Μερικά από τα πιο σοβαρά θέματα της Κέρκυρας συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων.
Ανάμεσα τους ήταν το θέμα της διαχείρισης του νερού, το έργο στην παραλιακή της Γαρίτσας, τα αντιπλημμυρικά και η στέγαση των δημοσίων υπαλλήλων και το επίδομα των μονίμων γιατρών.
Όλα ήταν θέματα που έθεσε η αντιπολίτευση είτε με τη μορφή ερωτήσεων είτε ως έκτακτα, τα οποία επέφεραν έντονη πολιτική αντιπαράθεση αλλά δεν προέκυψαν καινούργια στοιχεία, με εξαίρεση στο θέμα της στέγασης των δημοσίων υπαλλήλων και αυτό του επιδόματος των γιατρών.
ΓΙΑΤΡΟΙ
Σε ότι αφορά το τελευταίο, αυτό τέθηκε από τον Θ. Γαλιατσάτο με το σκεπτικό ότι ένα επίδομα στους καινούργιους γιατρούς που θα προσληφθούν θα λειτουργήσει ενισχυτικά στην προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας που αναμένεται σύντομα να δημοσιευτεί, ενώ από την άλλη πλευρά δεν θα κοστίσει πολύ στην Περιφέρεια γιατί πρόκειται για μικρό αριθμό ωφελουμένων. Τελικά δεν έγινε αποδεκτό διότι η Περιφερειακή αρχή δήλωσε ότι δεν το επιτρέπει ο νόμος εκτός αν υπάρξει σχετική τροπολογία.
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Το ζήτημα της στέγασης των καινούργιων δημοσίων υπαλλήλων ξεκίνησε αρχικά από την παρέμβαση που έκαναν οι ΕΛΜΕ για τους εκπαιδευτικούς των 4 νησιών των Ιονίων, και επεκτάθηκε σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και τους φοιτητές του Πανεπιστημίου. Οι εκπρόσωποι των 4 ΕΛΜΕ ζήτησαν να δοθεί μια λύση στην απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώνεται με τους εκπαιδευτικούς, αναπληρωτές και νεοδιόριστους, να δυσκολεύονται τόσο πολύ στην ανεύρεση στέγης ώστε καταλήγουν να μένουν ένα διάστημα σε κάμπινγκ, στα αυτοκίνητα τους ή σε παραλίες και ορισμένοι να αρνούνται να παραλάβουν τη θέση.
Στη συνεδρίαση δημιουργήθηκε μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση, με τις παρατάξεις να καταλήγουν η κάθε μία να ψηφίζει τη δική της πρόταση, παρότι σε γενικές γραμμές οι προτάσεις περιείχαν την πρόθεση στηριχθούν οι εκπαιδευτικοί. Τελικά πέρασε η πρόταση της Περιφερειακής αρχής που περιλαμβάνει:
• Την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, των νοσοκομείων και της αυτοδιοίκησης είτε μέσω ΣΔΙΤ είτε αυτοτελώς.
• Διατυπώνει το αίτημα προς την κυβέρνηση να αυξηθεί ο μισθός των υπηρετούντων στα νησιά λόγω των συγκεκριμένων δυσκολιών.
Στο κείμενο της απόφασης μεταξύ άλλων αναφέρεται:
Το Περιφερειακό συμβούλιο ζητά από την κυβέρνηση :
Την εξάντληση όλων των δυνατοτήτων στέγασης και διευκόλυνσης διαβίωσης βάση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την εξασφάλιση στέγης στο μόνιμο ή έκτακτο προσωπικό δημοσίων φορέων στα νησιά του Ιονίου.
Ειδικά για το ιατρικό προσωπικό η Περιφερειακή Αρχή έχει επανειλημμένως τονίσει με έγγραφά της προς τους Υπουργούς Υγείας την επείγουσα ανάγκη χορήγησης επιδόματος στέγης, που θα είναι αφορολόγητο στους ιατρούς που επιλέγουν να υπηρετήσουν σε νησιωτικές περιοχές.
Παράλληλα, λόγω της οξύτητας του προβλήματος, η περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, τόνισε πως “οφείλουμε να συνεργαστούμε με τον α’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, με όλους τους δημοσίους και ιδιωτικούς φορείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος που βιώνουν οι μη διαθέτοντες στέγη μετακινούμενων υπαλλήλων στα νησιά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων”.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων κατά πλειοψηφία αποφάσισε να προτείνει:
1. “Για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η αξιοποίηση κατάλληλων περιουσιακών στοιχείων μέσω ΣΔΙΤ (δημόσιας υπηρεσίας) για την εξασφάλιση των λειτουργικών αναγκών της αλλά και την διευκόλυνση στέγασης δημοσίων λειτουργών οι οποίοι μετακινούνται για έκτακτες ανάγκες. Προς αυτήν την κατεύθυνση προετοιμάζεται η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στην Π.Ε. Ζακύνθου για την αξιοποίηση του παλαιού Νοσοκομείου Ζακύνθου.
2. Η συνεργασία με τα Δημόσια Νοσοκομεία και άλλους δημόσιους φορείς για την διευκόλυνση αξιοποίησης της περιουσίας που διαθέτουν με την ένταξη ειδικών έργων σε προγράμματα ΣΔΙΤ όπως και στα αναπτυξιακά εργαλεία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
3. Η συνεργασία με τους Δήμους για την αξιοποίηση της περιουσίας που διαθέτουν προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα απαιτείται η συμμετοχή των Δήμων στην ενίσχυση εντός του νομοθετικού πλαισίου της διαβίωσης του μετακινούμενου προσωπικού.
4. Η παραχώρηση από το Υπερταμείο ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, με ειδικούς ευνοϊκούς όρους, κατάλληλων χώρων για ανέγερση στέγης για τη διευκόλυνση της παραμονής προσωπικού στα νησιά μας.
5. Ζητάμε από την Κυβέρνηση την εξάντληση όλων των δυνατοτήτων στέγασης, σίτισης, αύξησης μισθών κλπ βάση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου”.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος