Ασφαλιστικό και δημοσιονομικό στο επίκεντρο της πρώτης αξιολόγησης (vid)

Το δημοσιονομικό και το ασφαλιστικό τόσο σε βραχυπρόθεσμο, όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, θα κυριαρχήσουν αυτή την εβδομάδα στις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών όπως προκύπτει από την πρώτη συνάντηση που είχαν οι δυο πλευρές.

Στόχος κυβέρνησης και δανειστών είναι να μπουν οι βασικές αρχές γι αυτά τα δυο κεφάλαια μέχρι την Παρασκευή πριν το διάλλειμα περίπου 10 ημερών που θα γίνει πριν επανέλθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών.

Όπως ανέφερε πηγή που συμμετείχε στη συνάντηση στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στο τέλος Φεβρουαρίου, και στη συνέχεια σε ένα νόμο θα μπουν όλα τα μέτρα που θα αφορούν στην πρώτη αξιολόγηση της οικονομίας.

Η ίδια πηγή ανέφερε για τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης ότι το ΔΝΤ είναι αναμενόμενο να βάλλει στο τραπέζι πρόσθετα πράγματα σε σχέση με τους άλλους δανειστές.

Επίσης, από την πρώτη συνάντηση προέκυψε ότι ψηλά στην ατζέντα της αξιολόγησης βρίσκεται και το φορολογικό.

Εξετάζεται και το ενδεχόμενο παράτασης του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας δανείων κύριας κατοικίας και μικρομεσαίων σε περίπτωση που οι δυο πλευρές δεν συμφωνήσουν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου για το νέο καθεστώς προστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την προηγούμενη συμφωνία έχει επιτραπεί η μεταβίβαση των κόκκινων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων ενώ έχει ανασταλεί ως τις 15 Φεβρουαρίου η δυνατότητα μεταβίβασης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με υποθήκη πρώτης κατοικίας, των καταναλωτικών καθώς και των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Παράλληλα όσον αφορά το δημοσιονομικό κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι το 2015 θα υπάρξει πλεόνασμα αντί για πρωτογενές έλλειμμα, κάτι που θα βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ωστόσο, αυτό που προβληματίζει την ελληνική πλευρά είναι η διαφορετική προσέγγιση ΔΝΤ και Ευρωπαίων για το ασφαλιστικό.

Κυβερνητικές πηγές απέκλεισαν οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια, σημειώνοντας πως ήδη έχουν προετοιμάσει 3 αντιπροτάσεις σε περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν σε μειώσεις κύριων συντάξεων.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα την Τρίτη το πρωί θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ-1 Πρώτο Πρόγραμμα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κώστας Τσάβαλος, Ραλλού Αλεξοπούλου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος