Παιδικές μνήμες και η οικογενειακή παράδοση ήταν το κίνητρο για να αναβιώσει η εκτροφή μεταξοσκώληκα στις Σέρρες από την σηροτρόφο Άννα Καλτσίδου.
Έπειτα από την μια περίοδο άνθησης της σηροτροφίας και της μεταξουργίας στον νομό Σερρών κατά τις δεκαετίες του 1970 – 1990, ο κλάδος εξαφανίστηκε. Η εισαγωγή φτηνών συνθετικών υλικών, η πτώση των τιμών των προϊόντων του μεταξοσκώληκα και η αστυφιλία των νέων ήταν οι σημαντικότεροι παράγοντες εγκατάλειψης του επαγγέλματος.
Σήμερα, το ενδιαφέρον μιας γυναίκας από τον Δήμο Σιντικής δίνει νέα πνοή σε μια ξεχασμένη δραστηριότητα. Η κ. Καλτσίδου ασχολείται με την εκτροφή μεταξοσκωλήκων τα τελευταία 6 χρόνια. Πρόκειται για μια δύσκολη δουλειά, που απαιτεί πολλά εργατικά χέρια σε καθημερινή βάση. Όπως εξηγεί, 20.000 αυγά θα χρειαστούν χιλιάδες κιλά φύλλων μουριάς για να αναπτυχθούν και να κτίσουν το κουκούλι τους. Η εντατική δουλειά αρχίζει τον Απρίλιο και συνεχίζεται έως ότου ολοκληρωθούν τα κουκούλια. Μια κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία θα πρέπει να διακοπεί δια βρασμού η ανάπτυξη του μεταξοσκώληκα, προκειμένου να μην τρυπήσει το κουκούλι. Ακολουθεί το πλύσιμο και το άνοιγμα των κουκουλιών που θα ξεδιπλώσουν την πολύτιμη κλωστή.
Ήδη εκδηλώνεται ενδιαφέρον από παραγωγούς μεταξωτών του Σουφλίου και ανοίγονται προοπτικές για τον κλάδο. Παράλληλα, όπως αναφέρει η κ. Καλτσίδου, ανακαλύπτουμε τις μαγικές ιδιότητες του μεταξιού, ως θεραπεία για την περιποίηση δερματικών προβλημάτων, αφού στα κουκούλια περιέχονται μοναδικές πρωτεΐνες και τα αμινοξέα. Παράλληλα με την βοήθεια της φύσεως δημιουργεί μικρά θαύματα με την χρήση ενός είδους μπατίκ, αποτυπώνοντας σχέδια επάνω σε μεταξωτά.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος