Ανθοχώρι Μετσόβου: ένας πανέμορφος χειμερινός προορισμός

Σε ένα υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης στο Ανθοχώρι Μετσόβου, οι επισκέπτες διαπιστώνουν με ποιο τρόπο γινόταν οι εργασίες βαφής και πλύσεως σε μια άλλη εποχή.

Ο δημοσιογράφος Βασίλης Σιώμος διαπίστωσε ότι η μικρή κοινότητα έχει πληρότητα στις κρατήσεις στο 100%, καθώς η ζήτηση δωματίων για το εορταστικό τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου έφτασε στο ζενίθ.

Σε αυτό το απομακρυσμένο χωριό της Ηπείρου σε υψόμετρο 1.000 μέτρων ο Γιάννης Γεωργίου, από τους νεαρότερους κατοίκους δηλώνει αμετανόητος για την επιλογή του να εγκαταλείψει την πόλη και να επιστρέψει στον τόπο του. Το σημαντικότερο είναι ότι το παράδειγμά τους ακολούθησαν και άλλοι νέοι, όπως σημειώνει.

Ο αδελφός του Γιώργος, τονίζει ότι η επιμονή και η δουλειά μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα και τα χωριά να ζωντανέψουν και πάλι.

Εκείνο που κερδίζει τις εντυπώσεις στο Ανθοχώρι είναι το μουσείο Υδροκίνησης, όπου με τον παραδοσιακό τρόπο οι γυναίκες έπλεναν και έβαφαν τα ρούχα και τα  προικιά, μια συνήθεια που ήταν ζωντανή έως και πριν από περίπου 40 χρόνια. Σήμερα το μουσείο είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και μοναδικό αξιοθέατο σε ένα τοπίο διαμορφωμένο επάνω στους παλιούς εμπορικούς δρόμους, που ενώνονται με πέντε πέτρινα γεφύρια. Η δύναμη του νερού, έδωσε επί αιώνες ισχύ στους Ηπειρώτες. Η νεροτριβή και ο νερόμυλος μπήκαν ξανά σε λειτουργία και καθημερινή χρήση, ανοίγοντας νέες προοπτικές για μια διαφορετική ανάπτυξη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος