Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 1 Ιουνίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, με τις αρνητικές εξελίξεις να προδιαγράφονται με αρκετή σαφήνεια –ενώ η ελπίδα κρατάει πάντα μια αχτίδα ζωντανή- προβληματίζει η διαπίστωση ότι ‘’η Ελλάς πάντοτε χωρίς διπλωματικόν μέτωπον’’… Όσο για το θέμα της ψήφου των γυναικών που απασχολεί την Εθνοσυνέλευση; ‘’Η αγυρτεία της πολιτικής’’ είναι το σχόλιο…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 1 Ιουνίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ

«Ο αγών ημών κατενίκησεν. Οι επιδρομείς γυπαετοί του πλούτου, συνέστειλαν τους όνυχας και πτήξαντες τας πτέρυγας εκρύβησαν […] Ο ηθικός νόμος υπερίσχυσε κατά παντός συστήματος αισχροκερδείας επί του καθ’ ημέραν βίου, επιδιωχθείσης διά της αυθάδους αξιώσεως των λεγομένων Τραπεζών […] Το Κράτος μετά της Εθνικής Τραπέζης περιέσωσαν την φοράν αυτήν την αρμονικήν κίνησιν του καθ’ ημέραν βίου και την γαλήνην της ψυχής του λαού»

  • Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 1 Ιουνίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

«Η Κυβέρνησις απεφάσισε την διατήρησιν του θεσμού του Συνδικάτου, αντιταχθείσα εις τας αξιώσεις του Τραπεζικού ομίλου, ο οποίος εζήτει να δημιουργήση οικονομικήν αναστάτωσιν, όπως επωφεληθή ταύτης προς αθέμιτον πλουτισμόν. Κατόπιν δε της αποφάσεως ταύτης αι Τράπεζαι, πλην της Εθνικής, εδήλωσαν ότι θ’ αποχωρήσωσι του Συνδικάτου, διότι δεν κατώρθωσαν να παρασύρουν το Κράτος εις την εξυπηρέτησιν των σχεδίων των»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 1 Ιουνίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΙ…

«Η Κυβέρνησις επηγγέλθη αυστηράς οικονομίας. Ματαίως όμως η κοινή γνώμη ανέμεινεν εκδήλωσίν τινα των τοιούτων κυβερνητικών διαθέσων. Ουδεμία υπάρχει ένδειξις! Τουναντίον διαρκώς πολλαπλασιάζονται αι δαπάναι και εντείνεται η σπατάλη. Υπερφορτώνεται με βάρη αβάσταχτα ο λαός […] Ας ανανήψη λοιπόν η κυβέρνησις. Ίσως και σήμερον είνε καιρός να υπάρξη οικονομία τις των περιστάσεων […] Είνε τρομακτική και θανάσιμος η οικονομική απειλή»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 1 Ιουνίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΙΝ

ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΙΣ ΤΟΥ ΙΤΖΕΤ-ΠΑΣΑ

  • Η ΑΓΥΡΤΕΙΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΝ

«Η ακην ενός φιλολαϊκού και νεωτεριστικού ψιμυθίου προς ελκυστικήν εμφάνισιν από πολιτικής απόψεως πελιδνή όψις του κ. Γούναρη και του καθεστώτος, του οποίου απέβη ο φανατικώτερος αντιπρόσωπος και ένας από τους μεγαλυτέρους εκμεταλλευτάς, είχεν ανάγκην ενός φιλολαϊκού και νεωτεριστικού ψιμυθίου προς ελκυστικήν εμφάνισιν. Και ανεκαλύφθη ότι ημπορεί να χρησιμεύση δι’ αυτόν τον σκοπόν η ιδανική παραχώρησις εκλογικού δικαιώματος εις τας γυναίκας. Ώ αγυρτεία και ώ Άβδηρα, ποίος είπεν ότι επεθάνατε;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 1 Ιουνίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΤΟ ΚΟΝΣΟΡΤΣΙΟΥΜ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ – ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΙΝ ΤΟΥ κ. ΠΑΠΟΥΛΑ
  • Η ΕΛΛΑΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ

«Δεν γνωρίζομεν αν και πότε και πού θα ομιλήση και πάλιν η φωνή των πυροβόλων. Αλλ’ αν η Ελληνική Κυωέρνησις δεν αποδείξη άνευ πλέον αναβολής ότι έχει και αυτή φωνήν διά να ενισχύση την φωνήν του Μετώπου, ότι έχει και αυτή λόγχην διπλωματικήν διά να χειρισθή και στερεώση την λόγχην του Μετώπου, η Ελλάς –η πάντοτε νικήτρια, ήτις όμως χάρις εις τον κ. Γούναρην έλαβε προτάσεις ηττημένου- θα υποστή δευτέραν, και, φοβούμεθα, τελικήν ήτταν διπλωματικήν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 1 Ιουνίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Η ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΩΝ

«Η διπλωματία και η πολιτική επιστήμη, αι οποίαι εστήριξαν εις αυτάς πάντοτε τας ελπίδας των, ήρχισαν να λαμβάνουν σήμερον άλλα μέτρα και να επιζητούν άλλας μεθόδους δράσεως, διά ν’ αποφύγουν την χρεωκοπίαν, την οποίαν μερικοί εκ των παρ’ ημίν δημοσιολόγων είδον επαπειλούσαν και τον Κοινοβουλευτισμόν, τον μόνον εναπομείναντα ακόμη εις τους λαούς ως σανίς σωτηρίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 1 Ιουνίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΕ ΟΙ ΨΕΥΔΟΛΟΓΟΙ

«Ο πόλεμος δεν είνε σκοπός ενός έθνους. Είνε μέσον και δίδει τα’ αποτελέσματά του αναλόγως του τρόπου, κατά τον οποίον αι Κυβερνήσεις μεταχειρίζονται το μέσον αυτό. Αι μετανοεμβριαναί Κυβερνήσεις ηστόχησαν εις την χρησιμοποίησιν του μέσου. Δεν είχαν παρά να το εγκαταλείψουν. Αι ευκαιρίαι δεν έλειψαν. Έλειψε και αυτή η ολίγη αποφασιστικότης, η οποία απητείτο προς τούτο»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 1 Ιουνίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • 73 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑΝ !

ΤΙ ΑΠΕΦΑΣΙΣΕΝ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ – ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΝ ΑΝΤΑΝΤ

  • Η ΤΥΡΑΝΝΟΜΑΧΙΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 1 Ιουνίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΠΕΡΙ ΠΑΘΟΝΤΩΝ

«Είνε κανών της ζωής, κανών, με σπανίας, δυστυχώς, τας εξαιρέσεις, ότι την νίκην των αγώνων καρπούνται ελάχιστα παντός άλλου εκείνοι οι οποίοι τον κερδίζουν […] Οι νικηταί της Μικράς Ασίας θα αποθάνουν, έχοντες ως αμοιβήν τα δεκανίκια των και τους ξυλίνους των πόδας. Οι νικηταί της Βενιζελικής τυραννίας τι άλλο θέλουν παρά την δόξαν της φυλακής και της καταστροφής των; Μη εκ του μέσου της καταστροφής αυτής δεν εξήλθαν υπουργοί οι κύριοι Στάης και Μπαλτατζής και Βοζίκης; Ο αιώνιος νόμος της ζωής ελειτούργησεν»  

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 1 Ιουνίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗΝ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ
  • Ο ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 1 Ιουνίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΟΜΙΛΕΙ ΔΙΑ ΤΗΣ ‘’ΠΑΤΡΙΔΟΣ’’ Ο κ. ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΓΚΩΒΑΙΝ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΛΑΟΝ ΔΙΑ ΝΑ ΜΑΘΗ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑΝ ΑΛΗΘΕΙΑΝ – ΠΩΣ ΔΥΝΑΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΣΩΘΗ Η ΕΛΛΑΣ

  • Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

ΠΩΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΑΥΤΟΠΤΗΣ – Η ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΞΟΝΤΩΣΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 1 Ιουνίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΙ ΤΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ

«Ούτε δύναται αμερίστως ν’ αφοσιωθή η προσοχή και η μέριμνα της Κυβερνήσεως επί του εξωτερικού ζητήματος, εφ’ όσον εξακολουθούν αι παρωνυχίδες της ασκόπου λογοκοπίας εν τη Εθνοσυνελεύσει. Είναι δε διά τούτο και αφού απεδείχθη ήδη αδύνατος η εντός της παρούσης συνόδου περάτωσις του Συντακτικού έργου, επιβεβλημένη η κατ’ άλλον τρόπον ρύθμισις των εργασιών του Σώματος, διάφορον του αρχικώς αποφασισθέντος, υπό προβλέψεις διαψευσθείσας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 1 Ιουνίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΕΛΠΙΔΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΡΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

«Τους λόγους των Γαλλικών συμφερόντων εξεθέσαμεν ανωτέρω. Είνε μεγάλοι και σοβαροί διά την αξιοπρέπειαν της Γαλλίας εν Ανατολή, δι’ αυτήν την τιμήν της Γαλλίας, την οποίαν δεν θα επιτρέψη βεβαίως ο Γάλλος Πρωθυπουργός να καταρρυπάνη η Κυβέρνησις της Αγκύρας, παραβιάζουσα συνθήκας και συμφωνίας και επιζητούσα την κατάργησιν των διομολογήσεων και όλων των υποχρεώσεων, ας υπέχει η Τουρκία απέναντι των Γάλλων και των λοιπών Ευρωπαϊκών Δυνάμεων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 1 Ιουνίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΑΙ ΩΜΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ – ΑΡΘΡΟΝ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΝΟΥ ‘’ΧΡΟΝΟΥ’’
  • 29 ΜΑΪΟΥ 1453
  • ΕΝΙΣΧΥΣΑΤΕ ΤΟΥΣ ‘’ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ’’ ΜΑΣ – ΕΚΚΛΗΣΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 1 Ιουνίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΔΙΑ ΤΟ ΚΟΝΣΟΡΤΣΙΟΥΜ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ
  • ΤΙ ΘΑ ΓΕΙΝΗ ;

«Οι κίνδυνοι απειλούν την ύπαρξιν της χώρας. κυριώτατα δε υπάρχει ο κίνδυνος της εκκρεμότητος, τον οποίον εάν η υπομονή του λαού απομακρύνη, η έντονος δράσις της Κυβερνήσεως πρέπει να συντρίψη οριστικώς. Δυνάμεθα να ελπίζωμεν ότι η Κυβέρνησις δεν παύει ενεργούσα προς επίλυσιν των ζητημάτων. Είναι ανάγκη να ευρεθώμεν προ μιας λύσεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 1 Ιουνίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΒΥΖΑΝΤΙΝΙΣΜΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

«Εις την Εθνοσυνέλευσιν εξακολουθεί η άσκοπος και ματαία λογοκοπία επί παρονυχίδων, καθ’ ην εποχήν το Έθνος και η χώρα περισπώνται από τόσα άλλα ζητήματα υψίστης σπουδαιότητος, αυτόχρημα υπάρξεως […] Και το μάλλον επείγον από τα ζητήματα ταύτα είνε ο περιορισμός της αφαντάστου αισχροκερδείας, ήτις υπό πολλαπλάς μορφάς λυμαίνεται την χώραν, τείνουσα να την οδηγήση εις αδιέξοδον»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος