Τα έργα που έχει εξασφαλίσει ή διεκδικεί προς ένταξη σε εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 260 εκατομμυρίων ευρώ, παρουσίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας στην ημερίδα της Voria.gr για το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.
Ο κ. Ζέρβας ανέφερε ότι ο δήμος, στα τρία χρόνια της διοίκησής του, έχει εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις ύψους 160 εκατ. ευρώ, ενώ τόνισε πως, ενώ όλη την προηγούμενη περίοδο το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου ανερχόταν περίπου στα 20, το φετινό ανέρχεται στα 36 εκατομμύρια ευρώ.
«Ο ιστορικός κύκλος που θα κλείσει το 2030 πρέπει και θα βρει τη Θεσσαλονίκη σε θέση ισχύος», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, τονίζοντας πως στόχος είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη μια πόλη με υποδομές, έξυπνη, βιώσιμη, καθαρή, με οικονομική δραστηριότητα, δημογραφική ανάκαμψη και γεωπολιτική εμβέλεια.
Εξασφαλίσαμε 160 εκατ. ευρώ σε τρία χρόνια
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ζέρβας, την τελευταία τριετία ο Δήμος Θεσσαλονίκης εξασφάλισε χρηματοδοτήσεις 160 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα:
40 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.
57 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με ήδη πέντε ενταγμένα έργα και άλλα τέσσερα σε αναμονή.
35 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο, το πρόγραμμα «Φιλόδημος» και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με 30 ενταγμένα έργα και δύο υπό ένταξη.
20+7 εκατ. ευρώ, ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα μέσω της ΕΤΕπ, προσανατολισμένο σε 30 έργα.
40 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
Αναφερόμενος ειδικά στα 40 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε ότι 30 εξ αυτών θα κατευθυνθούν στην αστική αναζωογόνηση και στην εμπορική ανασυγκρότηση σημαντικών για την πόλη δρόμων. «Το έργο αυτό, πέρα από την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση, θα επιδράσει θετικά στην τοπική οικονομία, στην αγορά», σημείωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Τα υπόλοιπα δέκα εκατ. ευρώ αφορούν δράσεις για τη μετατροπή της πόλης σε smart city.
Ο στόχος του νέου ΕΣΠΑ
Σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα την περίοδο 2014 – 2020 υπάρχουν 33 έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, ενώ για τη νέα προγραμματική περίοδο ο Δήμος Θεσσαλονίκης διεκδικεί, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, χρηματοδοτήσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ.
«Αυτά δεν είναι αριθμοί. Πρόκειται για πόρους που αφορούν την ανάπλαση της Αριστοτέλους, το ντεκ της παλιάς παραλίας, την ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου και του Ντεπό, της περιοχής του τερματικού σταθμού του μετρό της Νέας Ελβετίας, πέριξ του Μουσείου Ολοκαυτώματος, την ανάπλαση περιοχής γύρω από το νέο γηπέδο του ΠΑΟΚ, αφορούν αναπλάσεις σημαντικών οδών και την ενίσχυση του δικτύου ποδηλατοδρόμων», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Η Θεσσαλονίκη αλλάζει – Σε πρώτο πλάνο οι λύσεις
«Εδώ είμαστε ως επισπεύδοντες και αρωγοί. Ούτε κουνάμε το δάχτυλο ούτε χτυπάμε το χέρι στο τραπέζι ούτε κάνουμε γενναίες αλλά φθηνές δηλώσεις. Τα 260 εκατομμύρια ευρώ είναι στόχος υψηλός για τον Δήμο, αλλά αυτόν διεκδικούμε και αυτόν παλεύουμε. Η Θεσσαλονίκη αλλάζει», τόνισε ο κ. Ζέρβας.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έστειλε ένα μήνυμα ενότητας, σημειώνοντας: «Η πόλη που μου έκανε την τιμή να με εκλέξει Δήμαρχο είναι πόλη με δυνατότητες. Το γνώριζα το 2019, αλλά σήμερα πλέον είμαι βέβαιος. Και υπάρχει πλέον αυτό για το οποίο αγωνιστήκαμε, μια ατζέντα πόλης. Μεθοδικά τη σχεδιάσαμε, τη μελετήσαμε, τη χρηματοδοτήσαμε. Όσο σημαντικό είναι να ολοκληρωθούν όλα αυτά που σχεδιάζονται, άλλο τόσο σημαντικό είναι να απαλλαγεί η πόλη από την απαισιοδοξία και την καχυποψία. Για να το πετύχουμε, πρέπει να ξεπεράσουμε διχασμούς και να ενώσουμε δυνάμεις. Προσωπικά το αποκαλώ ‘Συμμαχία του Καλού και της Δημιουργίας για την πόλη’. Είναι ένα άλλο μοντέλο πολιτικής λειτουργίας για τη Θεσσαλονίκη, μια άλλη προσέγγιση. Προσέγγιση που αφήνει πίσω της τα αίτια της καθυστέρησης και βάζει σε πρώτο πλάνο τις λύσεις».
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΜΠΑΚΗ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος