Μουσείο Μετανάστευσης Κυθήρων: επίσημη παρουσίαση με παρόντα τον Αυστραλό πρέσβη

Στα Κύθηρα βρέθηκε ο πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα, ομογενής Αθανάσιος Σπύρου προκειμένου να παρακολουθήσει την επίσημη παρουσίαση των μελετών για το «Μουσείο Μετανάστευσης Κυθήρων». 

Βασισμένο σε σχέδια του αρχιτέκτονα Στέφανου Ταβλαρίδη που κέρδισε τον διαγωνισμό, το Μουσείο θα κτιστεί στην Αγία Πελαγία, στο λιμάνι από όπου στις δεκαετίες του ’40 και του ’50 αναχώρησαν για την ξενιτιά δεκάδες χιλιάδες Κυθήριοι, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Μουσείο Μετανάστευσης Κυθήρων: επίσημη παρουσίαση με παρόντα τον Αυστραλό πρέσβη

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε η Πρόεδρος των «Φίλων Μουσείων Κυθήρων», Ελένη Τζωρτζοπούλου,  θα αποτελείται από ένα τριώροφο κτίριο σε αναβαθμούς και θα περιέχει, εκτός από τεχνικούς και αποθηκευτικούς χώρους, τις αίθουσες των μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, μία αίθουσα εκδηλώσεων και τα γραφεία του Μουσείου. Οι εξωτερικοί χώροι έχουν χωροθετηθεί ώστε να γίνονται υπαίθριες εκδηλώσεις (συναυλίες, προβολή ταινιών, κλπ) με θέα προς την θάλασσα της Αγίας Πελαγίας.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των μελετών, ο κ. Σπύρου εξέφρασε τη συγκίνησή του για την παρουσία του στο νησί των Κυθήρων και μοιράστηκε προσωπικές του μνήμες από τους Κυθήριους της Αυστραλίας, ενώ τους ευχαρίστησε για την σημαντική συμβολή τους στην κοινωνία, τον πολιτισμό, τα γράμματα, την οικονομία και την καθημερινότητα της Αυστραλίας.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ευχαρίστησε θερμά τον Πρέσβη για την αποδοχή της πρόσκλησής του και τόνισε τη σημασία του φαινομένου της μετανάστευσης για τα Κύθηρα, ενός νησιού που από αποστολέας μεταναστών τον προηγούμενο αιώνα, έχει πλέον καταστεί υποδοχέας από το 1990 και μετά. Όσον αφορά το Μουσείο Μετανάστευσης Κυθήρων, τόνισε ότι είναι ένα από εμβληματικότερα και πλέον οραματικά έργα, που θα αποτελέσει για τα Κύθηρα σημείο αναφοράς και πανελλαδικά.

Ο Αυστραλός Πρέσβης στο διάστημα της παραμονής επισκέφθηκε το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, ενώ παρέστη και στην υπογραφή του 2ου Μνημονίου Συνεργασίας για την ανάδειξη των μονοπατιών των Κυθήρων, μεταξύ Δήμου, Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας, Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού και Ανάπτυξης και του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA). 

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου, η συνεργασία με την Πρεσβεία της Αυστραλίας είναι διαρκής και θα συνεχιστεί με την διοργάνωση κοινών πολιτιστικών δράσεων, στο πλαίσιο της σύσφιξης των δεσμών του νησιού μας με τους σχεδόν 80.000 κυθηραϊκής καταγωγής Έλληνες που ζουν, εργάζονται και προοδεύουν στην Αυστραλία. Παράλληλα, όπως αναφέρεται, προγραμματίζεται επίσημη επίσκεψη του δημάρχου Ευστρατίου Χαρχαλάκη στην κυθηραϊκή κοινότητα της Αυστραλίας, τους επόμενους μήνες.

  • (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή: Δήμος Κυθήρων)
  • Φωτογραφίες: Δήμος Κυθήρων

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος