Ηράκλειο: Μια διαφορετική “Αναφορά” στον Γκρέκο στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου

Μια διαφορετική προσέγγιση στο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου μέσα από τα ιδιαίτερα και πρωτότυπα έργα των Βαγγέλη Κύρη και Ανατόλι Γκεοργκίεφ, προσφέρεται στο φιλότεχνο κοινό που θα επισκεφθεί την Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Υπό τον τίτλο «Reference» οι δύο καλλιτέχνες καταθέτουν τα δικά τους έργα Αναφοράς στον Γκρέκο, φωτογραφίες και κέντημα, εμπνευσμένα από το σπουδαίο έργο του μεγάλου Κρητικού.

Πρόκειται για μια άλλη θεώρηση του έργου αυτού, σε περιβάλλον που θυμίζει μοναστήρι και μεταδίδει τη μεταφυσική ατμόσφαιρα, που μέσα από τις μορφές και τα βλέμματα, διαχέεται στους πίνακες του Θεοτοκόπουλου, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα διαρκέσει ως το τέλος Αυγούστου, θα πραγματοποιηθούν απόψε στις 8.

«Εμπνεόμενοι από τον Κρήτα Δομήνικο Θεοτοκόπουλο ο Βαγγέλης Κύρης και ο Ανατόλι Γκεοργκίεφ μας παραδίδουν, με την πρωτοπόρα και ιδιότυπη τέχνη τους, έργα που ξεφεύγουν από την απλή φωτογραφία και αποκτούν πνοή» αναφέρει χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, ευχαριστώντας τους καλλιτέχνες και τους συντελεστές της έκθεσης. Και συνεχίζει: «Κάθε πίνακας είναι ένα “ιδιαίτερο δημιούργημα”, ένα δημιούργημα που έχει υποστεί πολλαπλές παρεμβάσεις για να καταλήξει σε ένα «ιδιαίτερο αποτέλεσμα». Οι φωτογραφήσεις των μοντέλων, με την ιδιαίτερη επεξεργασία, το αισθησιακό βλέμμα, τις καλλιτεχνικές παρεμβάσεις του κεντήματος και τον συνδυασμό τεχνολογίας και χειροτεχνίας, κάνουν τον κάθε πίνακα μοναδικό. Μέσα στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου λοιπόν, σε έναν χώρο γνώριμο του Θεοτοκόπουλου, θα απολαύσουμε μια άλλη ανάγνωση του έργου του».

“Reference” Vangelis Kyris & Anatoli Georgiev
Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου Βασιλική Αγίου Μάρκου
Διάρκεια: 03 – 30 Αυγούστου 2022
Εγκαίνια: Τετάρτη 3 Αυγούστου, 2022, ώρα 8 μμ
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00, Σάββατο 09:00 -14:00

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος