρήματά των, να εξαντλήσουν όλην την αναιμικήν των ευγλωττίαν διά να πείσουν τον ελληνικόν λαόν περί της ανάγκης των υποχωρήσεων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 15 Απριλίου 1922 

ΕΘΝΟΣ

  • ΝΑ ΣΩΣΗ ΕΑΥΤΟΝ

«Αλλ’ ας μη κοπιάζουν εις μάτην να πλανήσουν ακόμη μίαν φοράν τον Ελληνικόν Λαόν εκείνοι, που τον εξηπάτησαν την 1ην Νοεμβρίου. Αν η Κυβέρνησις των εγκαταλείψεων, των διχοτομήσεων, των συμβιβασμών κατορθώνη να παραμείνη εις την Αρχήν, χάριν εις τας σοφάς συνταγάς του ‘’μαγειρείου’’ της, διά να εμφανίζη την επίσημον Ελλάδα, αντιφάσκουσαν προς το φρόνημα του Λαού της και διατεθειμένην να στέρξη τον στραγγαλισμόν και την ατίμωσιν, οι Πανέλληνες θα υιοθετήσουν την αρχήν του Γαριβάδη και θα αγωνισθούν μόνοι των. Ας αφήσουν οι ‘’Σωτήρες’’ τον Ελληνισμόν να σώση εαυτόν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 15 Απριλίου 1922 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΙΝ ΤΟΥ ΜΑΙΑΝΔΡΟΥ – ΑΠΟΣΤΕΛΛΕΤΑΙ ΕΣΠΕΥΣΜΕΝΩΣ Ο ΙΧΣΑΝ ΠΑΣΑΣ
  • Ο ΑΓΩΝ ΤΩΝ ΑΛΥΤΡΩΤΩΝ ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΨΥΧΗ

«Ο αλύτρωτος Ελληνισμός δεν είνε αγέλη, την οποίαν ημπορεί να παραδώση, ο άλφα ή ο βήτα, εις την μάχαιραν του Κεμάλ. Έχει ένδοξον ιστορίαν μακροτάτων αιώνων […] Και δεν θα υποδουλωθή. […] Αφού τίποτε δεν έχει να υποστή βαρύτερον εκείνου, το οποίον του παρασκευάζει Κυβέρνησις κ’ Εθνοσυνέλευσις, αποφασισμέναι να τον παραδώσουν δέσμιον, ο αλύτρωτος Ελληνισμός εννοεί ν’ αποθάνη τουλάχιστον εντίμως. […] Ποίος έχει δικαίωμα να τον εμποδίση; Και ποίος δύναται να τον εμποδίση;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 15 Απριλίου 1922 

ΕΜΠΡΟΣ

  • Ο ΕΧΘΡΟΣ ΣΤΕΛΛΕΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΜΑΙΑΝΔΡΟΝ
  • ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΝ ΤΟΥ κ. ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΘΑ ΣΙΓΑΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΑΔΡΑΝΗΤΕ ;

«Και η μεν Κυβέρνησις, σπεύδουσα εις την αποδοχήν της ατίμου ειρήνης, δεν σκέπτεται να δώση καμμίαν απάντησιν, ουδέ να προκαλέση καμμίαν συζήτησιν, αναμένουσα ανυπομόνως εν τω μεταξύ ν’ απαντήση ο Κεμάλ ότι δέχεται το σύνολον των προτάσεων. Αλλά η Αντιπολίτευσις πώς γίνεται συνεργός παρομοίου πραξικοπήματος και πώς, δεχθείσα χθες την αναβολήν της Συνελεύσεως, δεν φέρει ήδη την τρομεράν ευθύνην οιασδήποτε εν τω μεταξύ ανεπανορθώτου διπλωματικής περιπλοκής της Ελλάδος, όταν αύτη έχει έμπροσθεν την ευκαιρία να εξέλθη του λαβυρίνθου, εις ον την περιέπλεξεν η Κυβέρνησις;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 15 Απριλίου 1922 

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΠΡΟΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΙΝ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ

«Η αναθεώρησις των προτάσεων της συσκέψεως των τριών Υπουργών απαλλάσσει την Ελλάδα ν’ απαντήση αμέσως αν δέχεται ή όχι την συζήτησιν των εν λόγω αποφάσεων, αφού μάλιστα αι δύο Τουρκίαι ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΩΧΗΝ δεν εδέχθησαν άνευ όρων. Αλλ’ η αναθεώρησις υπό οιασδήποτε συνθήκας και αν συμβή δεν αποκλείει εντελώς τον κίνδυνον της περαιτέρω εκκρεμότητος του Ανατολικού ζητήματος και την επί βλάβη των εθνικών ημών συμφερόντων παράτασιν της εμπολέμου καταστάσεως, εάν και κατά την νέαν σύσκεψιν των Συμμάχων δεν ληφθώσιν ΟΡΙΣΤΙΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, περί των μέτρων εις τα οποία θα προβούν οι Σύμμαχοι όπως αναγκάσουν την Τουρκίαν ν’ αποδεχθή τας νέας αποφάσεις»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 15 Απριλίου 1922 

ΕΣΤΙΑ

  • Η ΑΚΡΙΒΗΣ ΘΕΣΙΣ

«Είνε αποφασισμένη η Κυβέρνησις να κρατήση την Σμύρνην και την περιοχήν της διά πάσης θυσίας; Κάθε άλλη κίνησις, ενέργεια, οργάνωσις, είνε περιττή. Αρκεί να πείση η Κυβέρνησις ότι την επιθυμίαν της και επιθυμίαν του Έθνους είνε αποφασισμένη να πραγματοποιήση, χρησιμοποιούσα όλας τας δυνάμεις του Έθνους, δίδουσα εις τον αγώνα τον Πανελλήνιον χαρακτήρα, τον οποίον πρέπει να έχη, παραμερίζουσα μικροσυμφέροντα και μικροφιλοτιμίας, κινητοποιούσα μέσα, τα οποία αφίνει σήμερον αχρησιμοποίητα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 15 Απριλίου 1922 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ

ΘΑ ΑΝΑΜΙΧΘΗ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΑ ΑΝΤΑΝΤ ΕΙΣ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ – ΠΟΙΑΝ ΝΕΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΝ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ Η ΑΓΓΛΙΑ

  • Η ΠΑΛΙΝΩΔΙΑ ΤΩΝ…

«Αλλ’ η εκ της ‘’Ηνωμένης’’ αντιπολίτευσις διέψευσε τας προσδοκίας όλων των πονούντων και πασχόντων εις την πατριωτικήν των ψυχήν. Την τελευταίαν στιγμήν ανέκρουσε πρύμναν και αφήκε την κυβέρνησιν ήσυχον πλέον και απερίπσπαστον από την αριθμητικήν των ψήφων να συνεχίση το ολέθριον έργον της. Τι λοιπόν συνέβη και επήλθεν η απότομος αύτη παλινωδία; Μήπως οι επίμονοι μνηστήρες της αρχής είδον την στιγμήν, καθ’ ην επλησίασαν αυτήν, τα βάρη και τα δεινά της και εφοβήθησαν προ των ευθυνών της; Όχι βεβαίως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 15 Απριλίου 1922 

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΚΑΙ Η ΑΓΚΥΡΑ

«Την πιθανότητα ελληνικής απαντήσεως εις τας περί ειρήνης συμμαχικάς προτάσεις καθιστά λίαν αμφίβολον η αναγγελία του επικειμένου διαβήματος των συμμάχων προς τον Κεμάλ. […] Διακοινώσεως εχούσης μάλλον τελεσιγραφικόν χαρακτήρα, διά της οποίας θα καλούνται οι εν Αγκύρα ιθύνοντες όπως καταστήσωσι μάλλον σαφείς τας προθέσεις των. […] Αλλά το τοιούτον διάβημα των Συμμάχων προς τους εν Αγκύρα δεν είνε απολύτως σύμφωνον προς την μέχρι τούδε ασκηθείσαν πολιτικήν αυτών […] Αποτελεί τούτο την απαρχήν νέας τροπής της συμμαχικής πολιτικής εν Ανατολή συμφωνωτέρας προς το δίκαιον;»

  • ΕΚΔΗΛΟΥΤΑΙ ΖΩΗΡΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΠΟΥΑΝΚΑΡΕ. ΟΔΗΓΕΙ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑΝ ΕΙΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΙΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 15 Απριλίου 1922 

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΡΩΣΣΙΑΣ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ. Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ
  • 34 ΕΘΝΗ ΠΕΡΙ ΕΝΑ ΒΑΣΙΛΕΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 15 Απριλίου 1922 

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΣΤΥΓΝΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΟΣ

«Αλλ’ είτε αντελήφθη, είτε δεν αντελήφθη το ζήτημα ο κ. Γούναρης, η ουσία αυτού είνε μία : Η Ελλάς δεν δύναται να εγκαταλείψη, δεν ημπορεί να σκεφθή ότι είνε δυνατόν να εγκαταλείψη ούτε μίαν σπιθαμήν από τα εδάφη τα οποία της επεκύρωσεν η συνθήκη των Σεβρών […] Η Ελλάς είνε νικήτρια και κυρία της καταστάσεως. Αρκεί ο παλαιοκομματισμός να λησμονήση εαυτόν. Και να λογικευθή. Και να αποκτήση ψυχήν την οποίαν δεν έχει. Και ν’ αποκτήση συμμάχους τους οποίους απώλεσε. Προ παντός αυτούς»

  • ΝΑ ΓΙΝΗ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ;

«Μόνον σύμμαχοι του Κεμάλ εν μέσαις Αθήναις θα είχον συμφέρον από πάσης απόψεως και Κρατικής ακόμη πολιτικής, να εισηγώνται γνώμας υποταγής και υποχωρήσεως είτε προς την Κυβέρνησιν είτε απέναντι εκείνων προς τους οποίους ήθελεν αποδειχθή ανίκανος οιοσδήποτε άλλος τρόπος πλην του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, να εξασφαλίση εις αυτούς την ζωήν και την τιμήν των»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 15 Απριλίου 1922 

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΟΥΔΕΝΑ ‘’ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΝ’’

«Είμεθα απολύτως σύμφωνοι, ότι διά να αχθή ο Ελληνικός αγών εις τέρμα έντιμον και ανάλογον των κολοσσιαίων θυσιών του Έθνους, οφείλει να συνεχίση αυτόν το Κράτος, δι’ όλων του των δυνάμεων, μετ’ ευψυχίας και αποφασιστικότητος. Οι ομιλούντες περί εκκενώσεως είναι εχθροί του Κράτους, το οποίον θα υφίστατο τας συνεπείας της. Και η μικροτέρα εξ αυτών δεν θα ήτο βεβαία η εκ της εσωτερικής αναστατώσεως, η οποία θα επηκολούθει αναποφεύκτως. Είναι όλα ταύτα τόσον αυταπόδεικτα, ώστε να καθίσταται εκπληκτικόν, ότι εκ των μάλλον προσκειμένων εις την Κυβέρνησιν κύκλων παρέχονται αφορμαί τοιούτων συζητήσεων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 15 Απριλίου 1922 

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ

«Αλλ’ ελπίζομεν, ότι η Αντιπολίτευσις θέλει αντιληφθή το άτοπον εις το οποίον φθάνει διά της τακτικής των συχνών ζητημάτων εμπιστοσύνης, την οποίαν εφαρμόζει από τινος και δεν θα προκαλέση εκ νέου την Κυβέρνησιν εις ΕΠΙΒΛΑΒΕΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ, τας οποίας ούτε τα συμφέροντα του Έθνους επί του παρόντος επιτρέπουν, ούτε η λαϊκή συνείδησις εγκρίνει ή ανέχεται. Υπάρχει καιρός ελέγχου και ευθυνών και ταύτας θα δώση η Κυβέρνησις όταν επιστή η ώρα και παρακαμφθή πας κίνδυνος των εθνικών συμφερόντων

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 15 Απριλίου 1922 

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ

«Απεφύγομεν μέχρι τούδε να είπωμεν την γνώμην μας επί του ‘’κινήματος’’. Αλλ’ είμεθα υποχρεωμένοι μετά τας γενομένας επιθέσεις και ιδίως μετά το σημερινόν άρθρον της συναδέλφου ‘’Πατρίδος’’ να καταδικάσωμεν απερικαλύπτως πάσαν ιδέαν περί κινήματος και να βροντοφωνήσωμεν ότι η Σμύρνη δεν είνε ούτε το Θέρισσον, ούτε η Θεσσαλονίκη. […] Όχι λοιπόν κίνημα. Όχι διαννουντσιακοί θετρισμοί. Όχι διαδόσεις δυνάμεναι να κλονίσουν την εμπιστοσύνην των ξένων προς την ειλικρίνειαν και την νομιμοφροσύνην των Ελληνικών κυβερνήσεων. Όχι προσπάθειαι προς χωρισμόν των αλυτρώτων από τους ελευθέρους»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 15 Απριλίου 1922 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΤΟ ΠΡΩΤΟΝ ΒΗΜΑ
  • ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΙ ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ!

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ Σ.Π.Α.Π. ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑΝ – ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥΣ – Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΑΞΕΩΣ – ΔΙΑΤΙ ΗΥΞΗΘΗ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΝ – Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ – ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΑΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ – ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ‘’ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ’’

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 15 Απριλίου 1922 

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΕΛΛΑΣ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΙΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ
  • ΤΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ

ΔΥΣΧΕΡΕΣΤΑΤΗ ΣΗΜΕΡΟΝ Η ΕΚΚΕΝΩΣΙΣ ΤΗΣ Μ. ΑΣΙΑΣ – ΑΝΤΙΛΗΨΙΣ ΕΚ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΣ ΜΕΤ’ ΕΞΕΧΟΥΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 15 Απριλίου 1922 

ΣΦΑΙΡΑ

  • Η ΝΕΑ ΣΥΓΚΛΗΣΙΣ ΤΟΥ ΑΝΩΤ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

«Αλλά η σύγκλησις του Ανωτάτου Συμμαχικού Συμβουλίου θα έχη σοβαρωτέραν και από Ελληνικής απόψεως σημασίαν, δεδομένου ότι κατ’ αυτό θ’ αναθεωρηθούν πολλαί σφαλεραί αποφάσεις και θα επανορθωθούν πλειότεραι ατυχείς αντιλήψεις εις την καθόλου Ευρωπαϊκήν πολιτικήν, συνεπώς δε και επί του Ανατολικού ζητήματος»

  • Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ
  • ΕΜΠΟΡΙΟΝ – ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος