Δημογραφικό: Η Ηλεία δείχνει να “συρρικνώνεται”

Ένα σημαντικό πρόβλημα που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια είναι το δημογραφικό,  όπου δείχνει  την Ηλεία να “συρρικνώνεται”. Το πρόβλημα της  υπογεννητικότητας, έχει προβληματίσει τα τελευταία χρόνια όλους τους αρμόδιους φορείς και το οποίο αρχίζει  να φαίνεται όλο και περισσότερο.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις εκπαιδευτικές διευθύνσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ηλείας το 2018-2019 φοιτούσαν 10.519 μαθητές, ενώ φέτος θα φοιτήσουν 8.919, δηλαδή 1.600 λιγότεροι. Αντίστοιχα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση Ηλείας,  το σχολικό έτος 2018- 2019 στην πρώτη γυμνασίου είχαμε 1.477 μαθητές και στη δευτέρα τάξη γυμνασίου 1265 μαθητές, ενώ φέτος αντίστοιχα θα έχουμε 1.516 μαθητές στην Α’ γυμνασίου και 1.320 μαθητές στην Β’ Γυμνασίου.

Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Ανδρέας Καρατζάς τονίζει: «Το δημογραφικό πρόβλημα είναι πολύ έντονο στην Ηλεία, γιατί τα παιδιά μειώνονται από χρόνο σε χρόνο, με αποτέλεσμα να μειώνονται και τα τμήματα και η δυναμικότητα των σχολείων. Ήδη στην ορεινή Ηλεία έχουμε πολλές αναστολές ολιγοθέσιων σχολείων”.

Από την πλευρά του ο κ. Ανδρέας Ζέρβας, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, τονίζει: «Το δημογραφικό αποτελεί πρόβλημα για τη χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Αιτίες που πρέπει να εξετασθούν είναι το ότι υπάρχει υπογεννητικότητα για λόγους ιατρικούς, λόγους οικονομικών δυσχερειών, οι νέοι αποφασίζουν να τεκνοποιήσουν σε μεγαλύτερη ηλικία από ότι παλαιότερα λόγω σπουδών, λόγους επαγγελματικής αποκατάστασης, αλλαγή νοοτροπίας και φιλοσοφίας της ζωής και της οικογένειας κλπ. Υπάρχει μείωση του πληθυσμού αλλά ταυτόχρονα υπάρχει εισροή μεταναστών. Έτσι το πρόβλημα γίνεται σύνθετο με παραμέτρους την μείωση του ιθαγενούς πληθυσμού αλλά και την αφομοίωση των εισερχομένων πληθυσμών και τη ένταξή τους στην Ελληνική κοινωνία”. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος