Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 19 Απριλίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Ελλιπής -για μία ακόμη φορά- η ενημέρωση της Εθνοσυνέλευσης από τον πρωθυπουργό επί της πορείας των εθνικών θεμάτων. Ανεκτική η Εθνοσυνέλευση συνεχίζει να προσφέρει τη στήριξή της στην κυβέρνηση…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 19 Απριλίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΤΟ ΜΙΜΟΡΧΗΜΑ

«Η συνεδρίασις της Συνελεύσεως υπήρξεν οία προεβλέπετο υφ’ ημών. Αι φωνασκίαι περί υποχρεώσεων της Συνελεύσεως κατελύθησαν υπό των δημιουργησάντων τον θόρυβον. Μόλις απεμακρύνθη η ελπίς της κυβερνήτικής πτώσεως, ελησμονήθησαν τα πάντα. […] Ούτω το προκηρυσσόμενον από εβδομάδων ήδη κοινοβουλευτικόν έπος απέληξεν εις μιμόρχημα εξ εκείνων τα οποία δεν ελησμόνησαν ουδέποτε εορταί βακχείων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 19 Απριλίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

«Υπό το πρόσχημα της εκκρεμότητος των διαπραγματεύσεων ο κ. Γούναρης ωμίλησε και πάλιν αορίστως και μετά των συνήθων υπεκφυγών, περιορισθείς εν τέλει, όταν ευρέθη απέναντι της κατηγορηματικής εκθέσεως των γνωμών της Αντιπολιτεύσεως, εις μίαν διαβεβαίωσιν περί των πατριωτικών αισθημάτων, ήτις άλλως τε και επερίττευεν εντελώς. […] Είνε εγγύς το τέρμα των αμφιταλαντεύσεων και της εκκρεμότητος. Ο κ. Γούναρης θ’ αναγκασθή να λάβη τέλος αποφασιστικήν στάσιν εν τω ΜΙκρασιατικώ ζητήματι. Αλλά και να λύση την σιωπήν, την οποίαν επιμόνως τηρεί»

  • Ο ΑΓΩΝ ΤΗΣ ‘’ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ’’ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Η ΟΡΓΑΝΩΣΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ – ΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΩΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΙ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 19 Απριλίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΙΣ

«Είνε προφανές ότι ο Ελληνικός Λαός δεν δύναται να επιτρέψη να τον οδηγή προς το άγνωστον εις Πρωθυπουργός, απωλέσας την εμπιστοσύνην του  Έθνους και κατορθώνων ταχυδακτυλουργικώς να παραμείνη εις την Αρχήν διά της εργώδους εξασφαλίσεως τριών μόνον ψήφων. Παρ’ όλους τους τιτανείους αγώνας του κ. Γούναρη, το μοιραίον δεν θα βραδύνη να επέλθη, η νόθος κατάστασις θα εκκαθαρισθή συντόμως, διότι ο κυρίαρχος Λαός απαιτεί πλήρες φως, το οποίον αρνούνται να του παράσχουν οι απεργαζόμενοι εν τω σκότει την καταβαράθρωσιν της εθνικής του υποθέσεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 19 Απριλίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΔΙΑΤΙ Η ΙΤΑΛΙΑ ΕΞΕΚΕΝΩΣΕ ΤΟΝ ΜΑΙΑΝΔΡΟΝ – ΤΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΙΤΑΛΙΑ
  • Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

«Και ούτω σπουδαιότατα διά την Ελλάδα ζητήματα θα κριθώσιν εν ταις υποεπιτροπαίς ‘’ερήμην’’ αυτής, καθ’ ον τρόπον εκρίθη ‘’ερήμην’’ η Ελλάς εν Παρισίοις υπό της Συνδιασκέψεως του Ανατολικού, διά της οποίας η Ελλάς τόσον αδίκως απεξενώθη της Σμύρνης. Αυτή είνε η πολιτική του κ. Γούναρη, η πολιτική της ερημοδικίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 19 Απριλίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ
  • ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΝΑΒΟΛΗ

«Αλλ’ εάν η Κυβέρνησις, βαίνουσα απαρεγκλίτως επί της πολιτικής, ην εχάραξε, της εκκενώσεως, είχε πάντα λόγον ν’ αποφύγη την συζήτησιν, καθήκον άραγε της Συνελεύσεως και ιδιαιτέρως της Αντιπολιτεύσεως, δεν ήτο τουναντίον να μη συρθή άλλην μίαν φοράν άβουλος και σιγώσα εις το άρμα της πολιτικής του κ. Γούναρη, να μη πέση άλλην μίαν φοράν εις την πολιτικήν παγίδα, ην έστησεν υπό τους πόδας της, αλλά να προκαλέση την συζήτησιν και λάβη αυτή ανά χείρας την Εθνικήν Υπόθεσιν από τας αναξίας χείρας της Κυβερνήσεως, και δώση αυτή -η Συνέλευσις- την κατεύθυνσιν εκείνην, ην αξιοί εν ομοθύμω συναγερμώ σύσσωμον το Έθνος;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 19 Απριλίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ ΔΙΑ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ – ΠΟΙΟΝ ΕΙΝΕ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

«Καθ’ ην στιγμήν η Αμερικανική Κυβέρνησις σχεδόν εχθρεύεται επισήμως την Ελλάδα, οι αντιπρόσωποι άλλων χωρών και ιδιαιτέρως της Ιταλίας, όχι μόνον φέρονται ολονέν φιλικώτερον προς αυτήν, αλλά κατακτούν εις την Ελλάδα εν έδαφος, το οποίον ανέκαθεν κατείχεν εκεί κάτω η Αμερική. Η κατάστασις αύτη, είνε καιρός να τερματισθή»

ΑΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΤΡΙΜΠΟΥΝΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 19 Απριλίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΔΙΠΛΗ

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κυβέρνησις αδυνατεί να εξέλθη του στενού κύκλου της στενωτέρας μικροπολιτικής σκέψεως. Υποπτευθείσα ότι υπάρχουν και πληρεξούσιοι λύσαντες τα πουμνήσια και ανασύραντες την άγκυραν και έτοιμοι προς απόπλουν, απεφάσισε να τους συγκρατήση ακόμη μίαν φοράν. Αυτός υπήρξεν ο κύριος και ο μόνος σκοπός και της εσπευσμένης επιστροφής του κ. Πρωθυπουργού και της συγκλήσεως της Εθνοσυνελεύσεως. […] Ωρισμένως ουδέποτε χρεωκοπία Κυβερνήσεως και Εθνοσυνελεύσεως εσημειώθη μάλλον χαρακτηριστική, φανερά, αναμφισβήτητος, απογοητευτική»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 19 Απριλίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΑΡΑΤΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΟΣ

«Σύγχυσις και σκότος και αβεβαιότης, ανησυχίαι και προαισθήματα κινδύνων, οικονομική καχεξία, αδιέξοδον, ιδού πώς δύναται δι’ ολίγων λέξεων ν’ αποδοθή αλλ’ εν πάση κυριολεξία η σημερινή κατάστασις της Ευρώπης. Και εν τω μεταξύ τούτω η εκκρεμότης του Ανατολικού κινδυνεύει να παραταθή επί μακρόν έτι, επί χρόνον απροσμετρήτως μακρόν. Η Ελλάς οφείλει να λάβη τούτο σοβαρώς υπ’ όψιν αυτής, σοβαρώτερον απείρως ή όσον έλαβε τούτο κατά το παρελθόν. Και να κινηθή αναλόγως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 19 Απριλίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ

ΒΡΑΧΥΤΑΤΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ κ.κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 19 Απριλίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΤΙ ΑΞΙΟΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ

«Ο λαός λοιπόν έχει κάθε δικαίωμα να ανησυχή και να θέλη να πληροφορηθή ποία είνε η θέσις των ζητημάτων μας και ποία είνε η πολιτική της Κυβερνήσεως διά το μέλλον. Η Εθνοσυνέλευσις είνε υποχρεωμένη να ικανοποιήση την αγωνίαν ταύτην του λαού και του στρατού και να διατυπώση σαφώς τα ερωτήματα ταύτα, η δε Κυβέρνησις είνε υποχρεωμένη να απαντήση. Ο λαός αξιοί σαφή και κατηγορηματικήν απάντησιν εφ’ όλων των ερωτημάτων τούτων, η δε Κυβέρνησις οφείλει να την παράσχη. […] Η λαϊκή υπομονή έχει και αυτή ωρισμένον όριον αντοχής και φοβούμεθα ότι το σημερινόν είνε το τελευταίον»

  • Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΑΝΕΒΛΗΘΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΘΝ. ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ – ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΚΑΙ ΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΣΤΡΑΤΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 19 Απριλίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΙΣ ΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΥΛΗΣ

«Η Πύλη σήμερον ουδέν πραγματικώς –από στρατιωτικής και πολιτικής απόψεως- αντιπροσωπεύει. Αν υποτεθή, ότι η Κωνσταντινούπολις απεδέχετο ασυζητητεί τους όρους των Συμμάχων, τίνα πρακτικήν θα είχε τούτο δι’ οιονδήποτε σημασίαν, αν η Άγκυρα δεν τους απεδέχετο; Ίσως θα ηδύνατο να παρατηρηθή, ότι η Πύλη, οσάκις εφάνη διαλλακτικωτέρα πως, υπήρξεν εις τούτο πρόδρομος Κεμαλικής τινος υποχωρήσεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 19 Απριλίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • Η ΓΑΛΛΙΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΗ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ

«Η Γαλλία ουδέποτε είχε σοβαράν εξωτερικήν πολιτικήν. […] Απόδειξις επίσης τούτου είνε ότι συνεβλήθη η Γαλλία μετά του Κεμάλ και της Τουρκίας, την στιγμήν που αύτη είνε αιχμάλωτος της Μόσχας και μετέχει της Γερμανο-ρωσσικής Συμμαχίας. […] Αλλ’ η Γαλλία με τας ανοησίας της και τας μωρίας της, είνε εκείνη η οποία εις το τέλος θα πληρώση τους λογαριασμούς όλων των σπασμένων. Περί τούτου δεν έχομεν καμμίαν αμφιβολίαν, διότι εάν κατά το 1914 εξηπάτησε τριάκοντα εν όλω Έθνη, τα οποία έπεισε να πολεμήσουν διά να την σώσουν, σήμερον είνε απολύτως βέβαιον, ότι ουδέ εις θα σπεύση προς βοήθειάν της»

  • Ο ΣΑΤΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 19 Απριλίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

«Η δήλωσις του Πρωθυπουργού ήτο αναγκαία διότι ακούομεν να γίνεται λόγος περί ‘’Κοινοβουλευτικής Επιτροπής’’ επί των Εξωτερικών η οποία όπως έχουν σήμερον τα πολιτικά ημών πράγματα θα ήτο ανοικτόν παράθυρον διά του οποίου ο ελλοχύων εχθρός θα έβλεπεν εν πάση λεπτομερεία τι τελείται εις τον οίκόν μας. Δεν αμφισβητούμεν τον πατριωτισμόν κανενός, γνωρίζοντες όμως την Ελληνικήν ακριτομυθίαν δεν είμεθα εν τω αδίκω πιστεύοντες ότι τοιαύτη Κοινοβουλευτική Επιτροπή πολύ θα έβλαπτε την εθνικήν υπόθεσιν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 19 Απριλίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΔΙΑΛΥΣΙΣ

«Διά να καταπαύση η κατάστασις αυτή είναι ανάγκη να διαλυθή η Εθνοσυνέλευσις. Η διάλυσις αυτή δεν θα έχη σκοπόν να ερωτηθή ο λαός εις ποίον κόμμα της αστικής τάξεως πρέπει να εμπιστευθή την συνέχισιν της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, ούτε προς το συμφέρον τίνος κόμματος πρέπει να συνεχισθή η αντιλαϊκή εξωτερική πολιτική. Ο αγών θα είναι μεγαλύτερος. Ο Ελληνικός λαός πρέπει να κληθή ν’ αποφασίση κατά ποίον τρόπον θα τερματισθή ο πόλεμος, τον οποίον προσφάτως ακόμη κατεδίκασε»

  • ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΙ ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ! – Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ Σ.Π.Α.Π. ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑΝ – ΝΕΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 19 Απριλίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΑΓΓΛΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
  • Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

«Και η Εθνοσυνέλευσις εβεβαιώθη χθες διά του στόματος του κ. Γούναρη, ερμηνεύοντος τους αγνούς πατριωτικούς αυτού παλμούς, ότι και αν οι αποτελούντες την Κυβέρνησιν ευρίσκοντο εις αδυναμίαν να ομιλήσουν, όμως δεν έπαυσαν ποτέ να έχουν εις τον νουν, εις την καρδίαν και εις το στόμα αυτών τα μεγάλα Εθνικά συμφέροντα»

  • Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΙΣ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 19 Απριλίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΘΑ ΠΡΥΤΑΝΕΥΣΗ Η ΛΟΓΙΚΗ ;

«Το μεταπολεμικόν Ευρωπαϊκόν πρόβλημα περιβάλλεται υπό συγχύσεως, σκότους και αβεβαιότητος και προαισθημάτων κινδύνου και οικονομικής καχεξίας, ήτις άγνωστον ποίας δύναται να έχη ολεθρίας συνεπείας. Η οξύτης της κατά το πλείστον διαφωνίας μεταξύ των Ευρωπαϊκών κύκλων εμπνέει σοβαρωτάτας ανησυχίας διά το μέλλον. Και την τοιαύτην οξύτητα φαίνεται προκαλούσα κυρίως η Γαλλική αδιαλλαξία»

  • Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΙΣ

Επεκυρώθη το νομοσχέδιον περί των μεταναστών – Αντίκτυπος κατά των ξένων Εταιριών – Συγκριτικοί πίνακες εισόδου και εξόδου μεταναστών εν ταις Ηνωμέναις Πολιτείαις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος