Το Bitcoin καταρρέει, όχι όμως στον κόσμο της Formula 1

Πριν από λίγο καιρό τα κρυπτονομίσματα ήταν στην κορυφή της προτίμησης των επενδυτών κάθε είδους. Οι καιροί αλλάζουν ραγδαία και δραματικά και σήμερα πολλοί ειδικοί και μη μιλούν για τη συντριβή των κρυπτονομισμάτων. Το Bitcoin μπορεί να έχει πάρει την κατηφόρα αλλά αυτό δεν θα το καταλάβουν όσοι φανατικά παρακολουθούν το θαυμαστό κόσμο της Formula 1. Με άλλα λόγια το κρυπτονόμισμα παραμένει σε μέγαλη εκτίμηση στον κόσμο των μονοθέσιων αφού τα χορηγικά ποσά που διακινούνται από τις πολυάριθμες εταιρίες δημιουργούν ζάλη.

Οκτώ από τις 10 ομάδες που αγωνίζονται στο κορυφαίου προφίλ παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας  έχουν χορηγό που σχετίζεται με το κρυπτονόμισμα. Η τηλεθέαση της F1 έχει εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια χάρη εν μέρει στο δημοφιλές ριάλιτι «Drive to Survive» στο Netflix.

Το Crypto.com, κορυφαίο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων με έδρα στη Σιγκαπούρη, έχει μια πολυετή συμφωνία για τα δικαιώματα ονομασίας του αγώνα της F1 στο Μαϊάμι, ο οποίος διεξήχθη νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Το Crypto.com είναι επίσης συνεργάτης με την διάσημη ομάδα της Aston Martin. Οι δύο κορυφαίες ομάδες στη F1 μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν, η Red Bull και η Ferrari, ανακοίνωσαν και οι δύο νέες συμφωνίες χορηγίας με εταιρίες  κρυπτογράφησης τους τελευταίους μήνες. Η Ferrari  συνεργάζεται με την εταιρεία blockchain Velas, ενώ η Red Bull έχει συμφωνία με την ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων Bybit.

Ομως ο τρελός χορηγικός χορός μεταξύ των μεγαθηρίων κατασκευαστριών εταιριών που μετέχουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, και των  μεγάλων εταιριών- πλατφόρμες της κρυπτοοικονομίας, δεν σταματά στις προαναφερθείσες ομάδες. Η McLaren έχει μια μακροπρόθεσμη συμφωνία με την OKX , πλατφόρμα αναταλλαγής κρυπτονομισμάτων και παραγώγων, που καθιστά το παγκοσμίου αναγνωρισιμότητας ανταλλακτήριο, τον κορυφαίο συνεργάτη χορηγίας για την ομάδα.

“Δεν τοποθετούμε απλώς το λογότυπό μας στα αυτοκίνητα της McLaren. Βοηθάμε τη Mclaren με τα NFT (ψηφιακά μη ανταλλάξιμα διακριτικά) και το metaverse” (μετασύμπαν, η νέα ψηφιακή διάσταση) δήλωσε ο Χάϊντερ Ραφίκ, παγκόσμιος επικεφαλής μάρκετινγκ για την OKX, σε συνέντευξή του στο CNN Business.

Η OKX είναι η μόνη εταιρεία κρυπτοοικονομίας που λειτουργεί ως κύριος χορηγός για μια ομάδα F1. Αυτό σημαίνει ότι το λογότυπό της εμφανίζεται πιο ευδιάκριτα στα αυτοκίνητα και τις αγωνιστικές στολές των οδηγών της McLaren, Λάντο Νόρις και Ντάνιελ Ρικιάρντο.

“Η Κρυπτοοικονομία είναι μια τεράστια βιομηχανία. Είναι ξεκάθαρα εδώ για να μείνει και είναι ένα μεγάλο μέρος του οικονομικού μέλλοντος. Οι οπαδοί των κρυπτονομισμάτων είναι έξυπνοι και πρωτοπόροι καταναλωτές που επικεντρώνονται στην τεχνολογία.” δήλωσε ο CEO της McLaren Racing, Ζακ Μπράουν.

Οι νεότεροι οδηγοί και φάν της F1 είναι μεγάλοι υποστηρικτές της κρυπτοοικονομίας.

Ο Μπράουν είπε ότι η συνεργασία μεταξύ της McLaren και της OKX ταίριαξε επειδή πολλοί από τους νέους και νεότερους θαυμαστές της F1 που έχουν αγκαλιάσει το άθλημα, αφού παρακολούθησαν το “Drive to Survive” ασχολούνται επίσης και με την κρυπτοοικονομία.

Η ενασχόληαη του Netflix με τη F1 έχει τραβήξει την προσοχή και άλλων εταιρειών κρυπτοοικονομίας. “Υπήρξε μια κάθετα ραγδαία αύξηση του ενδιαφέροντος για το άθλημα. Είμαι προσκολλημένος στο Netflix F1, οπότε για εμάς ήταν μια απλή απόφαση να εμπλακούμε με μια ομάδα”, δήλωσε ο Λου Φραντζέλα , αντιπρόεδρος συνεργασιών στην FTX US.

Η FTX, κορυφαία χρηματιστηριακή εταιρεία κρυπτονομισμάτων που επί του παρόντος αποτιμάται στα 32 δισεκατομμύρια δολάρια , υπέγραψε συμφωνία με τη Mercedes πέρυσι.

Ο Φρανγκέλα είπε ότι η FTX, η οποία έχει επίσης συμφωνία χορηγίας γηπέδου με τους Mαϊάμι Χιτ του NBA, θέλει να δημιουργήσει ένα όνομα για τους νεότερους καταναλωτές.

Σε άμεση σύνδεση με τον αγώνα F1 στο Μαϊάμι, η FTX δημοπράτησε τις καλλιτεχνικές δημιουργίες της NFT  που παρουσιάζονταν στα μονοθέσια της Μερσέντες  του εφτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή Λιούις Χάμιλτον και του Τζόρτζ Ράσελ. Η FTX δημιούργησε επίσης περιορισμένες εκδόσεις εισιτηρίων για τον αγώνα που σχεδίασε ο καλλιτέχνης NFT Mad Dog Jones. Ο Τζόουνς είχε σχεδιάσει προηγουμένως ένα κράνος για τον Χάμιλτον.

«Προσπαθούμε να κάνουμε τις συνεργασίες διασκεδαστικές και ελκυστικές», είπε ο Φραντζέλα.

Ανησυχίες σχετικά με τις υπερβολικές δαπάνες και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κρυπτοοικονομίας

Ωστόσο, η χορηγική κραιπάλη της κρυπτοοικονομίας θα μπορούσε να τελειώσει άσχημα, όπως ακριβώς συνέβη με τις πολλές πλέον ανενεργές dot-coms που ξόδεψαν υπέρογκα ποσά σε διαφημίσεις στο Super Bowl και σε συμφωνίες για δικαιώματα ονοματοδοσίας σταδίων στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Ο Ραφίκ της OKX είπε ότι η πρόσφατη αστάθεια στα κρυπτονομίσματα είναι αναμενόμενη, δεδομένου του πόσο νέα είναι η κατηγορία αυτή των επενδυτικών αγαθών σε σύγκριση με τις μετοχές, τα ομόλογα και άλλα προϊόντα. Σημείωσε επίσης οι μετοχές δεν ήταν ένα ασφαλές καταφύγιο φέτος.

“Οι μετοχές πλήττονται σκληρά επίσης. Βλέπουμε τη μακροπρόθεσμη θέση τους”, είπε, σημειώνοντας ότι η McLaren δεν έχει εκφράσει καμία ανησυχία για τις πτώσεις των τιμών των κρυπτονομισμάτων από τότε που ανακοίνωσε τη συνεργασία της.

Ο Μπράουν της McLaren πρόσθεσε ότι είναι «αρκετά γοητευμένος και ενθουσιασμένος με τα κρυπτονομίσματα» και ότι προσωπικά έχει επενδύσει σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο κρυπτονομισμάτων.

Οι οδηγοί Nόρις και Ρικιάρντο είναι επίσης υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων, είπε ο Μπράουν.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, η οποία είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα, παραμένει ανησυχητική. Ορισμένοι οδηγοί έχουν ήδη αρχίσει να μιλούν ανοιχτά για τον αντίκτυπο που έχουν στον πλανήτη οι πτήσεις σε όλο τον κόσμο για να οδήγησουν αγωνιστικά αυτοκίνητα που καταβροχθίζουν βενζίνη. Ο Σεμπάστιαν Φέτελ  της Aston Martin, τέσσερις φορές πρωταθλητής της F1, μίλησε πρόσφατα για τις επιφυλάξεις του λόγω ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή.

Ο Φραντζέλα του FTX αναγνώρισε ότι υπάρχουν εύλογα ερωτήματα σχετικά με την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και το σπορ των αγώνων σε σχέση με το περιβάλλον.  Η F1 έχει δηλώσει παλαιότερα ότι ελπίζει οι αγώνες να γίνουν ένα άθλημα ελεύθερο από άνθρακα έως το 2030.

«Η βιωσιμότητα είναι σημαντική για εμάς και όλοι αναζητούμε βελτίωση», είπε ο Φραντζέλα. “Από την άποψη της κρυπτοοικονομίας δήλωσε ο CEO της McLaren Racing, Ζακ Μπράουν, το γνωρίζουμε πολύ καλά και έχουμε αυτές τις συζητήσεις με την ομάδα της Mercedes. Ελπίζουμε ότι ο κόσμος θα είναι ευχαριστημένος με τις βελτιώσεις τα επόμενα χρόνια.”

Πηγή: CNN Business

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος