Ώρα μηδέν για το Ασφαλιστικό (vid)

Να μην πέσει κάτω από τα 1.400 ευρώ το πλέγμα προστασίας των συντάξεων, των κύριων και επικουρικών αθροιστικά, είναι η επιδίωξη του υπουργείου Εργασίας, η οποία ωστόσο σκοντάφτει στο ΔΝΤ. Πάντως, οι επικουρικές αναπόφευκτα θα περάσουν από το «κρεβάτι του Προκρούστη» εφόσον δεν γίνει δεκτή η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Οι επικουρικές συντάξεις εξελίσσονται, όπως όλα δείχνουν, στο μεγαλύτερο αγκάθι της διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό.

Εάν η αύξηση στις εργοδοτικές εισφορές δεν γίνει τελικά αποδεκτή, τα βασικά σενάρια είναι δύο.

Μειώσεις που μεσοσταθμικά φτάνουν στο 21%, εάν οι περικοπές ξεκινήσουν από το πρώτο ευρώ, είτε στοχευμένες μειώσεις από τα 170 ευρώ και πάνω και ειδικά για τις υψηλές επικουρικές συντάξεις και για εκείνες με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης.

Σήμερα, ο μέσος όρος μίας επικουρικής σύνταξης είναι στα 170 ευρώ και μία ενδεχόμενη περικοπή της τάξης του 10%, θα σήμαινε απώλεια 17 ευρώ για τον δικαιούχο (=153 ευρώ).
Αντίστοιχα, σε μία επικουρική των 400 ευρώ, μία ενδεχόμενη μείωση της τάξης του 30% θα σήμαινε απώλεια 120 ευρώ (=280 ευρώ).

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει το πλέγμα προστασίας των συντάξεων να μην πέσει κάτω από τα 1.400 ευρώ, στο άθροισμα κύριας και επικουρικής, μία θέση ωστόσο με την οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται να διαφωνεί.

Τα θέματα της εθνικής σύνταξης, όπως όλα δείχνουν, έχουν κλείσει.

Το ύψος της προσδιορίζεται στα 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης και θα μειώνεται 2% ετησίως μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, έτσι ώστε να καταλήγει στα 345 ευρώ.

Για το αναλογικό κομμάτι των συντάξεων, συμφωνία φαίνεται να υπάρχει ως προς τον κατώτατο συντελεστή ο οποίος προσδιορίζεται στο 0,77% ετησίως για τα πρώτα 15 χρόνια ασφάλισης και ως προς τον ανώτερο συντελεστή για τα 39 έτη ασφάλισης και μετά (2%).
Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται για τους ενδιάμεσους συντελεστές, με τους θεσμούς να ζητούν μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα, για την περίοδο μεταξύ 20 και 35 ετών ασφάλισης.

Αλλαγές αναμένονται και στις συντάξεις χηρείας, καθώς για όλους όσοι συνταξιοδοτηθούν με το νέο ασφαλιστικό εξετάζεται να μπει ηλικιακό όριο στα 55 ή στα 57 έτη, για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν ανήλικα τέκνα.

Σε αντίθετη περίπτωση, προτείνεται οι συντάξεις χηρείας να δίνονται χωρίς ηλικιακό όριο, μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών ή αν αυτά σπουδάζουν μέχρι να συμπληρώσουν το 24 έτος της ηλικίας τους.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Μαρίνα Παπαδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος