Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας μέσω του «πράσινου» ενεργειακού μετασχηματισμού, βρίσκεται στο επίκεντρο των εργασιών του 6ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά.
Στην ομιλία της από το βήμα του συνεδρίου η γενική γραμματέας Ενέργειας και Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα έχει δρομολογήσει το πιο ισχυρό πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και επεσήμανε ότι αυτό που επείγει είναι ο μετασχηματισμός του ενεργειακού συστήματος με μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.
«Αυτές οι πολιτικές είναι πολιτικές στην πρώτη γραμμή και στο δικό μας εθνικό ενεργειακό σχέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ενεργειακή μετάβαση με ταυτόχρονη αποκλιμάκωση του κόστος της ενέργειας λόγω της μεγαλύτερης διείσδυσης στις ΑΠΕ, καθώς και στην ανάγκη να υπάρξουν μέτρα και πολιτικές για την πράσινη μετάβαση σε επίπεδο ΕΕ, με στόχο την απεξάρτηση της Ευρώπης από τη προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Η κ. Σδούκου αναφέρθηκε στην συνεργασία της χώρας μας στο μέτωπο της ενέργειας, με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο καθώς και στην επανεκκίνηση από την κυβέρνηση των διαδικασιών για τις έρευνες υδρογονανθράκων τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δώσει το «πράσινο φως» για μια στοχευμένη επανεκκίνηση του προγράμματος στις περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης
Σε διαδικτυακό χαιρετισμό που απηύθυνε στο Συνέδριο η βουλευτής Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υπήρξαν, από την πρώτη μέρα, επικεντρωμένοι και προσανατολισμένοι σε αυτόν τον στόχο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι, «τόσο για την ενεργειακή μετάβαση όσο και για την κλιματική αλλαγή, η χώρα μας βρίσκεται στην πρωτοπορία των χωρών της ΕΕ για την προώθηση της νομοθεσίας και των στρατηγικών πολιτικών, που σήμερα εφαρμόζονται».
Παράλληλα με αφορμή και τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρθηκε στις τρεις μεγάλες προκλήσεις που σήμερα αντιμετωπίζει η Ευρώπη και η Ελλάδα.
Όπως τόνισε, οι προκλήσεις αυτές είναι πώς να μειώσουμε γρήγορα την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, πως να οικοδομήσουμε νέες συνεργασίες με τρίτες χώρες γύρω από την πράσινη τεχνολογία και τις πρώτες ύλες, για την προστασία της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας μακροπρόθεσμα και πώς θα εφαρμοστούν μέτρα ώστε η ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία να γίνει πραγματικότητα.
Στα οφέλη της Κρήτης με την ενεργειακή διασύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα μέσω του μικρού και μεγάλου καλωδίου αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να προχωρήσουν οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες ενώ για στασιμότητα στα ζητήματα των υδρογονανθράκων τα τελευταία επτά χρόνια στα θαλάσσια οικόπεδα του Ιουνίου και νότια της Κρήτης έκανε λόγο σε διαδικτυακή του παρέμβαση ο Γιάννης Μανιάτης, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε στις οικονομικές επιπτώσεις και την ενεργειακή κρίση από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι από ξένες χώρες, τοπικές αρχές, ρυθμιστικές αρχές, ινστιτούτα και της ακαδημαϊκής κοινότητας, τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Επίσημη στήριξη παρέχεται από την Περιφέρεια Κρήτης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος