Ευ. Τσακαλώτος: “Είχαμε πρόοδο σε σχεδόν όλα τα ζητήματα” – Μάχη για συμφωνία έως τα ξημερώματα (vid)

Χρονικό ορίζοντα έως τα ξημερώματα της Δευτέρας έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ώστε να κλείσουν τα κείμενα της συμφωνίας για την αξιολόγηση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, ενόψει και της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ από την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον, όπου μεταφέρονται οι συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα και κατά συνέπεια για το χρέος. Λίγο μετά τις 21:00 της Κυριακής ξεκίνησε η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των Θεσμών, σε κεντρικό ξενοδοχείο. Στη συνάντηση δεν μετέχει προς το παρόν ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μετά τις πολύωρες συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο το Σάββατο, ο κ.Τσακαλώτος τόνισε πως υπήρξε πρόοδος σχεδόν σε όλα τα ζητήματα, στο ασφαλιστικό, στα κόκκινα δάνεια και στο τελευταίο τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων, προσθέτοντας ότι όλοι έχουν κρατήσει κάποια θέματα για σήμερα Κυριακή, το πολύ έως τα χαράματα της Δευτέρας.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου σημείωσε ότι στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων εξετάζονται “λέξη προς λέξη” τα κείμενα των αποφάσεων για τη συμφωνία, και ανέφερε ότι για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού συζητήθηκε η νέα φορολογική επιβάρυνση στα τσιγάρα και τα άλλα καπνικά προϊόντα.

Οσον αφορά τα κόκκινα δάνεια πάντως, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας σχολίασε νωρίτερα ότι η απόσταση παραμένει μεγάλη, καθώς οι δανειστές επιμένουν για την πώληση εξυπηρετούμενων και μη δανείων σε ξένα funds, ωστόσο η ελληνική πλευρά αισιοδοξεί ότι θα επιτευχθεί μια προστασία των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαίωσαν όμως τα στελέχη της κυβέρνησης, η πρόταση πάνω στην οποία γίνεται συζήτηση, αφορά την προστασία από την πώληση κόκκινων επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους έως 100.000 ευρώ, δάνεια ύψους έως 75.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, και έως 5.000 ευρώ για τα καταναλωτικά δάνεια. Παράλληλα, η διαπραγμάτευση γίνεται με ορίζοντα εξαίρεσης από την πώληση το 1 έτος, για τα κόκκινα στεγαστικά πρώτης κατοικίας και όσων δανείων επιχειρηματικών ή καταναλωτικών έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία.

Στο ασφαλιστικό, αγκάθι παραμένει το θέμα των επικουρικών συντάξεων. Το ζήτημα είναι ανοιχτό, γιατί μας ζητούν πολύ μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ πρόσθεσε πως τα ποσοστά αναπλήρωσης έχουν “κλειδώσει”.

Πηγή: Α’Πρόγραμμα, www.eurokinissi.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος