Συνελεύσεις αγροτών ενόψει του ραντεβού με τον Πρωθυπουργό τη Δευτέρα – Μπλόκα και αντιμπλόκα (vid)

Καθοριστική για το μέλλον των κινητοποιήσεων των αγροτών είναι η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό που έχει οριστεί για την ερχόμενη Δευτέρα στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των αγροτών που με υπομνήματά τους είχαν καταθέσει το σχετικό αίτημα. «Ναι» στον διάλογο από τα μπλόκα Τεμπών και Μικροθηβών, πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια την Κυριακή. Παρέμβαση Κομισιόν ζητά η Βουλγαρία για τον αποκλεισμό των τελωνείων.

Συσκέψεις στο Μαξίμου – Συνελεύσεις στα μπλόκα

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται εντατικός γύρος συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, με την προσδοκία η πλευρά των αγροτών να έχει τη μέγιστη δυνατή εκπροσώπηση και με όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικό χαρακτήρα για έναν ειλικρινή και έντιμο διάλογο, όπως έλεγαν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με αυτές, υπάρχει ικανοποίηση για την εικόνα από την ανταπόκριση εκπροσώπων από μπλόκα που εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν.

Παράλληλα, ο υπουργός Αγροτική Ανάπτυξης χειρίζεται το θέμα για την εκπροσώπηση των αγροτών και παραμένει σε επικοινωνία με εκπροσώπους τους.

«Αποδεχόμαστε» την πρόσκληση σε διάλογο με τον Πρωθυπουργό, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης, ύστερα από τη συνάντηση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από μπλόκα όλης της χώρας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση, που έγινε στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν εκπρόσωποι από περισσότερα από 40 μπλόκα, και κύλησε ομαλά, ενώ συμμετέχοντας σημείωναν πως υπήρξε «σύγκλιση απόψεων και θέσεων και το κλίμα ήταν ενωτικό».

Όπως υπενθυμίζουν έχει κατατεθεί συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων το οποίο έχουν συνυπογράψει 37 μπλόκα πλέον και επ’ αυτού του πλαισίου αναμένουν να κινηθεί η συζήτηση.

Την ίδια ώρα, τα μέλη των συντονιστικών επιτροπών των μπλόκων του Προμαχώνα και των Μαλγάρων, Γιάννης Τουρτούρας και Αχιλλέας Καμπούρης αντίστοιχα, δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θα συμμετάσχουν στη συνάντηση της Νίκαιας την προσεχή Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας ότι «θα σεβαστούμε απόλυτα την απόφαση που θα ληφθεί στη συνάντηση αυτή», ενώ εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η απόφαση θα είναι αρνητική για συμμετοχή στον διάλογο με τον Πρωθυπουργό.

Ως «προαπαιτούμενο» για διάλογο με τον Πρωθυπουργό, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας ζητούν συζήτηση πάνω στο πλαίσιο των πέντε συγκεκριμένων αιτημάτων που έχουν διατυπώσει 68 μπλόκα από όλη τη χώρα.

Σε σχετική ανακοίνωση, επισημάνεται ότι στη συνάντηση της Κυριακής καλούνται να πάρουν μέρος όλα τα μπλόκα που συμφωνούν με το πλαίσιο των αιτημάτων, όπως καθορίστηκε, μετά από διεξοδική συζήτηση, στην προηγούμενη πανελλαδική σύσκεψη των 68 μπλόκων, στις 7 Φεβρουαρίου στη Νίκαια.

Υπενθυμίζεται ότι το πλαίσιο των πέντε αιτημάτων έχει διαμορφωθεί ως ακολούθως:

  1. «Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
  2. Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.
  3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
  5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί – Ν’ αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.»

Να μη συμμετάσχουν στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό αποφάσισαν οι αγρότες της Κρήτης, θεωρώντας πως γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους και δεν εξυπηρετεί, έτσι όπως σχεδιάζεται, την επίλυση των αγροτικών προβλημάτων. Τη σχετική απόφαση πήρε το βράδυ της Πέμπτης το Παγκρήτιο συντονιστικό όργανο αγώνα των αγροτών, κατά πλειοψηφία.

Στο μεταξύ, την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητούν οι βουλγαρικές αρχές για τον τερματισμό του αποκλεισμού των τελωνείων από Ελληνες αγρότες. Στον Προμαχώνα, τεράστια ειναι η ουρά των οχημάτων και στις δύο πλευρές των συνόρων, καθώς οι Βούλγαροι έχουν στήσει αντιμπλόκα.

Κλειστά παραμένουν τα Τέμπη – όπου απόψε αναμένεται να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου προκειμένου να αποφασίσουν αν θα ανοίξει η Κοιλάδα και πότε, η Αθηνών-Κορίνθου και η παλαιά εθνική στον Ισθμό και η Αντιρρίου-Ιωαννίνων στο Κεφαλόβρυσο.

Κλειστές η είσοδος και έξοδος της Αττικής Οδού στον κόμβο Κορωπίου και προς Μαρκόπουλο.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε Ηράκλειο και Λασίθι. Έτσι και την Παρασκευή αποκλείστηκε η ΔΟΥ του Αγίου Νικολάου από αγρότες του Οροπεδίου Λασιθίου, οι οποίοι προγραμματίζουν στη συνέχεια να μεταβούν στην Εθνική οδό Αγίου Νικολάου-Ηρακλείου στο ύψος του Σεληνάρι, στήνοντας μπλόκο στην διακόπτοντας ανά ημίωρο την κυκλοφορία μέχρι τις 18:00.

Παραμένει το μπλόκο στα Πραιτώρια Ηρακλείου.

Στο μεταξύ, μηνυτήρια αναφορά για τα αγροτικά μπλόκα κατέθεσε δικηγόρος στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος ζητά να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες των υπευθύνων και επικεφαλής των αγροτικών μπλόκων για παρακώλυση συγκοινωνιών.

Στο κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς γίνεται ονομαστική αναφορά σε πέντε μπλόκα και ειδικότερα σ’ αυτά των Μαλγάρων Θεσσαλονίκης, του Προμαχώνα Σερρών, των Τεμπών, των Κερδυλλίων Καβάλας και της Ανατολικής Μακεδονίας. Επίσης, ο μηνυτής ζητά να ασκηθεί ποινική δίωξη και «κατά των 68 πανελλαδικών μπλόκων που διήρεσαν την Ελλάδα σε πλείστα όσα μέρη, ανεπίτρεπτα, ετσιθελικά και δόλια».

Όπως εξηγεί ο υπογράφων τη μηνυτήρια αναφορά, αφορμή για την κατάθεσή της αποτέλεσε το γεγονός ότι ο ίδιος έπρεπε να μεταβεί στη Βόρεια Ελλάδα προκειμένου να παραστεί με τη δικηγορική του ιδιότητα σε δικαστήρια της Καβάλας και του Έβρου, κάτι που δεν κατάφερε οδικώς, αλλά αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τις αερογραμμές.

Όπως έγινε γνωστό, η μηνυτήρια αναφορά θα διαβιβαστεί τις επόμενες μέρες στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στις κατά τόπους αρμόδιες Εισαγγελίες Πρωτοδικών.

Πηγές: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:
Τη Δευτέρα η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους αγρότες (vid)
Στα μπλόκα οι αγρότες- Σε πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή καλεί το μπλόκο της Νίκαιας (vid)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος