Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 6 Ιουνίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Με μία νέα Διακοίνωση προς τη Γαλλία, η αγγλική κυβέρνηση τοποθετείται επί του Ανατολικού ζητήματος, αν και εμμένει στη βάση των όσων αποφασίστηκαν στη Διάσκεψη των Παρισίων, απορρίπτει την ‘’υπό του Κεμάλ προταθείσαν διάσκεψιν εις Νικομήδειαν πρό πάσης αποδοχής ανακωχής και προτάσεων ειρήνης, εις ην είχε προσχωρήσει ο κ. Ποανκαρέ’’. Η Αγγλία ‘’παραιτείται ούτω της περαιτέρω ασκήσεως της άνευ όρων μεσολαβήσεως, ην απεδέχθη ο κ. Γούναρης’’ και η αγγλική πρόταση δεν φαίνεται πολύ πιθανό να γίνει αποδεκτή από τις Συμμαχικές Δυνάμεις. Το ερώτημα που θέτει η αρθρογραφία της ημέρας είναι ποια θα είναι στο εξής η στάση της ελληνικής κυβέρνησης…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 6 Ιουνίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΚΑΙ ΤΑ ΕΔΩΛΙΑ ΤΩΝ

«Και αντί πατριωτικής εορτής επί τη συμπληρώσει εκατονταετίας, επλάσθη μία εκδρομή περιηγητών αγνώστων εις την μνημονευομένην σελίδα του Αγώνος της Ανεξαρτησίας, οδευόντων προς άγνωστα δι’ αυτούς και ψυχικώς και διανοητικώς αξιοπερίεργα θεάματα. Η Συνέλευσις παρέσχε το αρμόζον μάθημα και θα συνεχίση τούτο δι’ ελέγχου των τελεσθέντων. Πρέπει να τεθή φραγμός εναντίον της εκ παντός σημείου αναπηδώσης εξαρθρώσεως της τε πολιτείας και της κοινωνίας. Εάν δεν δυνηθή, επωφελούμενη του γεγονότος, να πράξη τούτο η Συνέλευσις, η μετά τόσης περιφρονήσεως εκάστοτε περιβαλλομένη, τότε ας δώσουν οι πληρεξούσιοι και τα εδώλιά των εις τους αγνώστους κυριάρχους του κράτους»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 6 Ιουνίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΩΣ

«Από του παρελθόντος Οκτωβρίου μέχρι σήμερον εξηντλήθησαν και αι ηθικαί και αι υλικαί δυνάμεις της χώρας εν αναμονή της μεσολαβήσεως των Συμμάχων. Μεσολαβήσεως άλλως τε, της οποίας οι όροι, οι αποφασισθέντες εν τη Διασκέψει των Παρισίων θα ήσαν κατά πάσαν πιθανότητα ανεκτέλεστοι ή άλλως καταστρεπτικοί διά την Ελλάδα. Ήδη είμεθα ηναγκασμένοι να επιδιώξωμεν την λύσιν του αδιεξόδου δι’ ιδίων μόνον δυνάμεων. Εις την Κυβέρνησιν και την Εθνοσυνέλευσιν εναπόκειται να κρίνη ποία είνε η δυνατή λύσις διά των μέσων τα οποία διαθέτει η χώρα. Αλλ’ ουδείς πλέον δικαιούται να δικαιολογή την αδράνειαν και την εν παθητική αναμονή εγκαρτέρησιν διά των ελπίδων της μεσολαβήσεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 6 Ιουνίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΙΣ

«Εν πάση περιπτώσει το γεγονός είνε ότι η Ελλάς καλείται να αντιμετωπίση κατάστασιν σοβαροτάτην. Δεν εξαρτάται βεβαίως μόνον παρ’ αυτής η εφαρμογή τούτου ή εκείνου του τρόπου της λύσεως, αλλά και εκ της Τουρκίας. Το βέβαιον όμως είνε, ότι το εθνικόν ζήτημα έφθασεν εις υπέρτατα κρίσιμον καμπήν, δυστυχώς δε διά την Ελλάδα δεν υπάρχει ο άνθρωπος, ο ικανός να την καθοδηγήση, κατά την κινδυνωδεστάτην ταύτην περίοδον της ιστορίας της που επήλθε μετά τοιούτον μεσουράνημα δόξης και ισχύος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 6 Ιουνίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΓΑΛΛΙΑ ΕΝΑΝΜΕΤΑ ΕΚΑΤΟΝ ΕΤΗ ΤΙΟΝ ΠΑΣΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΕΩΣ
  • ΕΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΕΙΝΕ ΑΝΙΚΑΝΟΣ ΘΕΛΕΙ ΑΠΕΛΘΕΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ

«Η Ελλάς μετά το αίμα, όπερ έχυσε διά τα δίκαιά της και την τιμήν της και την εξασφάλισιν των αγαθών της ειρήνης και του πολιτισμού εις την Ανατολήν, αίμα όπερ αι Δυνάμεις εζήτησαν να χύσουν εις την θάλασσαν εκκενούσαι εις το Αιγαίον τους Κεμαλικούς βόθρους, δεν έχει δάκρυα διά να θρηνήση τον θάνατον της μεσολαβήσεως, διότι ο θάνατος αυτής, είνε η ζωή της, και η ελευθέρα κίνησίς της και πνοή»

  • Ο ΔΑΥΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΡΗ

Η ΑΝΑΤΙΝΑΞΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΝΑΥΑΡΧΙΔΟΣ – ΜΕΤΑ ΕΚΑΤΟΝ ΕΤΗ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 6 Ιουνίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Η ΠΥΓΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ

«Η ανευλαβής συμπεριφορά σας προς ανθρώπους, οι οποίοι σας έσωσαν, προς τα θύματά σας αυτά, εις τα οποία οφείλετε και αυτήν ακόμη την κεφαλήν σας, δεν είνε δυνατόν να μείνη ατιμώρητος χάριν της τιμής της Ελλάδος. Διότι εν εναντία περιπτώσει ο ιστορικός του μέλλοντος θα αποκαλέση την Πατρίδα μας Κράτος ανήθικον, διότι έπληξεν εις την καρδίαν ακριβώς τους πολίτας εκείνους, οι οποίοι έμειναν πιστοί εις τους νόμους του και τον Βασιλέα του και το εξυπηρέτησαν διά του αίματός των και των ηγιασμένων μαρτυρίων των»

  • ΔΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΙΝΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 6 Ιουνίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • Ο ΕΚΔΙΚΗΤΗΣ

«Και ο Κανάρης, από την στιγμήν εκείνην, ανελάμβανε, μαζή με τους συντρόφους του, την επίσημον εντολήν της μεγάλης εκδικήσεως. Το αίμα των εβδομήντα χιλιάδων μαρτύρων της Χίου δεν είχε χυθή επί ματαίω. Η συνέχεια υπήρξε το άφθαρτον ποίημα, το οποίον έγραψεν ο Κανάρης με τη φλόγα του δαυλού του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 6 Ιουνίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΔΙΑ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ

ΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟΝ ΠΡΟΣ ΤΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ, ΑΓΚΥΡΑΣ

ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΑΓΓΛΙΚΗ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑΝ

  • ΜΙΑΝ ΕΝΤΙΜΟΝ ΕΙΡΗΝΗΝ !

«Ούτε μεταστροφή των Συμμάχων, όπως διετυμπάνιζον τα όργανα της κυβερνώσης φατρίας, εσημειώθη, αλλ’ ούτε και ο Βρεττανικός Λέων ωρθώθη υπέρ της Ελλάδος, ως άφινον να πιστεύεται οι κυβερνώντες, κακή τη μοίρα, την Μεγάλην Ελλάδα […] Αλλ’ άνθρωποι συνέλθετε. Εκάστη παρερχομένη ημέρα αποβαίνει κατά της Ελλάδος. Αποκαταστήσατε τας φιλίας και συμμαχίας σας. Είνε ο μόνος τρόπος να σωθή το Έθνος και το Κράτος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 6 Ιουνίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΘΑ ΕΠΙΔΟΘΗ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟΝ ;

«Ούτω λέγεται ότι διά της νέας Διακοινώσεως η Βρεττανική Κυβέρνησις, επικαλουμένη την ανάγκην συντόνου προσοχής εκ μέρους τη Γαλλίας, υποδεικνύει εις αυτήν ότι οφείλει να εκλέξη μεταξύ των εξής δύο αποφάσεων προκειμένου περί της λύσεως του Ανατολικού ζητήματος. […] Είνε φανερόν ότι η τοιαύτη Διακοίνωσις του Λόρδου Χάρντινγκ θα ηδύνατο εκ πρώτης όψεως να κριθή ως αποτελούσα νίψιμον των χειρών εκ μέρους των Συμμάχων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 6 Ιουνίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ΑΓΓΛΟ-ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΠΕΡΙ ΤΡΙΠΛΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ
  • ΤΟ ΓΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΟΑΝΚΑΡΕ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 6 Ιουνίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΛΑΟΝ

ΔΙΑ ΝΑ ΜΑΘΗ ΟΛΗΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑΝ

ΠΟΥ ΕΓΚΕΙΤΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΕΛΛΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΑΣ ΤΗΣ

«ΨΕΥΔΟΝΤΑΙ επομένως αφίνοντες να υποθέτη ο Ελληνικός Λαός ότι δήθεν όπισθεν της Μικρασιατικής των πολιτικής υποκρύπτεται η ΑΓΓΛΙΑ! Και το ΨΕΥΔΟΣ τούτο οφείλει να αποκαλυφθή διά να μη παραπλανάται ο Ελληνικός Λαός […] Καθήκον ημών είνε να διαφωτήσωμεν τον Ελληνικόν λαόν περί της ΑΛΗΘΕΙΑΣ. Αυτός είνε κύριος και ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ και ας πράξη ό,τι απαιτεί το συμφέρον του, αφού οι κυβερνήται του δεν έχουν τόσον πατριωτισμόν, όσος απαιτείται να σωθή η Ελλάς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 6 Ιουνίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟΙ ΑΞΙΩΣΕΙΣ

«Είναι συνεπώς ακατανόητος η αξίωσις της συναδέλφου όπως ο Βασιλικός Παράγων εξακολουθήση παραμένων εν τη σκιά, άφωνος θεατής ενός δράματος, το οποίον παίζει ανενοχλήτως π γουναρισμός εις βάρος της Χώρας από δύο ετών, εις περίοδον μάλιστα τοιαύτης, ως η σημερινή, οξυτάτης εθνικής κρίσεως! Αλλά τοιούτου είδους αξιώσεις ακατανόητοι, ως και μερικαί άλλαι επίσης ακατανόητοι καταστάσεις, είναι καιρός να λείψουν, εάν θέλωμεν να είναι πολύ αργά, όταν θα αρχίσωμεν να εννοώμεν…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 6 Ιουνίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΜΠΑΛΦΟΥΡ

«Είνε ανάγκη, λοιπόν, να επέλθη κάποια εξισοτική γραμμή μεταξύ των δύο κατευθύνσεων. Είνε ανάγκη να χαραχθή παράλληλος διαδρομή ενεργείας όπως ικανοποιηθούν αι δίκαιαι αξιώσεις όλων των Συμμάχων και όχι ΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΤΤΗΜΕΝΩΝ, τους οποίους μωρότατα περιποιείται η Γαλλική διπλωματία φανταζομένη, ότι θα τας αποσπάση από τας γερμανικάς αγκάλας, εις τας οποίας είνε προσκεκολλημένοι Τούρκοι και Βούλγαροι ως Σιαμαίοι αδελφοί»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 6 Ιουνίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ

«Ο χάριν των αντιμαχομένων Αγγλογερμανικών συμφερόντων κηρυχθείς Ευρωπαϊκός πόλεμος ουδέν άλλο ήτο, ως γνωστόν, παρά ένοπλος αντίδρασις τω ν Άγγλων κατά της απειλητικής επί των Βρεττανικών αποικιών διεισδύσεως της Γερμανίας, κράτους όχι μόνον οικονομικώς, ακμαίου και αποτελούντος ακαταγώνιστον τότε –προ του πολέμου- οικονομικόν παράγοντα, αλλά και Κράτους στρατοκρατικού, με κατακτητικάς βλέψεις, απειλούσας αμέσως την υπερπόντιον Βρεττανικήν Αυτοκρατορίαν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 6 Ιουνίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΑΓΓΛΙΑ ΕΠΡΟΤΕΙΝΕ ΝΑ ΛΗΦΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ
  • Η ΕΝΤΥΠΩΣΙΣ

«Η Κυβέρνησις έχει καθήκον ν’ αντιμετωπίση διά παντός μέτρου οικονομικού την κατάστασιν. Τούτο αποτελεί υποχρέωσιν υπερτάτην έναντι των μεγάλων σκοπών της Πατρίδος, τους οποίους αύτη εξυπηρετεί. […] Ο Ελληνικός λαός, παρά την πρώτην του νευρικότητα, θα δεχθή και τα νέα μέτρα της Κυβερνήσεως […] Εάν υποδεικνύωμεν ις την Κυβέρνησιν το ενδεχόμενον της κακής εντυπώσεως, τούτο προέρχεται εκ της διαθέσεως προς διατύπωσιν αληθειών, τας οποίας ουδείς οφείλει ν’ αποκρύπτη»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 6 Ιουνίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΜΕΤΑ ΕΚΑΤΟΝ ΕΤΗ

6 ΙΟΥΝΙΟΥ 1822 – 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 1922

  • ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος