Στις 80.000 ανέρχονται οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ισπανία

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Περίπου 80.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν φθάσει μέχρι σήμερα 20/4 στην Ισπανία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ένταξης, Κοινωνικής Ασφάλισης και Μετανάστευσης, Χοσέ Λουίς Εσκριβά όσοι έχουν περάσει από τα Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών και έχουν οριστικοποιήσει την εγγραφή τους ανέρχονται στις 40.000 όμως οι συνολικοί υπολογισμοί αναφέρουν διπλάσιο αριθμό προσφύγων σε ισπανικό έδαφος. “Από όλους αυτούς τους ανθρώπους, δεν είναι ακόμη γνωστό πόσοι θα εγκατασταθούν οριστικά στην Ισπανία”, διευκρίνισε ο Εσκριβά, αφού «όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη του πολέμου, τη διάρκειά του και την απόφαση πολλών Ουκρανών να παραμείνουν σε περιοχές κοντά στη χώρα τους σε περίπτωση που μπορούν να επιστρέψουν».

Οι πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Ισπανία συγκεντρώνονται κυρίως στην Καταλονία, την Μαδρίτη, την Βαλένθια και την επαρχία της Μάλαγα, περιοχές όπου προηγουμένως υπήρχε σημαντική ουκρανική αποικία. Όλοι, έχουν δικαίωμα διαμονής, περίθαλψης, εκπαίδευσης και άδεια εργασίας για δύο χρόνια.

Στα καταλύματα που διατίθενται από Δήμους και Αυτονομίες, φιλοξενούνται ως τώρα όσοι δεν έχουν συγγενείς ή φίλους στην Ισπανία και οι τοπικές και περιφερειακές διοικήσεις που αντιμετωπίζουν επιπλέον κόστος για την κάλυψη αυτών των δαπανών θα λάβουν επιπλέον χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Από τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ισπανία, το 63% είναι ενήλικες, εκ των οποίων το 76% είναι γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 26 έτη και μητέρες ανήλικων παιδιών. Περισσότερες από τις μισές (64%) αυτών των γυναικών έχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση, αν και αυτό το ποσοστό μπορεί να ποικίλλει με την πάροδο του χρόνου, καθώς αυτή η ομάδα θα μπορούσε να είχε περισσότερες δυνατότητες για να εγκαταλείψει τη χώρα λόγω περισσότερων πόρων.

Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 37% του συνολικού αριθμού προσφύγων, ενώ τα άνω των 65 ετών άτομα είναι γύρω στο 10%. Οι περισσότεροι από όλους αυτούς τους ανθρώπους, 12.000 σύμφωνα με το Υπουργείο Ένταξης, ζουν στο σπίτι συγγενών, φίλων τους ή αναδόχων ισπανικών οικογενειών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος