Έκθεση με σχέδια του γλύπτη Θόδωρου από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραάπεζας

Συμμέτοχος στη διαδικασία της μαθητείας και της προσωπικής διαδρομής του γλύπτη Θόδωρου, θα έχει την ευκαιρία να είναι όποιος επισκεφτεί την έκθεση, αφιερωμένη στο έργο του, με τίτλο: «Στίγματα πορείας – Ίχνη Σπουδών» που εγκαινιάζεται σήμερα (Πέμπτη 10/3) από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ).

Τα σχέδια του Θόδωρου χρονολογούνται από το 1947 και φθάνουν έως το 1962.

Στόχος της έκθεσης δεν είναι τόσο η παρουσίαση των σχεδίων του γλύπτη ως έργων τέχνης, όσο η ένταξή τους σε ένα ευρύτερο πλαίσιο για τη δημιουργία, αποκαλύπτοντας πώς ο Θόδωρος μελέτησε τη γλώσσα του σχεδίου: «Είναι σχέδια από τα χρόνια των σπουδών μου, θέλω να δείξω τα θεμέλια της τέχνης. Σήμερα αυτό που ενδιαφέρει είναι οι εντυπώσεις της τελευταίας στιγμής. Εγώ θέλω να δείξω τη διαχρονικότητα αυτής της διαδικασίας» τονίζει ο καλλιτέχνης και προσθέτει: «τα σχέδια αυτά έχουν μια αυτοτέλεια, είναι μελέτες σχέδια, είναι πορτρέτα συναδέλφων. Δεν είναι προσχέδια για κάτι άλλο, είναι ασκήσεις αυτοτελείς που έχουν ένα αυτόνομο εικαστικό ενδιαφέρον».

Στην έκθεση παρουσιάζονται, επίσης, εννέα γλυπτά από τη σπουδαστική περίοδο του γλύπτη, καθώς και ένα έργο (οι σειρά από πύλες) που σηματοδοτεί την επόμενη φάση του καλλιτέχνη, αφού “οδηγεί”στις δουλειές του που πρόκειται να ακολουθήσουν.

Η έκθεση «Στίγματα πορείας – Ίχνη Σπουδών» θα διαρκέσει ως τις 23 Απριλίου.

Σημείο παρουσίασης: Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγ. Κωνσταντίνου 20 και Μενάνδρου).

Ο γλύπτης Θόδωρος (Παπαδημητρίου) γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1931. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνα από το 1952 έως 1958. Το διάστημα 1959-1962 συνέχισε τις σπουδές του ως μεταπτυχιακός φοιτητής στην Ecole des Beaux- Arts στο Παρίσι . Το 1972 δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο California State University. Το 1980 εξελέγη καθηγητής στον τομέα της πλαστικής στο τμήμα των Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου παρέμεινε ενεργός έως το 1998. Ορκίστηκε ομότιμος καθηγητής του Ε.Μ.Π., το 2007 Κατά τη διάρκεια της καριέρας του πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις και performances. Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος