Ιράν: «Προσχεδιασμένα» τα επεισόδια και οι διαδηλώσεις, λέει ο Χαμενεΐ – Σε απόγνωση ο πατέρας τής 22χρονης Αμινί


Warning: Array to string conversion in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/content-single.php on line 56
Array

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ χαρακτήρισε προσχεδιασμένες τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον θάνατο της νεαρής Ιρανής σε κράτηση από την αστυνομία ηθών και είπε ότι αυτές δεν πραγματοποιούνται από «απλούς Ιρανούς», σύμφωνα με τα πρώτα σχόλιά του για τις ταραχές που σαρώνουν τη χώρα από τις 17 Σεπτεμβρίου.

Στα σχόλιά του που μεταδόθηκαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Χαμενεΐ αναφέρει ότι ο θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμινί «μου ράγισε την καρδιά» κάνοντας λόγο για ένα «θλιβερό περιστατικό».

Ο ίδιος είπε ωστόσο ότι «κάποιοι άνθρωποι προκάλεσαν ανασφάλεια στους δρόμους» και ότι υπήρξαν προσχεδιασμένες «ταραχές».

Ο Χαμενεΐ εξέφρασε ακόμη την έντονη στήριξή του προς τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες -όπως λέει- αδικήθηκαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

«Στα πρόσφατα επεισόδια, αυτοί που αδικήθηκαν ήταν κυρίως οι δυνάμεις ασφαλείας, περιλαμβανομένων της αστυνομίας και της Μπασίτζ, καθώς και ο λαός του Ιράν», σχολίασε.

Κατηγόρησε εξάλλου τις ΗΠΑ και το Ισραήλ –τους πιο ορκισμένους εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας– ότι ενορχήστρωσαν τα επεισόδια.

«Το καθήκον των δυνάμεων ασφαλείας, περιλαμβανομένης της αστυνομίας, είναι να εγγυάται την ασφάλεια του ιρανικού έθνους… Εκείνοι που επιτίθενται στην αστυνομία αφήνουν τους ιρανούς πολίτες απροστάτευτους απέναντι στους κακοποιούς, στους κλέφτες και στους εκβιαστές», είπε ο ίδιος.

Οι αρχές ασφαλείας, περιλαμβανομένης της αστυνομίας και της πολιτοφυλακής Μπασίτζ, πραγματοποιούν επιχειρήσεις καταστολής των διαδηλώσεων με χιλιάδες διαδηλωτές να έχουν συλληφθεί, εκατοντάδες να έχουν τραυματιστεί και πάνω από 130 να έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις οργανώσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι ιρανικές αρχές ισχυρίζονται ότι πολλά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν στη διάρκεια των επεισοδίων.

Την ίδια στιγμή στο πανεπιστήμιο Σαρίφ της Τεχεράνης, μη επαληθευμένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν δυνάμεις ασφαλείας να εκτοξεύουν δακρυγόνα εν μέσω αναφορών ότι ορισμένοι φοιτητές έχουν παγιδευτεί στο χώρο στάθμευσης της πανεπιστημιούπολης την Κυριακή 2/10.

Ο πατέρας της 22χρονης Μαχσά Αμινί δεν έχει πρόσβαση στα επίσημα αρχεία για τον θάνατό της

Ιράν: «Προσχεδιασμένα» τα επεισόδια και οι διαδηλώσεις, λέει ο Χαμενεΐ – Σε απόγνωση ο πατέρας τής 22χρονης Αμινί
(AP Photo/Francisco Seco)

Ο πατέρας της Μαχσά Αμινί, της 22χρονης που πέθανε υπό αστυνομική κράτηση στο Ιράν μετά την σύλληψή της για παραβίαση του ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα της χώρας, είπε ότι μέχρι στιγμής δεν του έχει επιτραπεί η πρόσβαση στα επίσημα αρχεία για τον θάνατο της κόρης του.

«Κανένας δεν μου δίνει μια απάντηση για τον θάνατο της κόρης μου», σημείωσε ο Αμζάντ Αμινί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλέστηκαν χθες Κυριακή (2/10), τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αρμόδιες αρχές «όπως και η ιατροδικαστική υπηρεσία δεν μου επιτρέπουν καν να δω τα αρχεία», υπογράμμισε. Αντ’αυτού του είπαν ότι πρέπει να κάνει υπομονή, συνέχισε.

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί του υποσχέθηκε ότι ο θάνατος της κόρης του θα ερευνηθεί, «αλλά μέχρι τώρα τίποτα δεν έχει γίνει», είπε επίσης ο πατέρας της Αμινί, όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Eghtesad-News.

Οι δικηγόροι της Αμινί είχαν αξιώσει από τις δικαστικές αρχές πρόσβαση στα αρχεία και τα βίντεο από τις κάμερες της αστυνομίας.

Η Αμινί πέθανε στο νοσοκομείο στις 16 Σεπτεμβρίου ενώ βρισκόταν σε κώμα, αλλά τα αίτια του θανάτου της παραμένουν άγνωστα. Είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών του Ιράν ενώ επισκεπτόταν με την οικογένειά της την Τεχεράνη τον περασμένο μήνα επειδή λίγες τούφες από τα μαλλιά της φαινόντουσαν έξω από την μαντίλα της, πράγμα το οποίο συνιστά παραβίαση του ενδυματολογικού κώδικα της χώρας για τις γυναίκες.

Δεν είναι σαφές τι της συνέβη ενώ βρισκόταν υπό κράτηση. Οι επικριτές κατηγορούν την αστυνομία ηθών για βαναυσότητα. Η αστυνομία απορρίπτει τις κατηγορίες και το υπουργείο Εσωτερικών έχει ανακοινώσει ότι δεν ευθύνεται η αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι η νεαρή γυναίκα πέθανε από ανακοπή που έπαθε ενώ βρισκόταν στο αστυνομικό τμήμα.

Μετά τον θάνατό της, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στο Ιράν κατά της κυβέρνησης. Αυτόπτες μάρτυρες στην Τεχεράνη δήλωσαν ότι και οι δυνάμεις ασφαλείας και οι διαδηλωτές γίνονται ολοένα και πιο βίαιοι.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονταν τις πρώτες ώρες της χθεσινής ημέρας. Στην ιρανική πρωτεύουσα γίνονται πορείες σε διάφορα μέρη της πόλης, παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν βίαια τις διαδηλώσεις φοιτητών.

Μετά την συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μερικοί καθηγητές του έγκριτου Πανεπιστημίου Σαρίφ ξυλοκοπήθηκαν, ανέφερε παράλληλα χθες, Κυριακή, σε ανάρτησή της στο Telegram η ιρανική εφημερίδα Εμτεντάντ.

Επίσης καταγγέλθηκε ότι η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας περικύκλωσαν την πανεπιστημιούπολη και ότι έπεσαν πυροβολισμοί.

Από τότε που ξέσπασε το κύμα διαμαρτυρίας που έχει σαρώσει το Ιράν μετά τον θάνατο της Αμινί, οι φοιτητές διαδηλώνουν σε πολλά πανεπιστήμια κατά των ιρανικών αρχών. Σε απάντηση, οι αρχές έχουν ακυρώσει τα μαθήματα στα πανεπιστήμια σε πολλές πόλεις.

Στο μεταξύ, έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών για τις διαμαρτυρίες συζητήθηκε χθες στο κοινοβούλιο. Το νομοθετικό σώμα, στο οποίο κυριαρχούν οι σκληροπυρηνικοί, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ταραχές διοργανώθηκαν από ξένες χώρες και τους εχθρούς του Ιράν για να αποδυναμώσουν το ισλαμικό σύστημα.

Ως εκ τούτου, η αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να συνεχίσουν να ενεργούν κατά των ταραξιών, υπογράμμισε το ιρανικό κοινοβούλιο.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ διαψεύδουν οποιαδήποτε σύνδεση της απελευθέρωσης Αμερικανών από το Ιράν με την αποδέσμευση ιρανικών πόρων.

Η διπλωματία των ΗΠΑ διέψευσε την Κυριακή (2/10) ιρανικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η απελευθέρωση από την Τεχεράνη δύο φυλακισμένων Αμερικανών θα οδηγήσει στην αποδέσμευση ιρανικών κεφαλαίων δεσμευμένων στο εξωτερικό.

Ο Μπακέρ Ναμάζι, 85 ετών, έλαβε άδεια να φύγει από το Ιράν για να του προσφερθεί ιατρική θεραπεία στο εξωτερικό, ενώ ο γιος του Σιάμακ, 50 ετών, αφέθηκε ελεύθερος στην Τεχεράνη, ανακοίνωσαν προχθές Σάββατο τα Ηνωμένα Έθνη.

Το Ιράν αναμένει τώρα σε αντάλλαγμα το ξεπάγωμα πόρων αξίας περίπου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν δεσμευτεί στο εξωτερικό, μετέδωσαν χθες Κυριακή ιρανικά ΜΜΕ.

«Μετά την οριστικοποίηση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ για την απελευθέρωση φυλακισμένων στις δύο χώρες, θα αποδεσμευτούν ιρανικοί πόροι επτά δισεκατομμυρίων δολαρίων», μετέδωσε το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Όμως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέρριψε κάθε σχέση αυτής της φύσης, λέγοντας πως οι πληροφορίες περί αυτής είναι «κατηγορηματικά ψευδείς».

«Ο Μπακέρ Ναμάζι φυλακίστηκε άδικα στο Ιράν, κατόπιν δεν του επετράπη να φύγει από τη χώρα αφού εξέτισε την ποινή του παρά τα επανειλημμένα αιτήματά του για να λάβει επείγουσα ιατρική φροντίδα», ανέφερε εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

«Γνωρίζουμε ότι η άρση της απαγόρευσης που του είχε επιβληθεί να ταξιδέψει και η άδεια εξόδου του γιου του συνδέονται με τις ιατρικές του ανάγκες», πρόσθεσε.

Ιρανικοί πόροι αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν παγώσει σε διάφορες χώρες —ιδίως στην Κίνα, στη Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία— αφότου οι ΗΠΑ επέβαλαν εκ νέου ασφυκτικές κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας το 2018, όταν αποσύρθηκαν μονομερώς από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης η οποία είχε υπογραφτεί το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).

Διαβάστε ακόμα: Καταστολή διαδηλώσεων στο Ιράν: Διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε πόλεις της Τουρκίας

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος