Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής
Άρθρο της Ιταλικής ηλεκτρονικής εφημερίδας Open αναδεικνύει ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο χτυπά την Ιταλική – και όχι μόνο – αγορά: την λίαν προσεχώς πιθανή έλλειψη ανθρακούχων ποτών.
Όπως μεταδίδει η εφημερίδα, ο Alberto Bertone, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Acqua Sant’Anna, ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος παραγωγός ανθρακούχου νερού, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: “Το διοξείδιο του άνθρακα δεν βρίσκεται, όλοι οι ανταγωνιστές μας βρίσκονται επίσης στην ίδια κατάσταση. Είμαστε απελπισμένοι”. Μια πληροφορία που φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από τον γαλλικό όμιλο Air Liquide.
Στο πρόβλημα φαίνεται να αποδίδονται πολλαπλές αιτίες. Οι συνέπειες της αύξησης του κόστους της ενέργειας, του πλαστικού, του αλουμινίου και του γυαλιού. Αλλά και η αύξηση του κόστους μεταφοράς, μαζί με την εύρεση πρώτων υλών.
Όπως εξηγεί η εφημερίδα “ο τομέας της διανομής, ο οποίος παίρνει το διοξείδιο του άνθρακα από το έδαφος και το τροποποιεί για να τοποθετηθεί σε φιάλες, επιβραδύνεται. Αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι στον τομέα της μετατροπής, η διαδικασία δηλαδή κατά την οποία η πρώτη ύλη επεξεργάζεται και στη συνέχεια διατίθεται στην αγορά”.
Το πρόβλημα υπάρχει από πέρσι, αλλά στο τέλος της χρονιάς φάνηκε πως είχε λυθεί. Όμως τώρα τα αποθέματα κινδυνεύουν να στερέψουν, ενώ στην αγορά παρατηρείται ήδη αύξηση των τιμών του ανθρακούχου νερού της τάξεως του 6,4% μέσα σε ορίζοντα 5 μηνών.
Σημειωτέον, πέρα των ανθρακούχων ποτών, το διοξείδιο του άνθρακα αποτελεί πρώτη ύλη στη ζαχαροπλαστική αλλά και στις ψυκτικές μεταφορές. Πράγμα που δυσκολεύει διάφορους τομείς.
Τα ανωτέρω συμβαδίζουν μαζί με την περίφημη Sugar Tax, ένας φόρος που θα επιβληθεί σε όλους του παραγωγούς ποτών που περιέχουν ζάχαρη και που θα τεθεί εν ισχύ στην Ιταλία από την 1η Ιανουαρίου 2023. Ένα μέτρο που, σύμφωνα με τους παραγωγούς, απειλεί έναν σημαντικό τομέα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος