Χίος: 6ο Φεστιβάλ “Μούσα Ελληνική”

Για έκτη χρονιά πραγματοποιείται το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου 2022, το Φεστιβάλ «ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ», από τον ομώνυμο Πολιτιστικό και Κοινωνικό Οργανισμό, με έδρα τη Χίο.

Πρόκειται για ένα Φεστιβάλ ειδικό για τη σύγχρονη, λόγια ελληνική μουσική, που το εμπνεύστηκαν η ιδρύτρια του και καλλιτεχνική διευθύντρια της «ΜΟΥΣΑΣ», Ελευθερία Λυκοπάντη, φιλόλογος-μουσικός, πρώην μαέστρος Χορωδίας Χίου, μαζί με τον Καλλιτεχνικό Σύμβουλο και Πρόεδρο της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Αλέξανδρο Καλογερά, συνθέτη και καθηγητή σύνθεσης στο Berklee College of Music της Βοστώνης.

Όπως σημειώνεται στο φετινό σημείωμα του Φεστιβάλ που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 9 Ιουλίου, το 2022 συμπίπτουν πολλές επέτειοι με τις οποίες καταπιάνεται το 6ο Φεστιβάλ Μούσα Ελληνική:
τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή,
τα 200 από τις Σφαγές της Χίου,
100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάννη Ξενάκη,
30 από το θάνατο του Olivier Messiaen,
111 χρόνια από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Μέριμνα του Φεστιβάλ να διοργανώσει πρωτότυπες εκδηλώσεις και να παρουσιάσει λιγότερο γνωστές πτυχές των γεγονότων.

Μικρασιατικά

Ο κύκλος Μικρασιατικά περιλαμβάνει 5 εκδηλώσεις με άξονα το τρίπτυχο Πρόσωπα-Μνήμες-Νόστος, που εμπνέονται από τα έργα Ελλήνων, οι οποίοι σχετίζονται με τη Μικρά Ασία.

Έλληνες συνθέτες, συγγραφείς και διανοούμενοι, η παρουσία της οικογένειας Χαλεπά στη χερσόνησο της Ερυθραίας, οι Χιώτες τεχνίτες στην Ανατολία, κείμενα, μαρτυρίες και αφηγήσεις προσφύγων, λογοτεχνικά βιβλία, ο Αδαμάντιος Κοραής, η Σχολή της Χάλκης και μία βραδιά για τον Νόστο και την Ελπίδα στον Παπαδιαμάντη συνθέτουν το σκηνικό του κύκλου.

Μουσική του καιρού μας

Στον κύκλο Μουσική του καιρού μας παρουσιάζονται συναυλίες με έργα του Έλληνα συνθέτη Ιάννη Ξενάκη, του δασκάλου του Γάλλου συνθέτη Olivier Messiaen.
Έργα επίσης από το διεθνές ρεπερτόριο της μουσικής του 20ού αιώνα και συναυλία αφιερωμένη σε πρόσφατα χορωδιακά έργα λόγιων Ελλήνων συνθετών.

Forum-εικαστικά- εκπαιδευτικά προγράμματα

Για τη νεότερη γενιά οργανώνεται Forum, όπου θα συναντηθούν 7 νέοι συνθέτες, θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους και μαζί με τους μουσικούς θα ξεκινήσουν νέα έργα, που θα παρουσιαστούν στο Φεστιβάλ.
Θα γίνει έκθεση εικαστικών της Χίου θα συμπεριλάβει έργα εμπνευσμένα από κείμενα του Παπαδιαμάντη.
Τέλος θα συνεχιστούν και αυτή τη χρονιά τα Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες.

Ξεχωριστή ημέρα για το φεστιβάλ η Πέμπτη, 7 Ιουλίου, όπου θα υπάρχουν πολλές ταυτόχρονες δραστηριότητες στο Κάστρο της Χίου, με τη συμμετοχή των μουσικών του Φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένων και νέων από το Μουσικό Σχολείο και τα Ωδεία της Χίου, καθώς επίσης ζωγράφοι, χορευτές, και συγγραφείς.
«Μία θαυμάσια ευκαιρία να περπατήσουμε και να χαρούμε τις γειτονιές του Κάστρου μεταμορφωμένες από ήχους, χρώματα και εικόνες», όπως τονίζουν οι διοργανωτές.

Στις εκδηλώσεις ξεχωρίζουν και δύο ταξίδια- εκδρομές. Το πρώτο την Δευτέρα 4 Ιουλίου σε Τσεσμέ και Αλάτσατα για περιήγηση στις δύο μικρασιατικές κωμοπόλεις.
Και την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ το Σάββατο 9 Ιουλίου στην παραλία Λευκάθια της Βολισσού, όπου οι συμμετέχοντες θα καταλήξουν το απόγευμα με μουσική και τραγούδια, κλασικά και ethnic, ελληνικά και ξένα, δημοφιλή και … πιο δημοφιλή στο λοφίσκο μεταξύ Λιμνιά και Λευκάθια.

Το πλήρες πρόγραμμα υπάρχει αναλυτικά στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: https://musahellenicafestival.gr/6o-festival/

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος