Αλλάζει ο παγκόσμιος ενεργειακός χάρτης και μαζί του οι ισορροπίες

Ο παγκόσμιος οικονομικός, διπλωματικός και ενεργειακός χάρτης ανακατασκευάζεται. Οι διεθνείς ενεργειακές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ. Η διασφάλιση της πολυπόθητης αυτάρκειας είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου και πετρελαίου στον κόσμο. Το 45% του προϋπολογισμού της Ρωσίας το 2021 προήλθε από ενεργειακά έσοδα. Τα τρία τέταρτα των εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας, κατευθύνθηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ωστόσο, άλλαξε τα δεδομένα. Οι μέρες της Ευρώπης ως ο καλύτερος πελάτης ενέργειας της Ρωσίας, φαίνεται να είναι μετρημένες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι στόχος είναι η απεξάρτηση από όλα τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα «πολύ πριν από το 2030». Εφόσον η οικονομική βιωσιμότητα της Ρωσίας εξαρτάται κατά το ήμισυ από την ενέργεια, η Ρωσία θα χρειαστεί να βρει νέες αγορές ή να επεκτείνει τις υφιστάμενες αν θέλει να παραμείνει παγκόσμια ενεργειακή υπερδύναμη.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος μη Ευρωπαίος ενεργειακός πελάτης της Ρωσίας. Το Πεκίνο ωστόσο προμηθεύεται ενέργεια κυρίως από τη Σαουδική Αραβία. Τον Φεβρουάριο, Πεκίνο και Μόσχα ανακοίνωσαν μια σύμβαση 30 ετών η οποία περιλαμβάνει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω ενός νέου αγωγού. Η Κίνα αποφασίστηκε να πληρώνει σε ευρώ.

Η Ινδία είναι άλλος ένας σημαντικός πελάτης της Ρωσίας. Η χώρα των 1,38 δισεκατομμυρίων είναι ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, τη συντριπτική πλειοψηφία του οποίου είναι αναγκασμένη να εισάγει. Κύριοι προμηθευτές ωστόσο της Ινδίας είναι το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τη Ρωσία να αντιπροσωπεύει μόλις το 2% των ινδικών εισαγωγών πετρελαίου. Σημειωτέον ότι η Ινδία δεν έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ από την έναρξη του πολέμου, η Ινδία αγοράζει από τη Ρωσία μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου, σε πολύ πιο μειωμένες τιμές.

Το Πακιστάν είναι άλλος ένας στρατηγικός πελάτης της Ρωσίας, η οποία μάλιστα συμφώνησε να κατασκευάσει το Pakistan Stream, έναν αγωγό 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα μεταφέρει απευθείας στη χώρα LNG. Όπως και η γειτονική Ινδία, το Πακιστάν δεν έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ έχει εξαιρετικά στενές σχέσεις και με την Κίνα.

Με την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης, η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας μπορεί να μειωθεί έως και 17% μόνο αυτή τη χρονιά. Αν και η βιομηχανική παραγωγή στη Ρωσία αυξήθηκε κατά 5,9% το πρώτο τρίμηνο του 2022, η ρωσική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 8,8% το 2022, με τις προβλέψεις να φτάνουν τον πληθωρισμό στο 20,7% και τη χώρα να αναγκάζεται να αντλήσει 6,3 τρισεκατομμύρια ρούβλια για να επιβιώσει.

Το σίγουρο είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία διαταράσσει επικίνδυνα τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις, με τους χαμένους να είναι σίγουρα περισσότεροι από τους κερδισμένους.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΙΟΛΤΖΙΔΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος