Τουρκία: Πεδίο μάχης το Αρτβίν – Δακρυγόνα κατά της οικολογικής διαμαρτυρίας (vid)

Άγριες οδομαχίες μαίνονται για δεύτερη ημέρα, στο Αρτβίν της βορειοανατολικής Τουρκίας μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και διαδηλωτών που αντιτίθενται στα κυβερνητικά σχέδια καταστροφής δάσους για να λειτουργήσει χρυσωρυχείο.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων κατά περίπου 200 διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στον λόφο Τζεράτεπε, 10 χλμ. από το κέντρο της πόλης.

Αρκετοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εδώ και ημέρες, εκατοντάδες κάτοικοι της Αρτβίν και των περιχώρων της πραγματοποιούν κινητοποιήσεις εναντίον του έργου κατασκευής ορυχείου του οποίου ηγείται ο όμιλος Cengiz Holding που διευθύνει πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οικολογικές οργανώσεις, που έχουν την στήριξη βουλευτών της αντιπολίτευσης, θεωρούν “παράνομη” την έναρξη του έργου κατασκευής. Ωστόσο, η τουρκική δικαιοσύνη απέρριψε την έφεση που είχαν ασκήσει ακτιβιστές ενάντια στις άδειες εκμετάλλευσης του ορυχείου. Αφού οι διαδηλωτές δεν δικαιώθηκαν, κατασκήνωσαν στο δάσος που προστατεύουν, από τον Ιούνιο του 2015.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, τη διαμαρτυρία υποστηρίζουν μεταβαίνοντας στο Αρτβίν, μέλη του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Αρκετά είναι τα μηνύματα και στο Twitter που υπενθυμίζουν ότι τον Μάιο του 2013, η κινητοποίηση ελαχίστων οικολόγων ενάντια στην καταστροφή μικρού χώρου πρασίνου στην Κωνσταντινούπολη, του πάρκου Γκεζί, εξελίχθηκε σε πρωτοφανές κύμα διαμαρτυρίας κατά της “αυταρχικής” και “ισλαμιστικής” παρέκκλισης του τότε πρωθυπουργού Ερντογάν. Επί τρεις εβδομάδες, το μαζικό κύμα διαμαρτυρίας είχε προκαλέσει κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση, πριν από την ωμή καταστολή του.

ΠΗΓΗ:RT,ΑΠΕ,ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος