Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 3 Ιουνίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Σε μία περίοδο με σημαντικά, ουσιαστικά προβλήματα, με τη χώρα να αντιμετωπίζει το δίλημμα αν πρέπει να επιλέξει παράταση του πολέμου ή έναν οδυνηρό συμβιβασμό, με τη χώρα αντιμέτωπη με την προοπτική της χρεωκοπίας, το θέμα της παροχής ψήφου στις γυναίκες  αντιμετωπίζεται ως το μείζον πρόβλημα της χώρας. Εικόνες της ελληνικής κοινωνίας, ακριβώς πριν από έναν αιώνα…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 3 Ιουνίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ
• ΕΝΩΠΙΟΝ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑΣ
«Ήδη κινδυνεύει να χρεωκοπήση, ανεπανορθώτως, διοικητικώς, οικονομικώς και διπλωματικώς ολόκληρος η χώρα. Την ευθύνην την φέρουσιν οι πολλοί. Ή συγκαταβατικότης, ή αδυναμία βουλήσεως, ή κακός υπολογισμός είνε το γενόμενον. Αυτούς βαρύνουσι τα αποτελέσματα. Οφείλουσι να εκκαθαρίσωσι την ευθύνην αυτών, ή αφίνοντες την εξουσίαν εις τους ολίγους συμμάχους των, παρέχοντες ψήφον ανοχής προς αυτούς ή απομακρύνοντες αυτούς. Ούτω μόνον θα επανέλθη η χώρα εις αρμονίαν εκτελεστικής εξουσίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 3 Ιουνίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΝ – ΚΥΒΕΡΝΗΤΑΙ, ΤΡΑΠΕΖΙΤΑΙ, ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΑΙ ΠΡΟΣΕΞΑΤΕ, ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ
  • Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 3 Ιουνίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΙΔΟΥ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ !

«Τι εκάματε από της 1ης Νοεμβρίου; Ποίον το ενεργητικόν σας; Εις ποίαν θέσιν ευρήκατε την Ελλάδα; Πού την εφέρατε; Ποία υπήρξεν η πολιτική σας; Ποία είνε νυν; Τι εκάματε διά την Μικράν Ασίαν; Τι θα κάμετε; […] Πώς θ’ αντικρύσετε τον επί θύραις κίνδυνον της χρεωκοπίας; […] Πώς θ’ ανοργανώσετε το κράτος που αποσυνεθέσατε και εξηρθρώσατε; Πώς θα εξαγάγετε την Ελλάδα από την φοβεράν διεθνή απομόνωσιν; Πώς θα επουλώσετε τας τόσας πληγάς, που ηνοίξατε; Ιδού, κύριοι, τα θέματα, εφ’ ων καλείσθε να συζητήσετε»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 3 Ιουνίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΕΙΣ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΙΝ – ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΤΩΣΙΣ ΤΟΥ ΗΘΙΚΟΥ
  • ΤΙ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕΝ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΙ ΕΠΑΝΕΦΕΡΑΝ ΟΙ ΔΙΑΔΟΧΟΙ ΤΟΥ

«Πώς και διά ποίας δυσμενούς της μοίρας μεταστροφής ο νικήσας Ελληνισμός καλείται ήδη να υποστή θυσίας, εις ας δεν υπεβλήθησαν ουδ’ αυτοί οι ηττημένοι; Η μεν ‘’ξενόδουλος’’ πολιτική επέφερεν αναμφιβόλως την εκμηδένισιν και δυσμενών ακόμη συνθηκών διά των οποίων επλήττοντο εις τα καίρια ελληνικά δίκαια. Η δε ‘’αυτοτελής’’ ιδική σας παραφροσύνη όχι μόνον εστέρησε την Ελλάδα της ενθουσιώδους εκτιμήσεως, δι’ ης περιεβάλλετο υπό των ισχυρών της γης, αλλά και επανέφερεν αυτήν εις την κατάστασιν της εγκληματικής απομονώσεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 3 Ιουνίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • Ο ΑΓΓΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ
  • ΠΡΟΣΕΞΑΤΕ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑΝ ! Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΚΛΩΣΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΑΘΗΝΑΙ Η ΑΜΟΡΦΟΣ ΠΟΛΙΣ

ΠΩΣ ΔΙΕΣΤΡΕΒΛΩΘΗ ΤΟ ΒΑΥΑΡΙΚΟΝ ΣΧΕΔΙΟΝ. ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ ΚΑΙ ΦΑΛΗΡΑ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΚΟΝ ΔΡΟΜΟΝ. ΑΝΑΓΚΗ ΑΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 3 Ιουνίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Ο ΛΑΟΣ ΠΟΘΕΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗΝ ΄

«Διά να επιτευχθή η ειρήνη και να επανέλθουν οι πολεμισταί μας εις τα σπίτια των, εις τας οικογενείας των και εις τα έργα των, πρέπει η Κυβέρνησις να κινηθή, να ενεργήση, να ξεναρκωθή και να δημιουργήση τετελεσμένα γεγονότα. Χωρίς αυτά δεν γίνεται τίποτε. Δεν ιδρώνει το αυτί των Τούρκων. […] Αι δε Δυνάμεις, οι Σύμμαχοι, δεν δύνανται ν’ αναγνωρίσουν πολιτικά γεγονότα διεθνούς σημασίας ημιτελή, ατερμάτιστα, πολύπλοκα και επικίνδυνα διά τα συμφέροντά των. Θέλουν τετελεσμένα, διά να είνε και η ευθύνη των μικρά, διά να δικαιολογούνται επαρκώς εις τα Κοινοβούλιά των»

  • ΤΑ ΕΣΤΕΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗΝ ΒΟΥΛΗΝ

ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΙΝ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ – ΣΟΒΑΡΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΔΙΑ ΤΑΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ – ΘΕΡΜΗ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 3 Ιουνίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΝΤΡΟΠΗ, ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ !

«Αι γυναίκες της Ελλάδος την πρότασιν περί παροχής εις αυτάς ψήφου  την ήκουσαν με απόλυτον αδιαφορίαν. Σοφώτεραι από τους σοφούς πληρεξουσίους, εκτιμούν πολύ καλά την θέσιν, την οποίαν έχουν εις το σπίτι των, θέσιν εξαιρετικήν, και δεν αισθάνονται καμμίαν όρεξιν να στρiμωχθούν έξω από το εκλογικόν τμήμα και να μοιράσουν το εκατοσταράκι της ρετσίνας με τους άνδρας εκλογείς. Η ορθή των αντίληψις και το αίσθημα του μέτρου και της αξιοπρεπείας των τας εμποδίζει να λαχταρούν μίαν πρόοδον, η οποία ίσως είνε οπισθοδρόμησις όπως κάθε πρόοδος υπερβολική»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 3 Ιουνίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΚΙΝΗΣΙΣ ΠΕΡΙ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ

Η ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΕΛΚΥΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΣΙΝ ΕΝ ΑΝΑΤΟΛΗ

  • ΤΟ ΘΕΑΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ

«Οικτρότατον το θέαμα, το οποίον εξακολουθεί να παρουσιάζη η Εθνοσυνέλευσις. οι πατέρες του έθνους, όταν δεν διαπληκτίζωνται μεταξύ των, ανταλλάσσοντες ευωδεστάτας και λεπτοτάτας φράσεις υπό τας απειλητικάς καμπύλας ράβδων, αερολογούν επί της ερμηνείας άρθρων του συντάγματος, επί της γυναικείας ψήφου και επί παρομοίων ακαίρων και παραδόξων θεμάτων, διαποικίλλοντες πάντα ταύτα δι’ αφθόνου και αφριζούσης τυραννολογίας»

  • Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΨΗΦΟΣ – ΠΩΣ ΑΝΕΒΛΗΘΗ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 3 Ιουνίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΕΙΣ ΤΟΥΤΟ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΣ;

«Το πολιτικόν λοιπόν αποτέλεσμα δύναται να συνοψισθή ως εξής. Θα περιμείνωμεν να καταπονηθή ο εχθρός διά να του αποδείξωμεν ότι ημείς δεν καταπονούμεθα. Και όταν πεισθή ο εχθρός ότι αυτός μεν έχει καταπονηθή ουχί δε και ημείς, τότε, λέγουν, ο εχθρός αναμφιβόλως θα υποχωρήση και θα δεχθή τους όρους μας. Αλλά, προς Θεού, εις τούτο συνίσταται η πολιτική σας; Εις συναγωνισμόν καμάτου προς τον εχθρόν; Διά να φθάσωμεν εις το σημείον τούτο υπέστημεν την εξάντλησιν της οποίας αντικρύζομεν ήδη τας βαρυτάτας εκδηλώσεις;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 3 Ιουνίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 3 Ιουνίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ

«Οι δημοκρατικοί ετοιμάζουν τις βαλίζες των. Η δίκη των ωρίσθη εις την Λαμίαν […] Παραπέμπονται διότι διά της διακηρύξεώς των εσκόπουν να διεγείρουν μίσος και περιφρόνησιν κατά του ανευθύνου παράγοντος. […] Η Κυβέρνησις των παλαιών κομμάτων εδημιούργησε την δίκην ταύτην διά να εμφανίση εαυτήν. Και τας προθέσεις της. Και την διανοητικότητά της […] προ παντός όμως εδημιούργησε την δίκην, διότι εζήτει να αποκρύψη την αλήθειαν από τον λαόν και να τον αφήση εις το σκότος της αγνοίας, από το οποίον ηθέλησαν να τον εξαγάγουν οι δημοκρατικοί»

  • Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΤΥΡΑΝΝΟΥΜΕΝΗΝ ΧΩΡΑΝ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ

ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΙ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 3 Ιουνίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Η ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑΝ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ

ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΤΗΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΡΜΟΣΤΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΙ

ΚΑΤΑΘΟΡΥΒΗΣΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ – ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ‘’ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΙΣ’’

  • Ν’ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΑΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 3 Ιουνίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • Η ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΑΓΓΛΙΚΗ ΔΗΛΩΣΙΣ

«Πρέπει διά παντός μέσου να επωφεληθώμεν της ψυχολογικής ταύτης στιγμής, διότι βραδύτερον θα είνε ίσως πολύ δύσκολον να επιτύχωμεν ό,τι διά ταχείας αποφάσεως θα ηδυνάμεθα τώρα να φέρωμεν εις πέρας και να παρουσιάσωμεν ως γεγονός τετελεσμένον. Η Αγγλία μόνον επί τετελεσμένων γεγονότων δεν φέρει συνήθως αντιρρήσεις. Τούτο δε αποδεικνύει και η δήλωσις αυτής περί αναγνωρίσεως του εν Ελλάδι Νομίμου Καθεστώτος. Ας μη διαφεύγη τους κυβερνώντας την Ελλάδα ποτέ ο ακρογωνιαίος αυτός λίθος της Αγγλικής πολιτικής»

  • ΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗΝ ΒΟΥΛΗΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 3 Ιουνίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ

«Απροκαλύπτως λέγομεν ότι και πέραν του 1923 θα παραταθή η εμπόλεμος κατάστασις εφόσον ο λαός, ο πολύς λαός των εργαζομένων λαϊκών τάξεων, δεν σκεφθή στα σοβαρά να ξεφορτωθή τον παλαιοκομματισμόν της 1ης Νοεμβρίου […] Πώς θα τους ξεφορτωθή; Με εκλογές; Χωρίς εκλογές; Ο αγρότης, ο εργάτης αν συνεργασθούν και αν αποφασίσουν ομαδικά μπορούν σε 24 ώρες να ξεσκλαβωθούν. Και το σημερινόν ξεσκλάβωμά τους ας είνε το κύριον έργον τους. Εμπρός»

  • ΠΡΟΚΗΡΥΞΙΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 3 Ιουνίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΤΑΣ ΠΕΡΙ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ
  • ΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

«Πρέπει δε να κατανοήση και η Κυβέρνησις […] Δύναται να σέβεται τους αντιπάλους της αλλ’ έχει και καθήκον να διασώση την Πατρίδα από την γλώσσαν αυτών, γλώσσαν ισχυριζομένην ότι λαλεί τα’ αληθή, ενώ άλλοτε μεν λέγει κακόβουλα, άλλοτε ανόητα και άλλοτε ανακριβή, πάντοτε όμως επιβλαβή και επικίνδυνα. Αι υποχρεώσεις της Κυβερνήσεως εν τω σημείω τούτω είναι μεγάλαι και επιτακτικαί. Έχει καθήκον να εντείνη την Λογοκρισίαν όταν δεν δύναται άλλο μέτρον ν’ αποβή ικανώτερον όπως προλαμβάνωνται διακηρύξεις ενισχύουσαι τον εχθρόν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 3 Ιουνίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΤΟ ΚΟΝΣΟΡΤΣΙΟΥΜ ΕΣΩΘΗ
  • ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΝ ΠΕΙΡΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος