Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 2 Ιουνίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η φημολογούμενη αγγλο-ιταλική προσέγγιση, προσθέτει μία ακόμη παράμετρο στο πολυπαραγοντικό συμμαχικό τοπίο. Το ερώτημα αν ‘’η Κονσούλτα θα εγκαταλείψη πλήρως την μέχρι τούδε ασκουμένην υπ’ αυτής Τουρκόφιλον πολιτικήν και αν συμβή τούτο, η τοιαύτη υποχώρησις θα έχη ως αντιστάθμισμα την παροχήν ανταλλαγμάτων υπέρ της Ιταλίας εις βάρος των συμφερόντων;’’ απασχολεί έντονα ορισμένους αρθρογράφους…  Έντονες την ίδια ώρα οι αντιδράσεις μπροστά στην προοπτική να δοθεί ψήφος στις γυναίκες…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 2 Ιουνίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΑΙ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΟΥ

«Υπήρξεν αληθώς ανταξία του ανδρός η απόφασις του στρατηγού Παπούλα, όπως μη αποδεχθή, την υπό τύπον ηθικής ικανοποιήσεως παροχήν αυτώ συντάξεως, εκ τρισχιλίων δραχμών μηνιαίως […] Εν τέλει δε το νομοσχέδιον θα απορριφθή αποκαθισταμένων των πραγμάτων εις το επίπεδον σταθεράς γνώμης, μορφωμένης εκ της ερεύνης της προσφάτου πολεμικής και πολιτικής ιστορίας. Τούτο είνε το άξιον διά τον ηγηθέντα της νίκης στρατηγόν.τούτο είνε το άξιον διά μίαν αντιπροσωπείαν λαού δώσαντος και παρέχοντος τα πάντα ίνα επιτευχθή η νίκη και μετ’ αυτής το τέρμα του πολέμου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 2 Ιουνίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ

«Η υπεύθυνος Κυβέρνησις δεν ηθέλησε να διαφωτίση περί τούτου την δημοσίαν γνώμην. Αφήκε δε αναπαντήτους και αδιαψεύστους όλας τας γνωστάς σπερμολογίας περί της αθεραπεύτου εχθρότητος των Συμμάχων, πέριξ των οποίων εσχηματίσθη ολόκληρος φιλολογία, συνδέσασα πάσας τας ατυχίας και τας περιπετείας όσας υπέστημεν προς την ‘’μη αναγνώρισιν’’ του νομίμου Ελληνικού καθεστώτος και καταλήξασα εις το γνωστόν μανιφέστον των Δημοκρατικών, του οποίου οι συντάκται ανεκάλυψαν κατόπιν εμβριθών σκέψεων το ηρωικόν φάρμακον της σημερινής κακοδαιμονίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 2 Ιουνίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΙΣ

«Ουδεμίαν βλέπει ο λαός κυβερνητικήν δράσιν προς εκμετάλλευσιν της οπωσδήποτε δυσμενούς διά την Τουρκίαν διεθνούς τροπής. Ο κ. Δ. Γούναρης, πιστός εις τας παραδόσεις του, συνεχίζει την μοιρολατρικήν απάθειάν του, είνε δ’ εντελώς απερροφημένος από τας μεταφυσικάς θεωρίας του περί ψήφου των γυναικών και από τας υπερτάτας κομματικάς ασχολίας του. […] Θα έλθη στιγμή των πρό του λαού ευθυνών, δεν είνε δε αύτη μακράν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 2 Ιουνίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΟΙ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΥΔΕΝ ΕΠΕΤΥΧΟΝ ΚΑΙ ΕΝ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΩ

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΕΡΒΙΑΣ – ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ – ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑΣ

  • ΤΟ ΘΡΑΚΙΚΟΝ
  • Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 2 Ιουνίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΤΟ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΝ ΔΙΑΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΝ
  • Η ΕΛΛΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΑΚΡΟΝ ΕΝΟΣ ΠΟΔΟΓΥΡΟΥ

«Αλλά ποίον άρα γε να εννοή ‘’συμβιβασμόν’’ το κυβερνητικόν όργανον; Την εκκένωσιν της Μικρασίας και την παροχήν εγγυήσεων υπό του Κεμάλ προς εξασφάλισιν των Ελληνικών πληθυσμών; Ή την παγίωσιν της Ελλάδος εν Μικρασία; […] Αλλ’ είνε οι αυτοί πάντοτε οι μοιραίοι και τραγικοί και αναλλοίωτοι άνθρωποι, θρασείς, άψυχοι, κούφοι, πανικόβλητοι, της διανοητικότητος των οποίων λαμπράν εικόνα μας παρέχει ιδίως κατ’ αυτάς τας ημέρας το θλιβερόν θέαμα του κ. Γούναρη, όστις μετά τόσης ανηκούστου ελαφρότητος και ακατανοήτου πείσματος διακυβεύει το γόητρόν του –όσον του απέμεινεν ακόμη- και την πολιτικήν του τύχην συνδέσας αυτήν ε τόσην νοσηράν ερωτοπάθειαν εις το άκρον ενός ποδογύρου, με την ψήφον των γυναικών!»

  • ΠΟΥ ΒΑΙΝΟΥΝ ΑΙ ΑΘΗΝΑΙ;

ΠΟΛΙΣ ΑΔΕΣΠΟΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣ – ΤΕΡΑΣ. Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΤΙΖΕΙ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙ!

Από Υμηττού – Μενιδίου. Και από Τουρκοβουνίων – Αγίου Κοσμά. Μενιδιάται και Μπραχαμιώται πωλούν τα χωράφια τους και τα’ αμπέλια τους ως οικόπεδα

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 2 Ιουνίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Η ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΑΓΓΛΙΚΗ ΔΗΛΩΣΙΣ

«Πρέπει διά παντός μέσου να επωφεληθώμεν της ψυχολογικής ταύτης στιγμής, διότι βραδύτερον θα είνε ίσως πολύ δύσκολον να επιτύχωμεν ό,τι διά ταχείας αποφάσεως θα ηδυνάμεθα τώρα να φέρωμεν εις πέρας και να παρουσιάσωμεν ως γεγονός τετελεσμένον. Η Αγγλία μόνον επί τετελεσμένων γεγονότων δεν φέρει συνήθως αντιρρήσεις. Τούτο δε αποδεικνύει και η δήλωσις αυτής περί αναγνωρίσεως του εν Ελλάδι Νομίμου Καθεστώτος. Ας μη διαφεύγη τους κυβερνώντας την Ελλάδα ποτέ ο ακρογωνιαίος αυτός λίθος της Αγγλικής πολιτικής»

  • ΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗΝ ΒΟΥΛΗΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 2 Ιουνίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • Η ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Η Μ. ΑΝΤΑΝΤ

«Η Ελλάς ηυτύχησεν εις την αυτήν μετά των κρατών της Μ. Αντάντ να ευρεθή θέσιν. Ηγωνίσθη πλησίον των νικητών, ενίκησε μετ’ αυτών και εις κοινούς διά το μέλλον αποβλέπει σκοπούς. Άρα είχε την θέσιν της μεταξύ των ‘’ιδρυτών’’ της Βαλκανικής Συμμαχίας. Ώφειλε να είνε εν αυτή εν τη γενέσει της. Ανεξαρτήτως του αν διεξάγη ακόμη πόλεμον. […] Πώς συμβαίνει λοιπόν να συζητήται σήμερον ακόμη ζήτημα προσχωρήσεως της Ελλάδος εις την Μ. Αντάντ; Και να γίνεται λόγος περί εμποδίων;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 2 Ιουνίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΛΘΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ! ΣΟΒΑΡΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΚΩΒΑΙΝ

  • Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΠΟΛΥΛΟΓΙΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΝ ΨΗΦΟΝ. ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΑΙ ΑΗΔΙΑΣΑΝΤΕΣ ΑΠΕΧΩΡΗΣΑΝ

  • Ο ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ, ΠΟΥ ΕΙΝΕ ΟΥΓΓΡΟΣ

ΟΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΔΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΘΗ – ΚΑΙ ΟΜΩΣ Η ΗΘΙΚΗ ΑΠΟΨΙΣ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΩΤΕΥΕΙ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 2 Ιουνίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΕΠΙ ΔΕΚΑ ΟΚΤΩ ΜΗΝΑΣ

«Επί δέκα και οκτώ μήνας αι μετανοεμβριαναί κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν την έκρυθμον κατάστασιν του Μικρασιατικού ζητήματος. […] Αλλ’ υποχρεούμεθα να παρατηρήσωμεν ότι εκ της τοιαύτης ασκηθείσης πολιτικής, παρ’ όλας τας απαιτηθείσας θυσίας, εις αυτό κατελήξαμεν αποτέλεσμα. Αλλ’ η παράτασις της εκκρεμότητος ταύτης συνεπάγεται όλεθρον διά την Ελλάδα. […] Επί δέκα οκτώ μήνας η Ελληνική πολιτική υπήρξεν άγονος. Η συνέχεια των δέκα οκτώ μηνών δεν πρόκειται να είνε γονιμωτέρα των προηγουμένων. Αλλά τούτο δεν είνε δυνατόν να καταστή επί μακρότερον χρόνον παρά του λαού»

  • ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΕΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 2 Ιουνίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
  • ΤΟ ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΟΝ
  • ΔΥΣΚΟΛΟΣ Η ΑΓΓΛΟΪΤΑΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • ΤΟ ΚΟΝΣΟΡΤΣΙΟΥΜ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 2 Ιουνίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΑΠΑΞ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ

«Ο λαός, ο αληθινός λαός, ο Ελληνικός λαός, όχι μόνον δεν είνε μαζή σας, αλλ’ εκηρύχθη πρό πολλού και αναφανδόν εναντίον σας. […] Μάθετέ το άπαξ διά παντός. Και εν ονόματι του λαού αυτού δικαιούμεθα να ομιλούμεν ημείς και να ελέγχωμεν ημείς λέγοντες την αλήθειαν, γυμνήν και μόνην της αλήθειαν και γράφοντες τας απειλάς σας υπό το πέλμα των υποδημάτων μας. Ο λαός δεν είνε πλέον μαζή σας. Είνε εναντίον σας. Και εις τοιούτον εχθρικόν λαόν είνε πολύ επικίνδυνον να υπενθυμίζετε ότι υπάρχουν φανοί αχρησιμοποίητοι…»

  • ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΦΡΙΚΑΛΕΟΤΗΤΩΝ

ΕΧΡΕΩΚΟΠΗΘΗ Η ΣΤΑΤΙΩΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ – ΤΟ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΜΠΟΥΛ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 2 Ιουνίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΧΑΡΜΣΓΟΥΟΡΘ

«Ο Άγγλος υφυπουργός των Εξωτερικών κ. Χάρμσγουορθ επιβεβαίωσεν, ότι εξακολουθεί πάντοτε η προσπάθεια διά την ειρήνευσιν της Ανατολής. Αλλά προσέθηκε συγχρόνως, ότι ‘’η προσπάθεια αύτη συναντά μεγάλας δυσχερείας, καθόσον η Κυβέρνησις της Αγκύρας αποκρούει την πρότασιν της ανακωχής μετά της Ελλάδος’’. Είναι δε όντως ενδεικτική η προσθήκη αύτη, όχι μόνον των Βρεττανικών διαθέσεων, αλλά και της διαφωνίας, ήτις εξακολουθεί υφισταμένη μεταξύ των Αγγλικών και των Γαλλικών συμφερόντων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 2 Ιουνίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • Η ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΩΝ

«Η διπλωματία και η πολιτική επιστήμη, αι οποίαι εστήριξαν εις αυτάς πάντοτε τας ελπίδας των, ήρχισαν να λαμβάνουν σήμερον άλλα μέτρα και να επιζητούν άλλας μεθόδους δράσεως, διά ν’ αποφύγουν την χρεωκοπίαν, την οποίαν μερικοί εκ των παρ’ ημίν δημοσιολόγων είδον επαπειλούσαν και τον Κοινοβουλευτισμόν, τον μόνον εναπομείναντα ακόμη εις τους λαούς ως σανίς σωτηρίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 2 Ιουνίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ

«Αλλ’ η ανάμιξις των ανταντικών Κυβερνήσεων εις τας διαπραγματεύσεις περί ειρήνης θα έχη ως μόνον αποτέλεσμα την εκμετάλλευσιν των διαφορών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας διά την εξυπηρέτησιν των ιδίων συμφερόντων. Μία οδός απομένει διά την σύναψιν μιάς μονίμου ειρήνης, η απ’ ευθείας έναρξις διαπραγματεύσεων ειρήνης μεταξύ της Ελλάδος και Τουρκίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 2 Ιουνίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΕΓΕΝΕΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΝ ΔΙΑ ΤΑΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ
  • Ο κ. ΓΚΩΒΑΙΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 2 Ιουνίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ

«Όταν επομένως αυτός ο ίδιος ο Ελληνικός λαός, ο τόσα θυσιάσας υπέρ του Συμμαχικού αγώνος, ηθέλησε να διοικηθή από ένα Βασιλέα, τον οποίον κατρεύει και προς τον οποίον αποβλέπει ως τον πατριωτικώτερον και Ελληνικώτερον Ηγεμόνα, έπρεπε η θέλησίς του να γίνη σεβαστή, εφ’ όσον άλλως τε ουδείς πλέον κίνδυνος υπάρχει –μολονότι ουδέποτε υπήρξε τοιούτος- ότι ο Βασιλεύς ο κατ’ εξοχήν Έλλην τα αισθήματα και τον πατριωτισμόν δύναται ν’ ακολουθήση πολιτικήν εχθράν προς οιανδήποτε των Συμμάχων Δυνάμεων»

ΤΟ ΚΟΙΝΟΝ ΔΙΑΒΗΜΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος