Η σημαντική μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία απειλεί να αφήσει τη χώρα στο έλεος ενός κρύου και σκοτεινού χειμώνα με τις χώρες να είναι σε συναγερμό και να αναζητούν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.
Όπως εξηγεί στο ertnews.gr ο καθηγητής στο Δίκαιο της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Νίκος Φαραντούρης, «η ΕΕ ξύπνησε αργά από τον λήθαργό της δεδομένου ότι έκανε τα πάντα για να δεσμεύσει τη ενεργειακή πολιτική και την οικονομία στα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα χωρίς να λάβει υπόψη της ότι είναι σημαντικότερο να διαφοροποιηθεί το ενεργειακό μείγμα και λιγότερο η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας» και συνεχίζει:
«Στη χώρα μας εκεί πρέπει να δώσουμε έμφαση αυτή τη στιγμή για να προστατευτούν οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, διότι ήδη, όχι από βούληση αλλά από ανάγκη μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού προχωράει σε διακοπή της ηλεκτροδότησης στο φάσμα της ενεργειακής φτώχειας».
Η διαφορά της Ελλάδας με την Γερμανία
Ο κ. Φαραντούρης εστιάζει σε μία σημαντική διαφορά ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία όσον αφορά στις ροές ενέργειας.
«Η χώρα μας μπορεί να συνεχίσει να έχει αδιατάρακτη ροή ενέργειας, αν το επιθυμεί, δεδομένου ότι οι ροές από τον αγωγό Turk Stream συνεχίζονται κανονικά. Δεν έχουμε τα προβλήματα της Γερμανίας και άλλων χωρών που προμηθεύεται φυσικό αέριο μέσω του Nord Stream. Η χώρα μας αποφάσισε εδώ και κάποιους μήνες να περιορίσει οικειοθελώς την ροή φυσικού αερίου και να στραφεί στο υγροποιημένο φυσικό αέριο. Μάλιστα το υγροποιημένο φυσικό αέριο είναι ακριβότερο από το αέριο αγωγού. Η χώρα μας πρέπει να σταθεί στο τι θέλει, πώς το θέλει και με ποιον ορίζοντα. Η ενεργειακή πολιτική δεν γίνεται ούτε με το άνοιγμα και το κλείσιμο του διακόπτη ούτε σε βραχυχρόνια βάση τριετίας, αλλά με μακροπρόθεσμο ενεργειακό σχεδιασμό τουλάχιστον τριακονταετίας» καταλήγει.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος