Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στις Βρυξέλλες – Μπαράζ συλλήψεων (vid)

Αστυνομική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην περιοχή Σκαρμπέκ των Βρυξελλών, κατά την οποία ακούστηκαν εκρήξεις και πυροβολισμοί και συνελήφθη ένα άτομο. Στα χέρια της βελγικής αστυνομίας ο δεύτερος δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στο μετρό των Βρυξελλών. Ο Νατζίμ Λασραουί ήταν ο δεύτερος βομβιστής καμικάζι του αεροδρομίου, επιβεβαίωσαν οι αρχές.

Βελγικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η αστυνομική επιχείρηση στο Σκαρμπέκ έγινε μετά την άρνηση ενός άνδρα, που εξήλθε από το σπίτι του έχοντας ένα σακίδιο στην πλάτη του, να δεχθεί έλεγχο των ανδρών της αστυνομίας. Ο άνδρας προσπάθησε να ξεφύγει, αλλά ακινητοποιήθηκε από αστυνομικούς που τον πυροβόλησαν στο πόδι.

Στη συνέχεια, ρομπότ της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας έλεγξε την τσάντα του, ενώ ο ίδιος ήταν τραυματισμένος στο έδαφος.

Σε μεγάλο τμήμα της περιοχής του Σκαρμπέκ απαγορεύτηκε η κυκλοφορία, ενώ ακούγονταν συνεχώς σειρήνες. Η περιοχή γύρω από την πλατεία Μεζέρ έχει αποκλειστεί.

Η επιχείρηση συνδέεται με τρομοκρατική επίθεση που απετράπη στη Γαλλία, ανέφεραν αστυνομικές πηγές.

Όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες συνελήφθησαν τρεις άτομα που σχετίζονται με την απόπειρα επίθεσης στη Γαλλία. Οι εισαγγελείς έδωσαν στη δημοσιότητα μόνο τα μικρά ονόματα των δύο από αυτούς -Ταουφίκ Α. και Σαλά Α.- ενώ δεν έχουν ανακοινώσει τα στοιχεία του άνδρα που συνελήφθη στο Σκαρμπέκ. Ο τελευταίος, καθώς και ο Ταουφίκ Α., έχουν τραυματιστεί στα πόδια.

Επίσης, η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία επιβεβαίωσε πως ο δεύτερος βομβιστής καμικάζι του αεροδρομίου των Βρυξελλών είναι ο Νατζίμ Λασραουί. Ίχνη DNA του βρέθηκαν στο Stade de France και το Bataclan, καθώς ήταν ο κατασκευαστής των εκρηκτικών μηχανισμών στις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες.

Συνολικά, δώδεκα ύποπτοι έχουν συλληφθεί αναφορικά με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη βελγική πρωτεύουσα: εννέα στις Βρυξέλλες, δύο στη Γερμανία (σύμφωνα με πληροφορίες), κι ένας στο Παρίσι.

Οι βελγικές αρχές άφησαν τους τρεις από όσους συνέλαβαν.

Νωρίτερα, το Spiegel ανέφερε πως η γερμανική αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα που θεωρούνται ότι συνδέονται με τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες και στοίχισαν τη ζωή σε 31 ανθρώπους.

Σύμφωνα με πηγές του περιοδικού, ένας από τους άντρες, ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη κοντά στη Φρανκφούρτη, έλαβε δύο μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου πριν από τις επιθέσεις, στα οποία αναφέρεται το όνομα του Χαλίντ Ελ Μπακράουι, του ανθρώπου που, σύμφωνα με την βελγική αστυνομία, ανατινάχτηκε στο μετρό των Βρυξελλών.

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες του Spiegel.

Όπως ανακοίνωσε η INTERPOL, στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλουν οι βελγικές αρχές προκειμένου να εντοπίσουν τις διασυνδέσεις των βομβιστών.

Ολάντ: «Απειλή το ισλαμιστικό δίκτυο»

Προς εξάρθρωση οδεύει το ισλαμιστικό δίκτυο που ευθύνεται για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, όμως μπορεί να υπάρχουν άλλοι πυρήνες που εξακολουθούν να συνιστούν «απειλή» για την ασφάλεια της Ευρώπης, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Je suis Bruxellois… Ik ben Brussel», δήλωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ.

Ο Τζον Κέρι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και προσέφερε την βοήθεια των ΗΠΑ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Ο Κέρι, ο οποίες επέστρεφε στην Ουάσιγκτον μετά από συνομιλίες στη Μόσχα, επέλεξε να κάνει μια στάση στο Βέλγιο για να εκφράσει την αλληλεγγύη του μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες.

Σχετικές ειδήσεις:
Le Monde: Τι είπε ο Αμπντεσλάμ κατά την ανάκρισή του από τις βελγικές αρχές
Συνελήφθη ο δεύτερος δράστης της επίθεσης στο μετρό των Βρυξελλών
Βέλγιο: Έρευνες για τους υπόπτους- Στόχος και πυρηνικά εργοστάσια – Ετοίμαζαν επιθέσεις μεγάλης κλίμακας
Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού παραμένουν οι Βρυξέλλες – Πληροφορίες και για δεύτερο βομβιστή στο μετρό (vid)

Αίθουσα σύνταξης ert.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: EPA/OLIVIER HOSLET

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος