Στη σκιά των επεισοδίων στην Ειδομένη και στη Χίο, το σχέδιο αποσυμφόρησης (vid)

Μετ’ εμποδίων προχωρά το σχέδιο αποσυμφόρησης του Πειραιά αλλά και της εθελοντικής απομάκρυνσης από την Ειδομένη, καθώς πρόσφυγες και μετανάστες αντιδρούν στη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας αλλά και στα κλειστά σύνορα.
Στο μεταξύ, οι αφίξεις στα ελληνικά νησιά τριπλασιάστηκαν σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα καθώς βελτιώθηκαν οι καιρικές συνθήκες. Άλλοι 766 άνθρωποι έφθασαν στα νησιά της Λέσβου, Σάμου, Χίου και Κω.

Σε 51.430 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.Στα νησιά βρίσκονται συνολικά 5.023 άτομα. Στην Αττική παραμένουν 15.081, στην κεντρική Ελλάδα 2.753 και στη βόρεια Ελλάδα 28.573 πρόσφυγες.

Εν τω μεταξύ σε μαχαιρώματα κατέληξε η ένταση μεταξύ ομάδων Ιρακινών και Αφγανών που βρίσκονται στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός της Χίου, λίγο μετά τις εννιά το βράδυ της Τρίτης, όταν και τραυματίστηκε ένας Αφγανός, ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο του νησιού.
Στο Κέντρο Κράτησης που πλέον φιλοξενούνται πάνω από 1.500 άτομα, επικρατεί ήδη αναστάτωση με τους περίπου 12 Αστυνομικούς, Λιμενικούς και στελέχη της Frontex που έχουν επιφορτιστεί με τη βραδινή φύλαξη του Κέντρου να αποφεύγουν τη χρήση στολής, ώστε να μην αποτελούν στόχο των συγκεκριμένων ομάδων.

Υπό έλεγχο η κατάσταση στην Ειδομένη

Με σχετική ηρεμία ξημέρωσε στην Ειδομένη παρά τα νέα επεισόδια που ξέσπασαν την Τρίτη στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ , όπου παραμένουν εως και 12.000 πρόσφυγες.

Αρκετοί  δηλώνουν ότι θα παραμείνουν “μέχρις εσχάτων” στις ράγες, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να πιέσουν ώστε να ανοίξουν τα σύνορα. Με πετροπόλεμο απάντησαν χθες στην προσπάθεια των ΜΑΤ να ανοίξουν τη σιδηροδρομική γραμμή,  που επί 12 ημέρες παραμένει αποκλεισμένη.

Σε εφαρμογή το σχέδιο αποσυμφόρησης του Πειραιά

Σε 5745 ανήλθαν οι πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά, όπου οι σκηνές που έχουν στηθεί στους περισσότερους σταθμούς του λιμανιού δεν ξεπερνούν τις 1.100.

Το πρωί κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Αριάδνη” με 15 πρόσφυγες μόνο από τη Μυτιλήνη.
Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε από τα Δωδεκάνησα και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star 2, χωρίς ωστόσο να μεταφέρει κανένα πρόσφυγα η μετανάστη από κάποιο νησί του ανατολικού Αιγαίου.

Οπως αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας, με τη βοήθεια της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Πειραιά και του δήμου, αρχίζει η διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προς τους μετανάστες και πρόσφυγες.  Στόχος είναι να διασαφηνιστούν οι λόγοι που μετακινούνται από τον Πειραιά σε κέντρα φιλοξενίας, αλλά οι διαδικασίες που θα πρέπει οι ίδιοι να ακολουθήσουν καθώς τα σύνορα πλέον είναι κλειστά.

Νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών δημιουργείται στην περιοχή του Σκαραμαγκά, όπως προκύπτει από τη διακήρυξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης που θα διενεργήσει στις 8 Απριλίου το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διά του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, το οποίο θα διαχειρίζεται το εν λόγω κέντρο.
Στο τοπικό συντονιστικό κέντρο διαχείρισης προσφυγικής κρίσης (ΤΟΣΚΕΔΠ) Σκαραμαγκά – όπως ονομάζεται – εκτιμάται σύμφωνα με τη διακήρυξη, ότι θα φιλοξενούνται 6.296 άτομα.

Διαμαρτυρία για το προσφυγικό

Διαδήλωση προς την Βουλή και τα γραφεία της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν το απόγευμα συλλογικότητες και σωματεία για το προσφυγικό ενάντια στην συμφωνία που μετατρέπει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 18.00 στην πλατεία Ομονοίας, ενώ μια ώρα νωρίτερα προσφυγες και αλληλέγγυοι θα ξεκινήσουν από τον Πειραιά ώστε να συμμετέχουν στη διαμαρτυρία.

Γερμανία-PRO ASYL: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μόνο μάλλινες κουβέρτες και ράντζα

“Μετά το Καλαί, η Ειδομένη είναι ο επόμενος κακός οιωνός μιας αποτυχημένης ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό”, καταγγέλει ο Καρλ Κοπ, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος της γερμανικής οργάνωσης για τους πρόσφυγες PRO ASYL, εξαπολύοντας δριμύ κατηγορώ “στους σκληρούς της ευρωπαϊκής πολιτικής, ότι συνειδητά ποντάρουν στις σκληρές εικόνες της Ειδομένης”.
«Η Ελλάδα θα έπρεπε εξ αρχής να έχει λάβει ευρεία βοήθεια, ώστε να μπορέσει εξασφαλίσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα. Όχι μόνο μάλλινες κουβέρτες και ράντζα», είπε.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΡΟΕΣ 30-03-2016

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ-1, ΑΠΕ/ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις: Νομοσχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού- Τι προβλέπει
Εκτακτη σύσκεψη για την αποσυμφόρηση του Πειραιά και τη μετακίνηση προσφύγων

Ένταση στην Ειδομένη – 477 άτομα περισυνελέγησαν από Λιμενικό και Frontex

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος