Βόλος: Μηνύσεις για τον ξυλοδαρμό του Χρυσαυγίτη θα καταθέσει η δημοτική αρχή-Ψήφισμα για τους πρόσφυγες

Το δημοτικό συμβούλιο Βόλου, έπειτα από μία επεισοδιακή συνεδρίαση που συγκλήθηκε ειδικά για το προσφυγικό, ενέκρινε  κατά πλειοψηφία, ψήφισμα για τους πρόσφυγες, ενώ αποφάσισε να καταθέσει μήνυση κατ’ αγνώστων για την εισβολή στην αίθουσα συνεδριάσεων κουκουλοφόρων, οι οποίοι τραυμάτισαν το στέλεχος της Χ.Α. στη Μαγνησία, περιφερειακό σύμβουλο, Αρτέμη Καλούτσα.

Τη συνεδρίαση παρακολουθούσαν από την αρχή πολίτες, μέλη αριστερών οργανώσεων, αλλά και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Π. Ηλιόπουλος.

Ο πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου Γ. Μουλάς επισήμανε ότι η εισβολή κουκουλοφόρων στο δημοτικό συμβούλιο είναι απαράδεκτη ενέργεια και την καταδίκασε, επισημαίνοντας ότι «δεν θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τέτοιες παρουσίες κουκουλοφόρων στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν γνωρίζω ποιος τους υποκίνησε, αλλά δεν φαντάζομαι ότι είναι κάποιος δημοτικός σύμβουλος» είπε χαρακτηριστικά. Η τοποθέτησή του προκάλεσε αντιδράσεις από ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους, ενώ η παράταξη «Επιλογή Ευθύνης» αποχώρησε πριν την επανέναρξη της συνεδρίασης.

Βόλος: Μηνύσεις για τον ξυλοδαρμό του Χρυσαυγίτη θα καταθέσει η δημοτική αρχή-Ψήφισμα για τους πρόσφυγες

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Βόλου, Θάνος Θεοδώρου αναφέρθηκε στην αλληλογραφία της δημοτικής αρχής με τα αρμόδια υπουργεία, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία κάτω από το τραπέζι και ότι η δημοτική αρχή όταν πληροφορήθηκε για την πρόθεση να γίνουν παρεμβάσεις στον Άγιο Ανδρέα στο Φυτόκο, έσπευσε και τις σταμάτησε. «Στην πόλη μας αποφασίζουμε εμείς. Δεν γίνονται ανεκτές μονομερείς ενέργειες» δήλωσε ο κ. Θεοδώρου, προσθέτοντας πως η πρόταση της δημοτικής Αρχής, που εστάλη ήδη στον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένο, είναι – εφόσον επιλεγεί ο Βόλος για λειτουργία Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών – αυτό να λειτουργήσει στο Μαλάκι, στις παραθεριστικές εγκαταστάσεις του στρατού που διαθέτουν τις προϋποθέσεις για την προσωρινή διαβίωση των προσφύγων, καθώς ο χώρος είναι περιφραγμένος και φυλάσσεται από το στρατό. Τέλος ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές προτάσεις, που όμως, απαιτούν κατασκευή υποδομών, ενώ κάλεσε τις αντιπολιτεύσεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να κάνουν τις προτάσεις τους με ηρεμία.

Οι μειοψηφίες έθεσαν ερωτήματα ζητώντας διευκρινιστικές λεπτομέρειες για την αλληλογραφία του δήμου με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Παράλληλα, ζήτησαν να πληροφορηθούν  αν η δημοτική αρχή γνώριζε ότι αξιωματικοί θα έκαναν αυτοψία στους χώρους της Βαμβακουργίας και του Αγίου Ανδρέα, επισημαίνοντας ότι το δημοτικό συμβούλιο θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί νωρίτερα για την πρόθεση της δημοτικής Αρχής να αποδεχθεί τη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων.

Βόλος: Μηνύσεις για τον ξυλοδαρμό του Χρυσαυγίτη θα καταθέσει η δημοτική αρχή-Ψήφισμα για τους πρόσφυγες

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μ. Πατσιαντάς επισήμανε ότι αν τελικά η πόλη επιλεγεί για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής προσφύγων θα πρέπει οι δημοτικοί σύμβουλοι να γνωρίζουν τον αριθμό που θα φιλοξενηθεί, το χρόνο διαμονής, τα οικονομικά μεγέθη, καθώς επίσης και αν η κυβέρνηση έχει σκοπό να χρηματοδοτήσει τη  όλη δράση. Τέλος τόνισε ότι  συμφωνεί  με  την πρόταση του ανεξάρτητου συμβούλου, Ν. Κανελή που αναφέρει ότι ως τέτοιοι χώροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν το Εκθεσιακό Κέντρο στο Πεδίο του Άρεως, οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στη Ν. Ιωνία κ.α, χώροι δηλαδή στις οποίες οι τοπικές κοινωνίες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση για να βοηθήσουν.

Η επικεφαλής της παράταξης «Επιλογή Ευθύνης» Νατάσσα Οικονόμου, επισήμανε ότι η δημοτική αρχή ήλθε στην συνεδρίαση απροετοίμαστη, χωρίς απαντήσεις. Μάλιστα επικαλέστηκε δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, Μ. Μπαλλή στην ΕΡΤ Βόλου, ότι θα δημιουργηθούν 20 τέτοια κέντρα κατά μήκος της εθνικής οδού και μάλιστα το συντομότερο δυνατό. «Για τι αριθμό προσφύγων μιλάμε, πόσο θα μείνουν, απέρριψε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το χώρο στον Άγιο Ανδρέα;» ήταν μερικές από τις ερωτήσεις που έθεσε η κ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι επιθυμεί να κάνει και επίσης, ότι τα κριτήρια για την επιλογή του χώρου θα πρέπει να είναι η αξιοπρεπής διαβίωση αυτών των ανθρώπων, με ασφάλεια και με τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.

Βόλος: Μηνύσεις για τον ξυλοδαρμό του Χρυσαυγίτη θα καταθέσει η δημοτική αρχή-Ψήφισμα για τους πρόσφυγες

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Απ. Νάνος αναφέρθηκε στις θέσεις του ΚΚΕ που ήδη είχαν αναπτυχθεί σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ενώ κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή ότι κρύβεται πίσω από κομματικές ταυτότητες και το παίζει ανεξάρτητη. Στο σημείο αυτό δέχθηκε λεκτική επίθεση από το δημοτικό συμβούλο της πλειοψηφίας κ. Σουίπα, με αποτέλεσμα ο κ. Νάνος να ζητήσει να γραφούν στα πρακτικά όλοι οι απρεπείς χαρακτηρισμοί. Στο τέλος της συνεδρίασης μάλιστα, παρατήρησε «με τα γαλλικά των δημοτικών συμβούλων τι θα κάνετε κ. Πρόεδρε; Εδώ δεν θα υποβάλλετε μηνύησεις;».

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κ. Γαργάλας άφησε αιχμές για τη δημοτική Αρχή ότι εκείνη ανακίνησε το θέμα του κέντρου προσφύγων, για να δεχθεί την έντονη αποδοκιμασία συμβούλων της πλειοψηφίας, αλλά και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Κατά τα άλλα, πρότεινε συντονισμό φορέων και πολιτικές κινήσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στο ΣΕΑ Αλμυρού, τονίζοντας ότι την πρότασή του θα την καταθέσει εγγράφως και όχι «σε ένα δημοτικό συμβούλιο που γίνεται κατά συνθήκη σόου». Επισήμανε ακόμη, ότι η πρόταση της δημοτικής Αρχής για το Μαλάκι δεν είναι η μοναδική και ότι θα έπρεπε να συσταθεί μία συντονιστική επιτροπή φορέων για να επιληφθεί του προβλήματος.

Βόλος: Μηνύσεις για τον ξυλοδαρμό του Χρυσαυγίτη θα καταθέσει η δημοτική αρχή-Ψήφισμα για τους πρόσφυγες

Για συντονιστική επιτροπή φορέων έκανε λόγο και η κ. Τσοπουρίδου της παράταξης Δύναμη Βόλου, ενώ ο ανεξάρτητος σύμβουλος κ. Κανελλής πρότεινε μέτρα για την ανακούφιση των προσφύγων στο ΣΕΑ Αλμυρού και συνεργασία φορέων με το δήμο για την διανομή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας, τροφίμων, κλινοσκεπασμάτων κλπ. Σε ότι αφορά τη δημιουργία κέντρου διαμονής επισήμανε ότι θα πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις ανθρώπινης διαβίωσης, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σίτιση, το κέντρο να είναι ανοιχτό και όχι κλειστό, κοντά στην πόλη για να μπορούν να παρεμβαίνουν και οι γυες συλλογικότητες και ως τέτοιους χώρους πρότεινε το Εκθεσιακό Κέντρο στο Πεδίο του Άρεως, τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στη Ν. Ιωνία κ.α.

Κλείνοντας ο  Θαν. Θεοδώρου καταδίκασε κάθε μορφή βίας απ’ όπου κι αν προέρχεται, δηλώνοντας ότι πίσω από τα επεισόδια υπάρχουν υποκινητές. «Εμείς ήρθαμε εδώ σήμερα να κάνουμε μια συζήτηση και να βγούμε όλοι ενωμένοι με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών. Ήρθαμε έτοιμοι με πρόταση, ωστόσο από λίγους άκουσα να έχουν προτάσεις κι από λίγους άκουσα αν συμφωνούν με την πρόταση αυτή». Άσκησε κριτική στην κ. Οικονόμου, η οποία μαζί με τον κ. Λαμπρινίδη είχαν αποχωρήσει από τη συνεδρίαση καθώς και στον  κ. Νάνο. Απευθυνόμενος προς τον κ. Γαργάλα ανέφερε ότι δεν άκουσε καμία πρόταση, με τον Γαργάλα να απαντά «είστε κουφός» και τον κ. Θεοδώρου να συνεχίζει ζητώντας του να πάρει θέση.

Το ψήφισμα

Το μεγάλο προσφυγικό πρόβλημα, το οποίο απασχολεί την πατρίδα μας, πολύ σύντομα θα  απασχολήσει και την πόλη μας. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζομε την διάσταση, την οποία θα λάβει, διότι κανείς με σιγουριά δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξή του στους επόμενους μήνες.

Η Ελλάδα έχει καταστεί πλέον χώρα υποδοχής προσφύγων από διάφορες χώρες, οι οποίοι εισρέουν από την γείτονα Τουρκία. Η μεταχείριση, την οποία υφίστανται από τους Τούρκους δουλεμπόρους, η απώλεια χιλιάδων αθώων ζωών στο Αιγαίο και η απάνθρωπη υποδοχή, την οποία έχουν στις ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί μελανή κηλίδα για τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η πόλη του Βόλου επελέγη για την δημιουργία χώρων υποδοχής προσφύγων. Ο Δήμος Βόλου δεν έχει πλήρη ενημέρωση για τους χώρους υποδοχής, τον τρόπο λειτουργίας και για άλλες σχετικές πληροφορίες. Κανένας δεν είναι αντίθετος στο βοηθήσουμε τους πάσχοντες συνανθρώπους μας αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε αρκετές λεπτομέρειες ώστε η όλη συνδρομή μας να καταστεί επιτυχής. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος μέσα από ενδεχόμενες προχειρότητες η πόλη μας να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα σε βάρος, τόσο των προσφύγων, όσο και των συμπολιτών μας.

Καλούμε την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα τους κυβερνητικούς βουλευτές της Μαγνησίας να συνεργαστούν με τον Δήμο Βόλου για την καλύτερη αντιμετώπιση της υποδοχής των προσφύγων στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν στην πόλη μας και στις γύρω περιοχές.

Καθιστούμε σαφές ότι κάθε αυθαίρετη και ετσιθελική ενέργεια, ερήμην της βούλησης του Δήμου Βόλου και των πολιτών, θα μας βρει αντίθετους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ζητούμε να πρυτανεύσει η λογική και οι αποφάσεις που θα ληφθούν να είναι συναινετικές και να στοχεύουν τόσο στην εδώ ανθρώπινη και αξιοπρεπή παραμονή των προσφύγων, με τη διασφάλιση όλων των προβλεπόμενων όρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, όσο και για την αδιατάρακτη λειτουργία της πόλης, χωρίς περαιτέρω επιβαρύνσεις της ζωής των πολιτών. Εμείς ως Δήμος Βόλου έχουμε και τη βούληση και τη δυνατότητα να το επιτύχουμε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος