29 νεκρούς άφησε ο ισχυρότερος κυκλώνας στην ιστορία των νησιών Φίτζι (vid)

Στους 29 νεκρούς ανήλθε ο απολογισμός των νεκρών στα νησιά Φίτζι από το πέρασμα του κυκλώνα Ουίνστον, του πιο ισχυρού στην ιστορία του αρχιπελάγους.

Ο κυκλώνας Ουίνστον, ο οποίος συνοδευόταν από ανέμους ταχύτητας έως και 325 χιλιομέτρων την ώρα, κατέστρεψε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή δεκάδες σπίτια, προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε υποδομές και ανάγκασε τρομοκρατημένους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο σε κέντρα εκτάκτου ανάγκης.

Αεροφωτογραφίες δείχνουν ολόκληρα χωριά κατεστραμμένα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΟΗΕ  Οζνάτ Λουμπράνι, «είναι ξεκάθαρο ότι τα Φίτζι είναι αντιμέτωπα με  μακρά πορεία ανοικοδόμησης, με δεδομένο το πλήγμα στις υποδομές και στον τουρισμό».

Ο Ουίνστον είναι ο μοναδικός κυκλώνας κατηγορίας 5 που έχει πλήξει ποτέ τα νησιά Φίτζι, με πληθυσμό 900.000 κατοίκους.

«Οκτώ ακόμη σοροί ανακαλύφθηκαν στο νησί Κόρο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Φίτζι Γιούαν Πέριν, εκτιμώντας ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Περίπου 8.500 άστεγοι φιλοξενούνται προσωρινά σε κέντρα εκτάκτου ανάγκης και αρκετοί από αυτούς «είναι αναγκασμένοι να ζήσουν για μήνες στα κέντρα αυτά, καθώς τα πάντα καταστράφηκαν».

Οι τουρίστες που είχαν παγιδευτεί λόγω του κυκλώνα άρχισαν  να αναχωρούν από τα νησιά, καθώς ξανάρχισαν οι πτήσεις, που είχαν ανασταλεί επί δύο ημέρες.

Η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση εθνικής φυσικής καταστροφής, με διάρκεια ενός μήνα.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε  πρόγραμμα βοήθειας ύψους πέντε εκατομμυρίων αυστραλέζικων δολαρίων (3 εκατ. ευρώ), που αφορά κυρίως τη διανομή τροφίμων και πόσιμου νερού.
Η Νέα Ζηλανδία αύξησε τη δική της βοήθεια στα 2,2 εκατ. νεοζηλανδικά δολάρια (1,3 εκατ. ευρώ) κι έστειλε στα Φίτζι ένα αεροσκάφος C-130 φορτωμένο με τρόφιμα και προμήθειες.

ΠΗΓΗ: Newsweek, ΑΠΕ,ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος