Καραβάνια προσφύγων πάνε και έρχονται ελπίζοντας για ανοιχτά σύνορα (vid)

Την εντατικοποίηση της εκστρατείας ενημέρωσης των προσφύγων που παραμένουν στην Ειδομένη, προκειμένου να δεχτούν να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας, αποφάσισε η κυβέρνηση, την ώρα που οι πρόσφυγες στην επικράτεια ξεπέρασαν τους 50.000. Στην Ειδομένη η κατάσταση παραμένει δύσκολη για τους πρόσφυγες, οι οποίοι, ωστόσο, κρατούν άσβεστη την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό και δεν δείχνουν διατεθειμένοι να μεταφερθούν ούτε για λίγες μέρες σε κάποιο κέντρο, από τον φόβο μήπως χάσουν τη σειρά τους, όταν ανοίξουν -όπως θεωρούν- τα σύνορα. Ασφυκτικά γεμάτο είναι το λιμάνι του Πειραιά όπου σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών φτάνει τις 5.500, οι οποίοι ελπίζουν ότι σύντομα θα περάσουν στην Ευρώπη.

Έντονο προβληματισμό προκαλούν οι νέες ανυπόστατες φήμες που κυκλοφορούν μεταξύ των προσφύγων περί επικείμενου ανοίγματος των συνόρων στις 4 Απριλίου. Η πληροφορία αυτή έχει αναστατώσει τους μετανάστες, που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, οι οποίοι αρνούνται να μετακινηθούν, παρά τις διαψεύσεις των αρχών, που έχουν, μάλιστα, τοποθετήθησει μεγάφωνα για την ενημέρωση όσων διαμένουν στον άτυπο καταυλισμό.

Το μεσημέρι πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο ρεύμα προς Ευζώνους και λίγο πριν τη στροφή για Ευζώνους, με αίτημα το άνοιγμα των συνόρων.

Το προσφυγικό βρέθηκε επί τάπητος σε σύσκεψη του πρωθυπουργού, με μέλη της κυβέρνησης και συνεργάτες του, στη Βουλή, όπου αποφασίστηκε να εντατικοποιηθεί η εκστρατεία ενημέρωσης των προσφύγων στην Ειδομένη, προκειμένου να δεχτούν να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας, καθώς και να υπάρξει και νομοθετική πρωτοβουλία, εντός της εβδομάδας.

Το ενδεχόμενο να κρύβονται σκοπιμότητες πίσω από την παραπλάνηση των προσφύγων περί ανοίγματος των συνόρων, αφησε ανοιχτο ο εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης. Μιλώντας στην ΕΡΤ απηυθυνε έκκληση σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να είναι πολύ προσεκτικοί, όταν ενημερώνουν τον κόσμο.

Εν τω μεταξύ, η Βουλή της ΠΓΔΜ ψήφισε υπέρ της παράτασης της επιβολής κατάστασης κρίσης στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Σερβία, μέχρι το τέλος του χρόνου, εξαιτίας των προσφυγικών ροών.

Εξάλλου, τα κλειστά σύνορα στην Ειδομένη και η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας φαίνεται ότι στρέφουν και πάλι τους διακινητές στο διάδρομο της Μεσογείου, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Συγκεκριμένα η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει ότι προορισμός θα γίνει και πάλι η Ιταλία όπως ήταν και τα προηγούμενα χρόνια.


ΦΩΤΟ: EUROKINISSI-(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:
Κυβερνητική σύσκεψη για προσφυγικό ενόψει κατάθεσης σ/ν για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας
Λιγότεροι πρόσφυγες από το Αιγαίο στον Πειραιά – Κυρίτσης: Η παραπληροφόρηση μπορεί να κρύβει σκοπιμότητες (vid)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος