Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 4 Ιουνίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Εν όψει της συνάντησης των πρωθυπουργών Αγγλίας, Γαλλίας στο Λονδίνο κατά την οποία θα συζητηθεί το Ανατολικό, νέες ελπίδες δημιουργούνται ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να γεφυρώσουν τις διαφωνίες τους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η αγγλική πλευρά θεωρεί ότι οι αντιπροτάσεις Κεμάλ ‘’δεν πρέπει να λαμβάνωνται σοβαρώς υπ’ όψιν, εφ’ όσον απορρίπτεται δι’ αυτών η βάσις των προτάσεων της Διασκέψεως των Παρισίων’’. Και η ελληνική κυβέρνηση απλώς περιμένει τα αποτελέσματα…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 4 Ιουνίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • Η ΤΥΧΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ

«Η τροπή ήτις δίδεται εις την όλην όψιν του Ανατολικού ζητήματος, αποβαίνει εξαιρέτως ενδιαφέρουσα. […] Η τύχη κρούει την θύραν μας. Ας αφυπνισθώμεν πριν απέλθη και πάλιν, αφίνουσα ημάς υπό την κυριαρχίαν της αμφιβολίας και του αορίστου μέλλοντος. Οι λαοί τονούνται εις τας κρισίμους στιγμάς όταν καλήται η δράσις αυτών ως εκδήλωσις πρωτοβουλίας του κράτους»

  • Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ – Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΟΡΓΑΝΩΣΙΣ ΤΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 4 Ιουνίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΝ – ΚΥΒΕΡΝΗΤΑΙ, ΤΡΑΠΕΖΙΤΑΙ, ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΑΙ ΠΡΟΣΕΞΑΤΕ, ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ
  • ΑΙ ΕΥΘΥΝΑΙ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ

«Η πολιτική ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου εις τους ασκήσαντας το δικαίωμα της εκλογής αυτών. Είνε δε αστεία η γενομένη προσπάθεια οψίμως και μετά την αποφασισθείσαν εν τη διοικήσει της Στρατιάς μεταβολήν όπως απαλλαγή πάσης ευθύνης διά την στρατιωτικήν διαχείρισιν του αγώνος η Κυβέρνησις η ευρεθείσα εις την αρχήν καθ’ ην εποχήν απεφασίζοντο και διεξήγοντο αι πολεμικαί επιχειρήσεις […] Επί της διαχειρίσεως του αγώνος τούτου ο κ. Γούναρης δεν απέδωκεν ακόμη ευθύνας. Διότι η Εθνοσυνέλευσις έκρινε φαίνεται ως δευτερευούσης σημασίας τα πολεμικά αποτελέσματα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 4 Ιουνίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΙΓΗ…

«Αι κυβερνητικαί ελπίδες συμποσούνται εις την μη μετατροπήν των τελευταίων αποφάσεων της συνδιασκέψεως των Παρισίων, δι’ ων παραδίδεται εις την Τουρκίαν η Μ. Ασία και το εν τρίτον της Θράκης! Ελπίζει απλώς η Ελλάς, ότι ο Κεμάλ δεν θα λάβη ακόμη περισσότερα των ήδη ορισθέντων παρά της Διασκέψεως! Υπήρξε ποτέ εις κοινοβουλευτικόν κράτος τοιαύτη κατάστασις; […] Ο ‘’κοινοβουλευτισμός εχρεωκόπησεν εν Ελλάδι’’, κατά τα νέα Γουναρικά θέσφατα […] Αυτή είνε η πολιτική και η διανοητικότης των ‘’αναστηλωτών της ελευθερίας και του πολιτεύματος’’! Ο λαός ας τους καμαρώνη! Αλλ’ ως πότε;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 4 Ιουνίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΩΝΤΑΙ ΣΟΒΑΡΩΣ ΥΠ’ΟΨΙΝ

Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑΝ

  • Η ΔΙΩΞΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΝ ΣΤΙΓΜΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 4 Ιουνίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗΝ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ
  • ΕΝΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΑΔΡΑΝΕΙ ΚΑΙ ΠΛΕΟΜΕΝ ΕΙΣ ΕΟΡΤΑΣ

«Δεν ζητούμεν βεβαίως να μας απαντήση και εις αυτό, ως εις τόσα άλλα ερωτήματα, η Ελληνική Κυβέρνησις, ήτις εξακολουθεί κατά την μάλλον κινδυνώδη ταύτην φάσιν του εθνικού μας ζητήματος να σαπίζη και να κοιμάται εις την αυτήν πάντοτε εγκληματικήν και ηλιθίαν διπλωματικήν και πολεμικήν αδράνειαν, ως να ήσαν ξένα και αδιάφορα προς την Ελλάδα τα πέριξ αυτής τελούμενα, και την κεφαλήν αυτής στόχον έχοντα εξ όλων των πλευρών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 4 Ιουνίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΠΡΕΠΕΙ Ν’ ΑΝΑΜΙΧΘΩΜΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΖΥΜΩΣΙΝ

«Αλλά τότε πώς θ’ αντεπεξέλθωμεν επιτυχώς κατά των απειλούντων τα συμφέροντά μας κινδύνων; Με την μοιρολατρείαν όχι βεβαίως, διότι ταύτην δεν ανέχεται η εθνική συνείδησις και δεν είνε συμφυής με τον χυμώδη οργανισμόν του Έθνους. Θέλει δράσιν, κίνησιν, δμιουργικήν ενέργειαν το Έθνος, όχι τρεμούσας χείρας και αβουλίαν και τέλμα, και ταύτην αξιοί από τους κυβερνώντας τώρα ότε τα διεθνή ζητήματα ευρίσκονται εις ζύμωσιν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 4 Ιουνίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 4 Ιουνίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ

ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ ΔΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΧΑΛΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ  – Ο κ. ΠΩΠ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΕΝΟΣ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ

  • ΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΤΟ ΚΟΝΣΟΡΤΣΙΟΥΜ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 4 Ιουνίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • Ο ΧΡΟΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΕ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΜΑΣ
  • ΩΡΑ 5Η ΠΡΩΙΝΗ
  • ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑΣ

ΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ – Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΩΝ ΛΕΞΙΣ

  • ΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΑΙ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΕ ΕΠΙΔΕΚΤΙΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΣ

ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΝΤΖ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 4 Ιουνίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
  • ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ
  • ΤΟ ΚΟΝΣΟΡΤΣΙΟΥΜ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 4 Ιουνίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • Ο ΜΟΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ

«Ο παλιοκομματισμός εν Ελλάδι εννοεί να παραβλέψη την θεμελιώδη ταύτην πολιτικήν αρχήν και να ανακηρυχθή προστάτης του καθεστώτος, ενώ είνε ο μοναδικός εχθρός του. διότι, πράγματι, ούτε υπήρξεν, ούτε υπάρχει άλλος εχθρός του καθεστώτος εκτός των κομμάτων και των αποκομμάτων της Ηνωμένης»

  • Η ΕΛΛΑΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΝ ΑΝΤΑΝΤ

ΑΔΥΝΑΤΟΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ – ΑΡΘΡΟΝ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΝΟΥ ‘’ΧΡΟΝΟΥ’’

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 4 Ιουνίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Η ΕΝΑΠΟΜΕΝΟΥΣΑ ΕΛΠΙΣ

«Εν τοιαύτει περιπτώσει, μία εναπομένει ελπίς : Όπως ο υπέρτατος Άρχων, ανώτατος ρυθμιστής του πολιτεύματος, κρίνων, ότι συνέχισις της μέχρι τούδε τηρηθείσης κυβερνητικής πορείας θα ωδήγει την Χώραν εις ανεπανορθώτους συμφοράς, θελήση. Αυτός επεμβαίνων, να υποδείξη εις τους υπευθύνως διαχειριζομένους τα κοινά, ότι ο χρόνος επείγει και ότι είναι καιρός να φανούν, ότι κάτι σαφές έχουν εν νω, και ότι τούτο θα επιδιώξουν ταχέως κα συστηματικώς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 4 Ιουνίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • Ο ΛΑΟΣ ΠΟΘΕΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗΝ ΄

«Διά να επιτευχθή η ειρήνη και να επανέλθουν οι πολεμισταί μας εις τα σπίτια των, εις τας οικογενείας των και εις τα έργα των, πρέπει η Κυβέρνησις να κινηθή, να ενεργήση, να ξεναρκωθή και να δημιουργήση τετελεσμένα γεγονότα. Χωρίς αυτά δεν γίνεται τίποτε. Δεν ιδρώνει το αυτί των Τούρκων. […] Αι δε Δυνάμεις, οι Σύμμαχοι, δεν δύνανται ν’ αναγνωρίσουν πολιτικά γεγονότα διεθνούς σημασίας ημιτελή, ατερμάτιστα, πολύπλοκα και επικίνδυνα διά τα συμφέροντά των. Θέλουν τετελεσμένα, διά να είνε και η ευθύνη των μικρά, διά να δικαιολογούνται επαρκώς εις τα Κοινοβούλιά των»

  • ΤΑ ΕΣΤΕΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗΝ ΒΟΥΛΗΝ

ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΙΝ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ – ΣΟΒΑΡΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΔΙΑ ΤΑΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ – ΘΕΡΜΗ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 4 Ιουνίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ & ΑΓΓΛΙΑΣ
  • ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΑΤΜΟΠΛΟΙΑ – Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 4 Ιουνίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΕΝ ΘΡΑΚΗ
  • Η ΑΓΓΛΟΪΤΑΛΙΚΗ

«Αλλά διά την Ελλάδα ποία αποτελέσματα δύναται να έχη η συμφωνία αύτη; Μη παρηγορώμεθα δι’ αισιοδοξίας προώρου. Δύναται βεβαίως η Αγγλία να περιορίση τον Ιταλικόν ιμπεριαλισμόν, αλλά δεν δυνάμεθα να πιστεύσωμεν ότι θα δυνηθή να παραβλέψη τας αξιώσεις του […] Αλλ’ οφείλομεν να δράσωμεν πριν εμφανισθή ενώπιον ημών νέα κοινή δράσις, ης τον χαρακτήρα δεν δυνάμεθα να γνωρίζωμεν, περισσότερον δε αφού δεν δυνάμεθα να γνωρίζωμεν εκ ποίας διαθέσεως η Ιταλία εκινήθη διά την σύναψιν της συμφωνίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 4 Ιουνίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ…

«Νέαι και πάλιν ελπίδες επτερύγισαν εις τας ψυχάς όλου του ειρηνοφίλου κόσμου της Ευρώπης, επί τη ευκαιρία της μεταβάσεως του Γάλλου πρωθυπουργού κ. Πουανκαρέ εις το Λονδίνον […] Φρονούμεν ότι η Κυβέρνησις παρακολουθούσα αγρύπνως πάσαν διπλωματικήν ενέργειαν των Συμμάχων διά την επίλυσιν του Ανατολικού ζητήματος, δεν επαναπαύεται εις την θεωρίαν της τριβής και της αντοχής, αλλά συντονίζει τας ενεργείας της προς δράσιν ενεργοτέραν, διά της οποίας και μόνης θα εκβιασθή και η ταχυτέρα και η αποτελεσματικωτέρα λύσις του ολεθρίως χρονίζοντος Ανατολικού ζητήματος»

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΑΓΟΡΑ ΝΑΥΛΩΝ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος