“Περδίκες”: Τα μοναδικά κεντημένα πασχαλινά αυγά της Δυτικής Μακεδονίας

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για τις πασχαλινές περδίκες στη Δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για τα μοναδικά κεντημένα πασχαλινά αυγά των Γρεβενών που, σύμφωνα με την κα Ματούλα Κιούρου, μέλος του Συλλόγου Γρεβενιωτών Κοζάνης, αποτελούν μικρά έργα τέχνης της λαϊκής μας παράδοσης. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Αθανάσιος Λάτσιος, τα χρόνια προ της πανδημίας, λειτουργούσαν εργαστήρια στην περιοχή, την περίοδο του Πάσχα, στα οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου που ήθελε να μάθει την τέχνη που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ζωγραφική με λιωμένο μελισσοκέρι πάνω στα αβγά, τα οποία στην συνέχεια βάφονται κόκκινα. Η διαδικασία κατά την παράδοση ξεκινά από το βράδυ της Μ. Τετάρτης με τη ζωγραφική των αυγών και ολοκληρώνεται την Μ. Πέμπτη με το βάψιμο. Τα σχέδια που αντλούν έμπνευση από τη φύση, είναι μοτίβα από άνθη, φύλλα, πουλιά, ακόμη και ευχές που η κάθε νοικοκυρά αποτυπώνει με μεράκι από μνήμης πάνω στα αυγά.

Το εργαλείο που χρησιμοποιείται είναι το λεγόμενο κονδύλι, μία αυτοσχέδια κατασκευή από κληματσίδα ή από ένα μικρό κομμάτι ξύλο. Στον κόμπο της κληματσίδας ή στο ξύλο, ανοίγεται μία τρύπα μέσα στην οποία προσαρμόζεται ένα μικρό μεταλλικό χωνί.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΚΗΣ ΝΑΣΙΑΔΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος