Πραγματικά το μυαλουδάκι μου αρνείται να κατανοήσει τη λογική που 11 ταινίες διανέμονται την εβδομάδα μετά τον 15αύγουστο, που μισθός έχει εξατμιστεί, λογαριασμοί έχουν γεμίσει τα γραμματοκιβώτια και που ο μέσος ευσυνείδητος σινεφίλ (της μικρο-μεσαίας τάξης) θέλει να πάρει αγκαλιά το μαξιλάρι του και να κλαίει σα να μην υπάρχει αύριο. Και σωστά πράττει γιατί και η επιλογή των νέων ταινιών μας υπογραμμίζει ότι το κινηματογραφικό αύριο θα είναι ζοφερό, γκρινιάρικο, επαναπροσδιορισμένο πάνω σε ξεπερασμένες φόρμες που δεν αναβιώνουν. Με ελάχιστες εξαιρέσεις (ε, ανάμεσα στις 11 ταινίες τουλάχιστον οι επανεκδόσεις αξίζουν) οι μισές τάχα μου τάχα μου ποιοτικές είναι γαλλόφωνες που ούτε στις 3 τα ξημερώματα δεν θα τις βλέπατε στην τηλεόραση χωρίς να χασμουρηθείτε τουλάχιστον 10 φορές το πρώτο μισάωρο.
Με εξαίρεση λοιπόν τις επανεκδόσεις, πάντα με στόχο την ποιότητα και την πρωτοτυπία, από τις Γαλλικές ξεχωρίζουμε από τις νέες τους «Έρωτες της Αναϊς» ενώ οι μικροί φίλοι μας μπορούν να δουν τη συνέχεια από τους Minions. Ή για να ακριβολογώ οι θεατές που διαβάζουν υπότιτλους μπορούν να δουν τους Minions 2 αυτή την εβδομάδα αφου γιας τις πρώτες 7 μέρες θα διανεμηθούν μόνο με Ελληνικούς Υπότιτλους.
Από το pas mal στο émétique
Οι Έρωτες της Αναΐς
Οι «Έρωτες της Αναϊς» είναι από τις ελάχιστες γαλλικές ταινίες που δεν σακοφορτώνονται στους Έλληνες θεατές το καλοκαίρι ως σκουπίδια που εξυπηρετούν μονάχα τους διανομείς και τις ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις. Με πολύ χιούμορ, αυτό το situation comedy έχει και στυλ και ένα ερωτικό τρίγωνο που θες να μάθεις την ιστορία τους. Σε ένα ταξίδι ωριμότητας, η Αναϊς θα ερωτευτεί και ξε-ερωτευτεί τους σωστούς και λάθος ανθρώπους, σε μία αναζήτηση που υπερβαίνει τον αμφι-ερωτισμό. Η Αναΐς Ντεμουστιέ υποδυόμενη τη συνοννόματη και η σταθερά εξελισσόμενη ηθοποιός και σκηνοθέτις βαλέρια Μπούνι Τεντέσκι είναι ένα δίδυμο που απογειώνει το κινηματογράφικό όραμα της Σαρλίν Μπουρζουά–Τακέ στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο. Ανοσιούργημα ανοησίας.
Εραστές
Οι ταινίες της Νικόλ Γκαρσία είναι φλύαρες, άνευρες, δήθεν. Οι «εραστές» φυσικά δεν αποτελούν εξαίρεση. Η ουσία της ταινίας αναλώνεται σε ανατροπές και ίντριγκες σαπουνόπερας που λαμβάνουν χώρο σε διαμερίσματα και εξωτικά τοπία. η Λιζά και ο Σιμόν είναι αχώριστοι, ερωτευμένοι τρελά από τα εφηβικά τους χρόνια. Παρά τους δύο αντίζηλους ανταγωνιστές Πιέρ Νινέ, Μπενουά Μαζιμέλ και την Στέισι Μάρτιν, η ταινία δεν σώζεται. Ο λεκτικός ερωτισμός καταλήγει σε εξυπνάδες και οι αλλεπάλληλες ανατροπές είναι πλήρως ασπόνδυλες. Κανείς στο τέλος δεν ενδιαφέρεται για το ερωτικό τρίγωνο Λίζας/Λέο/Σιμόν. Τέτοιοι εραστές, να μας λείπουν. Ανοσιούργημα ανοησίας.
Έλλειψη originalité ή ξαναζεσταμένο dîner pour vous, mesdames / messieurs?
Οδηγός για Ζευγάρια
Έχουμε δει ήδη τουλάχιστον μια ακόμα διασκευή του «Μαζί συο και ας Πεθάνω» του Josh Lawson (η διασκευή του Πάκο Λεόν με τίτλο «Σ’ Αγαπώ Ισπανικά» ήταν σαφέστατα καλύτερη της πρωτότυπης). Μια σειρά από σεξουαλικές διαστροφές που έχουν κατάληξη τη λέξη «-φιλία» κινητοποιεί έξι ζευγάρια να απελευθερωθούν ερωτικά. Αυτή είναι η δεύτερη ταινία της εβδομάδας με τον Ντενί Πονταλιντές (παίζει και στο «Οι Έρωτες της Αναϊς»), με τη Μόνικα Μπελούτσι, την Καρόλ Μπουκέ, και την Καρίν Βιάρντ σε σχεδόν τσαλακωμένες illustrated ερμηνείες.
Πού Πάω Πάλι ο Άνθρωπος;
Και άλλη μια διασκευή αλά Γαλλικά που επιβεβαιώνει ότι όλες οι σχεδόν μεσογειακές χώρες, τα ίδια «σκ***» είμαστε και ως προς την ηθική, και ως προς της δημόσιες υπηρεσίες. Το «Που Πάω, Θεέ μου;» περιγράφει τη ζωή ενός βολεμένου δημοσίου υπαλλήλου που αρνούμενος να δεχτεί την εθελουσία έξοδο παίρνει δυσμενή μετάθεση, που όμως θα του αλλάξει τη ζωή, χωρίς να πειράξει τα διαστρεβλωμένα ιδάνικά του.
ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΕΙΣ
Κάπου το ‘χω ξαναδεί ΑΚΑ Déjà vu
Το Δείπνο μου με τον Αντρέ
Άλλη μια γαλλική ταινία αυτή τη φορά σε επανέκδοση. Οι διάλογοι του Γουάλας Σον με τον πρωτοποριακό θεατρικό Αντρέ Γκρέγκορι στα χέρια του Λουί Μαλ αποκτούν ουσία στο σινε-δοκίμιο «Το δείπνο μου με τον Αντρέ». Η ταινία αποτελεί μια από τις 5 ταινίες του σινε-αφιερώματος/επανεκδόσεων στο έργο του Λουί Μαλ.
Ο Κακός Μπελάς
Πριν διασκευαστεί αυτό το ξεκαρδιστικό σενάριο από τον Μπιλ Γουάιλντερ στην ταινία «Τα Φιλαράκια», υπήρχε η πρωτότυπη ταινία με τίτλο «Ο Κακός Μπελάς». Μια σειρά από τραγικές καταστάσεις σε ένα ξενοδοχείο, θα χαρίσουν γάργαρο γέλιο.
Οι Γέφυρες του Μάντισον
Άλλη μια επανέκδοση, αυτή τη φορά δια χειρός Κλιντ Ίστγουντ. «Οι Γέφυρες του Μάντισον» ακολούθησαν την επιτυχίας του βιβλίου στο οποίο βασίστηκαν με τη Μέριλ Στριπ και τον Κλιντ Ίστγουντ σε ένα ρομάτζο που δεν καταφεύγει σε εύκολες λύσεις.
Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Άνοιξη
Τέσσερις εποχές (και η επανάληψη της ομορφότερης εξ αυτών) γίνονται η βάση της λυρικής αφήγησης της φιλοσοφίας του Κιμ Κι Ντουκ. Το «Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Άνοιξη» είναι ένα πλωτό ταξίδι εικαστικής μεγαλοπρέπειας.
Έχω Δικαίωμα να Ζήσω
Πρόκειται για μια ταινία που άλλαξε τον τρόπο αφήγησης και οδήγησε στην άμεση ορίμανση του μέχρι τότε ρηχού Αμερικανικού Κινηματογράφου.Έχοντας ήδη στο βιογραφικό του δύο ταινίες κοινωνικού προβληματισμού που άλλαξαν τον τρόπο κινηματογραφικής αφήγησης, τα «Μητρόπολις» και «Μ», ο Φριτζ Λανγκ στο «Έχω δικαίωμα να ζήσω» καταγράφει την οδύσσεια του πρώην κατάδικου Έντι Τέιλορ (Χένρι Φόντα), όπου όλα συνωμοτούν εναντίον του έρωτα του (Σίλβια Σίντνεϊ) καθώς ο ίδιος δεν θα επιλέξει τον εύκολο δρόμο.
Υποψίες
Η ταινία που ίσως ο Χίτσκοκ πάλεψε περισσότερο αλλά έχασε ήταν οι «Υποψίες». Θέλοντας να χαρίσει ένα σενάριο που οι ίντριγκες θα είχαν διαφορετική αξία από την προφανή, έφτασε να δώσει μάχη με το στούντιο για να αλλάξει το πολύπλοκο και -στην εποχή του- ανατρεπτικό τέλος. Παραμένει όμως μια καλογραμμένη ταινία αγωνίας με έναν πλέιμπόι που θα θελήσει να δολοφονήσει την αγαπημένη του για λόγο που θα αποκαλύψει στην πορεία. Για το ρόλο της (ο θεός να την κάνει) αγαπημένης, η Τζόαν Φοντέιν που μάλιστα κέρδισε και υποψηφιότητα Όσκαρ α΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της.
Πρεμιέρα… ξαναζεσταμένη και καλοκαιρινή
Minions 2: Η Άνοδος του Γκρου
Για τους Minions 2 σας έχουμε αναλυτική κριτική εδώ.
Όπως λέμε και στην κριτική είναι απολαυστική αν και αρκετά πιο παιδική από τις προηγούμενες ταινίες στο σύμπαν των Minions και του Γκρου. Η ταινία προβάλλεται από αυτή την εβδομάδα με υπότιτλους και από 25/8 και μεταγλωττισμένη.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος