Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ συναντά τους πρόσφυγες συνθέτες του συμφωνικού ρεμπέτικου

Array

Με μια σειρά συναυλιών για τη Μικρασιατική καταστροφή και τα 100 χρόνια που έχουν την επέτειο φέτος ξεκινάει σήμερα (12/07) στη Νέα Μάκρη στις 21:30 με ελεύθερη είσοδο η Ορχήστρα της Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.

Σε ενορχηστρώσεις του Γιάννη Μπελώνη, ο οποίος μεταφέρει όλα αυτά τα λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια με έναν συμφωνικό ήχο που αποκαλούν δομικά τον όρο «συμφωνικό ρεμπέτικο» και από εκεί και μετά θα ακολουθήσει περιοδεία και στον νομό Αττικής και σε όλη την Ελλάδα.

Στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο Γιώργος Αραβίδης και μαέστρος αναφέρει «Η συνεργασία ξεκινάει με αφορμή την διαδρομή των προσφύγων από την πόλη στην Σμύρνη και από την Σμύρνη στον Πειραιά».

Οι ακροατές θα ακούσουν για πρώτη φορά γνωστά τραγούδια όπως είναι «Το Μινόρε της Αυγής», την «Φραγκοσυριανή» με έναν συμφωνικό ήχο.

Η Μπέττυ Χαρλαυτή και ερμηνεύτρια αναφέρει «είναι μία συναυλία ιδιαίτερη γιατί συνδέει τον ήχο του δυτικού των ορχηστρών των συμφωνικών με ένα είδος που θεωρείται κατώτερο, γιατί το ρεμπέτικό ξεκίνησε ως κατώτερο, βέβαια συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο άυλης κληρονομιάς από την UNESCO».

Η ΕΡΤ ενώνει την Δύση με την Ανατολή. Την Σμύρνη με το πέρασμα που έκανε αυτή η μουσική από τα μικρασιάτικα, τα σμυρναίικα που μεταλλάχθηκε στο ρεμπέτικο και από εκεί στο ρεμπέτικο το Πειραιώτικο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος