Έργα των Εντγκάρ Ντεγκά, Λιουμπόβ Ποπόβα, Αλεξάντερ Ρότσενκο, Σολομών Νικρίτιν, Ντέννις Οππενχάιμ, Γιάννη Μόραλη, Αλέκου Φασιανού, Νατάσσας Παπαδοπούλου, Βάσως Κατράκη, Κώστα Κουλεντιανού και Άλεξ Μυλωνά αποκτούν κίνηση και συνθέτουν μια άκρως ενδιαφέρουσα πλοήγηση στον χώρο και τον χρόνο, με βασικό άξονα την ανθρώπινη μορφή.
Ξεκινώντας από το Παρίσι του τέλους του 19ου αιώνα, και δια μέσου της επαναστατικής Μόσχας και της εποχής της ρωσικής πρωτοπορίας, οι επισκέπτες του εικονικού μουσείου καταλήγουν στην Ελλάδα, για να ανακαλύψουν την άνθηση της σύγχρονης τέχνης στη χώρα.
Τα παραπάνω έργα μπορεί κανείς να δει με τη βοήθεια της τεχνολογίας μέσω του «2gether» του νέου συμμετοχικού και βιωματικού εργαστηρίου παραγωγής και ανάδειξης της σύγχρονης τέχνης, που περιλαμβάνει ένα εικονικό μουσείο με τη δυνατότητα 3D περιήγησης σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας (virtual reality) και μια πλατφόρμα πληθοπορισμού (crowd sourcing) που θα λειτουργεί ως βήμα προβολής και προώθησης νέων καλλιτεχνών, καθώς και συλλογής δεδομένων που συνδέονται με τις εμπειρίες και τις εντυπώσεις των χρηστών.
Το πρόγραμμα οργανώνεται και υλοποιείται από το MOMus, το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Επαυξημένης Πραγματικότητας (VARlab-Virtual and Augmented Reality Lab) και την Εταιρεία Νέων Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνίας Hypertech, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία», ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εικονικό μουσείο / VR spot
Στο preview, στο οποίο κλήθηκαν δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης “συναντήσαμε” εικονικούς ψηφιακούς χαρακτήρες (animated avatars), που λειτουργούν ως ξεναγοί και συνοδοιπόροι σε αυτή την «περιπέτεια».
Για την ώρα οι ξεναγοί μιλούν αγγλικά, αλλά θα ακολουθήσουν περιγραφές και στην ελληνική γλώσσα, ενώ εντυπωσιακή εμπειρία είναι η αλληλεπίδραση με τα έργα από σημαντικές συλλογές μουσείων της χώρας (Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά), τα οποία ζωντανεύουν μπροστά στον επισκέπτη.
Η εμπειρία είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και προτείνεται για τους φίλους των μουσείων. Ζητά μονάχα από τον επισκέπτη τη διάθεση να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό, αν και για κάποιους η χρήση παρόμοιων τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας μπορεί να προκαλέσει… άγχος για το συντονισμό των κινήσεων ή αίσθηση ζάλης. Γρήγορα, ωστόσο, συνηθίζεις την αίσθηση και απολαμβάνεις τις γνώσεις που κυριολεκτικά “ξετυλίγονται” μπροστά σου, καθώς εσύ παρακολουθείς τα animation, που έχουν δημιουργηθεί για ορισμένα από τα έργα κάνοντας τα να αποκτήσουν… κίνηση.
Οι επισκέπτες λαμβάνουν όχι μόνο οπτικά μηνύματα, αλλά έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν με τον/την ψηφιακό/ή ξεναγό του μουσείου, ώστε να διευκολυνθούν στην κατανόηση των έργων, των καλλιτεχνών και των διαφορετικών κινημάτων και αποκτούν πρόσβαση σε επιπλέον πληροφορίες, εξερευνώντας τις λεπτομέρειες του έργου.
Το VR spot φιλοξενείται στους χώρους του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO) στη Θεσσαλονίκη και θα είναι διαθέσιμο στο κοινό (για ηλικίες 15 και άνω) το φθινόπωρο του 2022.
Πλατφόρμα πληθοπορισμού
Δεύτερος άξονας του προγράμματος «2gether» είναι η οργάνωση, υποστήριξη και προώθηση πλατφόρμας πληθοπορισμού, η οποία θα λειτουργεί ως εργαστήρι εικαστικής παραγωγής και ανάδειξης της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Νέοι καλλιτέχνες θα έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν το έργο τους με θέμα την ανθρώπινη μορφή, ενισχύοντας τη συμμετοχή, τη διάδραση και τον σχολιασμό σε πραγματικό χρόνο, στο πλαίσιο νέων, πρωτότυπων web εκθέσεων, οργανωμένες από το ίδιο το κοινό.
* Η πλατφόρμα πληθοπορισμού θα είναι διαθέσιμη στο κοινό το φθινόπωρο του 2022.
Περισσότερα για το πρόγραμμα «2gether», στην ιστοσελίδα http://www.2gether-project.gr/
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΑ ΚΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΥ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος