Με την προσοχή στραμμένη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ η συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ (vid)

Σε αναζήτηση αποτελεσματικών λύσεων για το προσφυγικό και εν μέσω επικρίσεων που δέχεται για την πολιτική της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συνομίλησε την Κυριακή με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Στρασβούργο, σε μια άτυπη συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών. Οι δύο ηγέτες είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τη Σένγκεν και να επιμείνουν στον καθοριστικό ρόλο της Τουρκίας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

«Αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τη ζώνη Σένγκεν»

Στο ιστορικό κτίριο της Νομαρχίας της Αλσατίας, Ολάντ και Μέρκελ έθεσαν επί τάπητος το προσφυγικό, πριν από δείπνο σε παραδοσιακό εστιατόριο με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Στην κεκλεισμένων των θυρών άτυπη συνάντηση, η προσοχή ήταν στραμμένη στα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα, την προστασία της Σένγκεν και τον βασικό ρόλο της Τουρκίας.

Η Άγκυρα ως τώρα δεν έχει καταφέρει να ελέγξει την προσφυγική ροή προς την Ελλάδα, ενώ η επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ αύριο Δευτέρα θα γίνει με φόντο και τους 35.000 πρόσφυγες που η Τουρκία κρατά εγκλωβισμένους στη μεθόριο με τη Συρία για τρίτη ημέρα, χωρίς να δίνει εξηγήσεις.

Εκτός από την Τουρκία, δυσαρέσκεια μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών έχει προκαλέσει και η Κομισιόν. Η Αυστρία ζήτησε 600 εκατ. ευρώ για να καλύψει τα έξοδα στον προϋπολογισμό του 2015, καθώς υποδέχθηκε παραπάνω πρόσφυγες από τον αρχικό σχεδιασμό. Μάλιστα, ο ΥΠΟΙΚ συνόδευσε το αίτημα με μία επικριτική επιστολή, κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «που λειτουργεί ως μεσάζοντας».

Για το ζήτημα του βρετανικού δημοψηφίσματος, Παρίσι και Βερολίνο συμφωνούν. Ο πρόεδρος της Γαλλίας αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω παραχωρήσεων προς τη Βρετανία, καθώς και της αποδοχής νέων αιτημάτων μέχρι την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

Την ίδια ώρα, στη Γερμανία ακούγονται φωνές που ζητούν από την Ελλάδα να κάνει περισσότερα, όπως από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, που ζητά και από άλλες χώρες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

“Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν αλλάζει τίποτα”,  εκτιμά από την πλευρά της η η Süddeutsche Zeitung.

Ρεπορτάζ: Α. Παπασωτηρίου, Γ. Παππάς
Πηγή: ΕΡΤ1
Φωτό: EPA/PARTICK SEEGER / POOL MAXPPP OUT

Σχετική είδηση: Το προσφυγικό στη συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ στο Στρασβούργο (vid)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος