Κ. Αγοραστός: Λάθος η απόφαση του υπουργείου για αλλαγή του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών σε ότι αφορά το γιαούρτι

Τον κίνδυνο να παράγεται ελληνικό γιαούρτι, χωρίς ελληνικό γάλα τονίζει σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Στην επιστολή τονίζονται τα προβλήματα των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών και αγελαδοτρόφων καθώς και λανθασμένη απόφαση του Υπουργείου για αναθεώρηση του άρθρου 82 του κώδικα τροφίμων και ποτών περί χρήσης αφυδατωμένου γάλακτος ή παραγώγων τους σε μορφή σκόνης.

Ειδικότερα επισημαίνει ότι το νέο άρθρο του Κώδικα Τροφίμων και Ποτρών αναμένεται να προκαλέσει Ανεπανόρθωτη βλάβη στον κλάδο καθώς αφήνει περιθώριο στον καθένα να προωθεί γιαούρτι στην αγορά, που δεν περιέχει ελληνικό αγελαδινό γάλα. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό απαλείφεται η προϋπόθεση του νωπού γάλακτος για την παραγωγή γιαουρτιού, αφήνεται και περιθώριο για τη χρήση αφυδατωμένου γάλακτος ή γάλακτος σε σκόνη σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ δεν αναφέρονται προϋποθέσεις ως προς τον τόπο και τον τρόπο παρασκευής.

Υπενθυμίζει ότι ακόμη και δικαστήριο της Μεγάλης Βρετανίας έχει αναγνωρίσει μετά από προσφυγή της ΦΑΓΕ, το δικαίωμα το ελληνικό γιαούρτι να λέγεται greek yogurt, εφ΄ όσον παράγεται από ελληνική πρώτη ύλη. Να σημειωθεί επίσης ότι, η αξία εξαγωγών γιαουρτιού το 2015 ξεπέρασε τα 140 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα η Τσεχία με αίτημά της προς την Κομισιόν ζητά να παράγει ως χώρα ελληνικό, κατά τα’ άλλα γιαούρτι. «Δεν είναι λοιπόν δυνατόν εμείς ως χώρα να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να απολέσουμε ένα “brand name” της ελληνικής παραγωγής. Οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι έχουν βιώσει την οικονομική ασφυξία λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής (διπλασιασμός στις τιμές των ζωοτροφών και στο κόστος ενέργειας, ΕΝΦΙΑ κλπ.), το λουκέτο στην ΑΓΝΟ, την απομάκρυνση της ΦΑΓΕ από τη χώρα, το εμπάργκο που επιβλήθηκε από τη Ρωσία στα ευρωπαϊκά προϊόντα τα κρούσματα οζώδους δερματίτιδας και τις πενιχρές αποζημιώσεις. Η αλλαγή αυτή που προωθείται θα τους δώσει τη χαριστική βολή. Οι γαλακτοπαραγωγοί εκτιμούν ότι ένα μέτρο ελέγχου είναι το ισοζύγιο του γάλακτος, που ίσχυε και παλιότερα θα βοηθήσει στο να γνωρίζουμε τι γάλα εισέρχεται, που και πότε. Zητούμε να επανεξετάσετε την απόφασή σας αυτή, να έρθει το «ελληνικό σήμα για το γάλα», ώστε να ενημερώνεται ο καταναλωτής για την προέλευση της πρώτης ύλης των γαλακτοκομικών προϊόντων και να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών, όσον αφορά στο γιαούρτι».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος