Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Ιουνίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Ο βομβαρδισμός της Σαμψούντας από τον Ελληνικό στόλο, θεωρείται από την αγγλική πλευρά ως ‘’αφορμή δυσχεράνσεως των προσπαθειών προς ειρήνευσιν των εμπολέμων’’ και η επίρριψη ευθυνών στην Ελλάδα αποτελεί δείγμα της δυσαρέσκειας του Λονδίνου προς την Αθήνα…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Ιουνίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ

«Εάν δεν υποβληθούν και ψηφισθούν τα φορολογικά νομοσχέδια άτινα υπεσχέθη εις την Συνέλευσιν, ίνα λάβη το αναγκαστικόν δάνειον ο εισηγητής αυτού και νυν πρωθυπουργός, η παράλειψις αύτη έσεται αληθώς ανιστορήτου αθετήματος πολιτικής επαγγελίας. Είνε η γενομένη τότε δήλωσις συμβόλαιον ηθικόν, ούτινος η πραγματοποίησις δεν επιτρέπεται να εξαρτηθή εκ της επιθυμίας των επελθόντων ίνα συμπρξωσι συμμαχικώς αντιπάλων τότε και νυν συνεργατών της πλειονοψηφίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Ιουνίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΧΩΡΙΣΑΤΕ ΤΑΣ ΕΥΘΥΝΑΣ ΣΑΣ

«Η διεθνής θέσις του ζητήματος εσαφηνίσθη ήδη μετά τας τελευταίας συνεννοήσεις των Συμμάχων πολιτικών, κατά τούτο τουλάχιστον. Ότι δεν δικαιούμεθα ν’ αναμένωμεν προσεχή και τελεσφόρον την επέμβασιν αυτών προς αποκατάστασιν της ειρήνης. […] Η αντοχή της χώρας είνε απολύτως ωρισμένης διαρκείας. Εάν όμως ούτε κατορθωθή η εγκατάλειψις του συστήματος της εν αδρανεία αναμονής, η διατήρησις της Συμμαχικής Κυβερνήσεως εν και μόνον θα έχη αποτέλεσμα. Την συμμετοχήν εις ευθύνας βαρυτάτας διά τας συμφοράς αίτινες αναπηδράστως θα επακολουθήσουν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Ιουνίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΩΡΑ ΑΛΗΘΕΙΩΝ

«Η λειψανδρία μαστίζει την Ελλάδα, ως η δεινοτάτη αρά. Και της λειψανδρίας αιτία είνε η ΕΛΛΕΙΨΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ παρά τω λαώ, εις ον ουδείς εφροντισσεν επί μίαν εκατονταετίαν να εμπνεύση ΑΡΧΑΣ ΚΑΙ ΙΔΕΑΣ. Περί τα πρόσωπα εστράφη πάντοτε ο πολιτικός ανταγωνισμός. Και διά τα πρόσωπα ρίπτεται εις θανάσιμον αγωνίαν η χώρα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Ιουνίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΟΥΔΕΜΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΘΑ ΔΥΝΗΘΗ ΝΑ ΛΥΣΗ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ

Ο ΜΠΕΚΗΡ-ΣΑΜΗ ‘’ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΤΥΠΟΝ’’

  • ΝΑ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑΝ

«Ομολογείτε τα πάντα, πλην ενός, όπερ αποτελεί την ουσίαν της υποθέσεως […] Ότι, δηλαδή, το πρόβλημα της παρούσης στιγμής δεν είνε στρατιωτικόν, αλλά διπλωματικόν. Ότι πρέπει να λυθή κατεπειγόντως η πολιτική απομόνωσις της Ελλάδος […] Ότι αν η χώρα δεν επανεύρη την θέσιν της πλησίον των Δυνάμεων, η καταστροφή της είνε άφευκτος. […] Αλλ’ αυτό δεν θα το ομολογήσετε ποτέ. Διότι θα εσήμαινε την οριστικήν και αμετάκλητον καταδίκην σας. Διότι θα εσημείωνε τον κομματικόν σας θάνατον. Και αντ’ αυτού έχετε προ πολλού αποφασίσει τον θάνατον της Ελλάδος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Ιουνίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΣΟΒΑΡΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΒΡΑΤΙΑΝΟΥ ΠΕΡΙ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΟΥΧΙ Η ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΑΛΛΑ Η ΔΡΑΣΙΣ ΘΑ ΦΕΡΗ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗΝ
  • Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΟΥ ΒΙΟΥ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ

321% ΑΚΡΙΒΩΤΕΡΑ ΤΟ 1921 ΑΠΟ ΤΟ 1914 – ΑΙ ΑΚΡΙΒΩΤΕΡΑΙ ΚΑΙ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑΙ ΠΟΛΕΙΣ ΕΙΣ ΟΛΗΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Ιουνίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΕΜΠΡΟΣ ΕΙΣ ΝΕΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Αναβολαί δεν επιτρέπονται πλέον. Τα εθνικά συμφέροντα δεν επιδέχονται πλέον τοιαύτας. […] Οι Σύμμαχοι άλλως τε παρουσιάζουν από τινος τας μεταμορφώσεις του Πρωτέως. Όσα προέβαλον χθες τα ακυρούν σήμερον, και όσα προτείνουν σήμερον θα ατονίοσυν αύριον! Δεν επιτρέπεται τάχα και εις την Ελλάδα χάριν της ταχείας ειρηνεύσεως της Ανατολής, ην επιδιώκουν οι Σύμμαχοι, να λάβη νέας αποφάσεις και να εφαρμόση νέον πρόγραμμα πολεμικής και πολιτικής δράσεως; Αλλ’ αν αυτό δεν επιτρέπεται, τότε ας μας δηλωθή καθαρά και ξάστερα από τους Συμμάχους, ότι επιθυμούν ν’ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΩΜΕΝ και να εξαφανισθώμεν τελείως, διά να μη παρεμβάλλωμεν προσκόμματα εις την εν Ανατολή πολιτικήν των!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Ιουνίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΟΡΘΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΙΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΡΘΗΝ ΣΚΕΨΙΝ

«Η επάνοδος εις την Συμμαχικήν αλληλεγγύην δεν απαιτεί θυσίας μεγαλειτέρας από εκείνας, τας οποίας συνεπάγεται μία συνήθης απώλεια της εμπιστοσύνης του λαού ή του Στέμματος εις την Κυβέρνησιν […] Είνε δε καθήκον των πολιτικών ανδρών προς τον λαον και προς εαυτούς να σπεύδουν να παραμερίζουν όταν ακουσίως ή εκουσίως, δικαίως ή αδίκως, θεωρούνται –και όταν θεωρούνται είνε- επιβλαβείς εις τα συμφέροντα, τα οποία διαχειρίζονται»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Ιουνίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΦΕΙΣΘΗΤΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ !

«Είνε φρικτόν, πράγματι, όταν αναλογισθή τις τας συνεπείας μιας άφρονος αποφάσεως, καθ’ ην οι μαρτυρήσαντες και βασανισθέντες και ως εκ θαύματος διασωθέντες αδελφοί μας δεν έχουν πλέον το δικαίωμα εις την ελευθέραν έως χθες όχι μόνον διά τους Έλληνας Ελλάδα! Οι λαβόντες μίαν τοιαύτην απάνθρωπον, αλλά και αντεθνικήν απόφασιν δεν είνε μόνον υπάνθρωποι, αλλά φωρώνται και ανιστόρητοι […] Λησμονούν λοιπόν, οι σήμερον κληθέντες να κυβερνήσουν την μεγάλην Ελλάδα, ότι αύτη εδημιουργήθη, διά της Πανελληνίου εθνικής ενότητος; Και εννοούν να μη αφήσουν τίποτε από ό,τι έχει δημιουργηθή άνευ αυτών; Αλλά δεν φείδονται, τουλάιχτσον, της ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΟΣ, της οποίας εφείσθησαν τόσοι αιώνες;»

  • Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ

ΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Ιουνίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

«Ήδη ευρισκόμεθα εις το προοίμιον κυβερνητικής αποσυνθέσεως. […] Ενδεχόμενον είνε, καταβαλλομένης προσπαθείας τινος εκατέρωθεν, να επιτευχθή συμβιβασμός τις, ως είνε ενδεχόμενον και να μην επιτευχθή τοιούτος. Αλλ’ είνε τοσούτον σκοτεινή και τοσούτον δύσελπις η σημερινή θέσις ημών, ώστε δυνάμεθα να είπωμεν ότι εφθάσαμεν εις το δεινότατον αληθώς σημείον να μη γνωρίζωμεν τι πρέπει να ευχηθώμεν και τι πρέπει να ελπίζωμεν»

  • Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΕΙΣ ΤΑ ΨΑΡΡΑ

ΑΙ ΕΟΡΤΑΙ ΤΗΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΟΣ  – Ο ΠΛΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΔΟΞΟΝ ΝΗΣΟΝ – ΠΩΣ ΥΠΕΔΕΧΘΗΣΑΝ ΟΙ ΨΑΡΡΙΑΝΟΙ ΤΟΝ ΑΝΑΚΤΑ – Η ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΣΚΗΝΗ ΠΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΡΗ – ΦΙΛΙΑ, ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Ιουνίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Ο ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΑΜΨΟΥΝΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΩΝΙΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
  • ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΑΝΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ
  • ΤΟ ΚΟΝΣΟΡΤΣΙΟΥΜ
  • ΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΙ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Ιουνίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΤΑ ΔΥΟ ΥΠΕΡΤΗΛΕΒΟΛΑ

«Κανείς δεν κατενόησεν, ότι εφόσον εις το μέγαρον της οδού Φιλελλήνων υπάρχουν αι δύο διακοινώσεις των Συμμάχων και δεν αναιρούνται, ανατρεπομένων των αποτελεσμάτων των, δεν έχομεν τίποτε να ελπίζωμεν. […] Είνε και η Κυβέρνησις –και προ παντός αυτή. Και σκέπτεται. Και συσκέπτεται. Και συζητεί. Και αναβάλλει. Και αναζητεί την λύσιν, ενώ τίποτε άλλο δεν είχε να πράξη, παρά να εξουδετερώση τα αποτελέσματα των δύο συμμαχικών διακοινώσεων, αφοπλίζουσα τοιουτοτρόπως τον Κεμάλ. […] Και η Ελλάς θα σιγοπεθαίνη από την εξάντλησιν και την αιμορραγίαν και ο Κεμάλ θα ίσταται απειλητικός και η καταστροφή θα συντελήται, τουλάχιστον εφόσον την ανέχεται αδιαμαρτυρήτως ο λαός»

  • ΑΙ ΑΓΓΛΟΓΑΛΛΙΚΑΙ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΙΣ

ΜΑΚΡΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΠΟΥΑΝΚΑΡΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΡΔΟΥ ΧΑΡΔΙΓΚ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Ιουνίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Η ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΛΥΣΙΣ

«Μία και μόνη, όχι άλλη, υπολείπεται λύσις, αυτή εκείνη, ήτις αρχικώς και καθ’ όλα τα στάδια του αγώνος ενεδεικνύετο : η διά ρυθμίσεως των πραγμάτων κατά τρόπον ώστε με όσον το δυνατόν μικροτέρας εις έμψυχον και άψυχον υλικόν θυσίας να κρατηθώμεν εκεί όπου είμεθα ή και να ευθυγραμμίσωμεν την παράταξίν μας, εάν στρατηγικώς προσφέρεται τούτο και αν στρατηγικώς προσάδη εις τον σκοπόν μας, να διακηρύξωμεν αυτονόμους τους εντός της ζώνης πληθυσμούς και, ακόμη, να δημιουργήσωμεν εστίας διά τα εκτός αυτής φύλα»

  • ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΕΑ ΕΝ ΤΡΙΗΜΕΡΩ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΩ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Ιουνίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΕΘΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΥΣ

«Ή να λάβουν σοβαρώς υπ’ όψιν τας συμφοράς και τα παθήματα, τας υλικάς καταστροφάς και πανωλεθρίας των παθόντων και να προτείνουν εις την Εθνοσυνέλευσιν όπως τροποποιήση τον περί αποζημιώσεων νόμον ή να υποβάλουν πρότασιν ολικής καταργήσεως αυτού του νόμου του εμπαίζοντος τον Λαόν. […] Συνιστώμεν λοιπόν, εις τους κ.κ. Πληρεξουσίους της Εθνοσυνελευσεως ή να τροποποιήση τον νόμον ή να τον καταργήσουν, διότι οι παθόντες αντιληφθέντες πλέον, ότι εμπαίζονται είνε ενδεχόμενον να καταφύγουν εις άλλα μέσα όπως εύρουν το δίκαιόν των»

  • Η ΠΡΕΠΟΥΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Ιουνίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ! – ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΙΣΠΕΥΣΑΤΕ ΤΟΥΣ ΕΡΑΝΟΥΣ !
  • ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΤ/ΠΛΟΙΩΝ
  • ΗΡΧΙΣΕΝ ΕΝ ΜΟΣΧΑ Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ
  • Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Ιουνίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΕΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗ ΧΘΕΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΕΝ ΛΟΝΔΙΝΩ Ο ΣΤΡΑΤΑΡΧΗΣ ΟΥΪΛΣΩΝ
  • ΑΓΝΩΜΩΝ

«Οπωσδήποτε είναι παρήγορον ότι και αργά έστω ο εκπεσών Αρχηγός υπέμνησεν εις την γαλλίαν τας υποχρεώσεις της διά την υπ’ αυτού διάπραξιν κατά της Πατρίδος του τόσων εγκλημάτων, τα οποία επειδή έπαυσαν να τελούνται, η Γαλλία οργισθείσα απελάκτισε τον λαόν, τον οποίον επεθύμει να σύρη αλυσόδετον όπισθέν της. Πόση όμως αγνωμοσύνη! Αλλά δικαίως αγνώμων η Γαλλία. Αδίκως όμως αγνώμων προς αυτήν ο Βενιζέλος»

  • Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΕΙ

ΤΑ ΨΑΡΡΑ ΚΑΙ Η ΤΗΝΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΝ

Εις τον τόπον του πυρπολητού ο Βασιλεύς πυρπολεί – Η πίστις του Βασιλέως – Το τάμα Του – Πρό της Παναγίας της Τήνου ο Βασιλεύς γονατίζει – Δάκρυα χαράς και ευγνωμοσύνης – Αποθέωσις του βασιλέως – Ψυχικός συγκλονισμός του λαού

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Ιουνίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ

«Αν η Κυβέρνησις θέλει πραγματικώς να επιδείξη στοιχειώδη ευσυνειδησίαν πρέπει να εφαρμόση την άμεσον φορολογίαν του κεφαλαίου, την μόνην, ήτις θα δυνηθή και το Κράτος ν’ ανακουφίση γενναίως και τα φορολογικά βάρη, τα λίαν υπέρμετρα διά την κοκκαλιάρικην ράχην του λαού. Και το μέτρον τούτο θα τονώση και ηθικώς τον γογγύζοντα ήδη Ελληνικόν λαόν, τον υποβληθέντα και υποβαλλόμενον εις αφαντάστους θυσίας χάριν της πατρίδος»

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΑΓΟΡΑ ΝΑΥΛΩΝ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος