Νέες προσπάθειες για την αποσυμφόρηση του Πειραιά – Διαμαρτυρία και ένταση στην Ειδομένη (vid)

Νέα επιχείρηση ενημέρωσης των προσφύγων και των μεταναστών  στον Πειραιά προκειμένου  να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας. Tα ξημερώματα  ένας πρόσφυγας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο τραυματισμένος  από αιχμηρό αντικείμενο   μετά από συμπλοκή  με άλλους  πρόσφυγες. Στην Ειδομένη την ηρεμία του πρωινού, διαδέχθηκε η ένταση όταν 300 πρόσφυγες  κινήθηκαν προς το φράχτη με τη FYROM κρατώντας  μια γερμανική και μια ελληνική σημαία.

Χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν δύσκολες στιγμές χθές, καθώς επί ώρες έπεφταν συνεχώς δακρυγόνα, ενώ υπήρξαν και πολλοί τραυματισμοί από σφαίρες  καουτσούκ. Για “δύσκολη” κατάσταση στην Ειδομένη, έκανε λόγο ο Γιώργος Κυρίτσης εκπρόσωπος Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής για τους Πρόσφυγες, ενώ κατηγόρησε τους αστυνομικούς της ΠΓΔΜ για “αδιάκριτη και ασύμμετρη χρήση βίας“.
Περίπου 300 άτομα μεταφέρθηκαν  στα ιατρεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αναζητώντας βοήθεια. Ανάμεσα τους ήταν και τρία παιδιά με τραύματα από πλαστικές σφαίρες στο κεφάλι κι άλλα περίπου 35, ηλικίας 5-15 ετών. Eπτά  διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του Κιλκίς. Αποτέλεσμα  τα αυστηρά διαβήματα προς την FYROM από το υπουργείο Εξωτερικών.  Για 24η ημέρα παραμένει αποκλεισμένη η γραμμή του τρένου.

Νέα προσπάθεια  καταβάλλεται από στελέχη του λιμενικού σώματος στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε-2, ενώ από το Σάββατο ξεκίνησε η διανομή των ενημερωτικών φυλλαδίων στους δύο επιβατικούς  σταθμούς του ΟΛΠ, αλλά και στην Πέτρινη Αποθήκη για τη μετεγκατάσταση του σε οργανωμένες δομές .

Ήδη ξεκίνησε το πρώτο λεωφορείο και έχουν προγραμματιστεί ακόμη έξη με προορισμό το κέντρο φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά. όπου αναμένεται ότι θα μεταφερθούν εκεί σε πρώτη φάση περίπου 800 άνθρωποι.

Οι μετανάστες και πρόσφυγες, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, από το λιμενικό σώμα, ανέρχονται σε 4.500 άτομα, ενώ το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Αριάδνη” μεταφέροντας 10 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, εκτιμά ότι δεν πρόκειται να αδειάσει το λιμάνι, όπως λέγεται, σίγουρα όμως θα έχει μειωθεί αισθητά ο κόσμος που θα βρίσκεται εκεί. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ενώ υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι το λιμάνι θα φιλοξενούσε 1000 άτομα για 24 ώρες φθάσαμε να έχουμε περισσότερο από 4.500 άτομα παραπάνω από 1 μήνα στο λιμάνι.

Την  Τρίτη 12 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου.

Το τελευταίο τριήμερα, από το πρωί της Παρασκευής έως και σήμερα Δευτέρα, στα νησιά πέρασαν μόλις 176 άτομα παρά τις πολύ καλές καιρικές συνθήκες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ιδιαίτερα στην περιοχή του Δικελί, απέναντι από τη Λέσβο, έχουν αναπτυχθεί και επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής. Σημειώνεται ότι, ιδιαίτερα για τη Λέσβο, το Σαββατοκύριακο δεν καταγράφηκε στo hot spot της Μόριας ούτε μια άφιξη. Στη Χίο χθες καταγράφηκαν 35 αφίξεις, ενώ στη Σάμο όλο το τριήμερο δεν καταγράφηκε καμία άφιξη!

Σε 53.117 ανέρχονται οι πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στην ελληνική επικράτεια, εκ των οποίων οι 18 είναι νέες αφίξεις, σύμφωνα με την τελευταία συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών.

Πάνω από τους μισούς πρόσφυγες καταγράφηκαν στη βόρεια Ελλάδα (29.429) με τους περισσότερους να παραμένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης (11.194), στο Χέρσο του Κιλκίς (3.900) και στο Πολύκαστρο της Νέας Καβάλας (3.953).

Νέες προσπάθειες για την αποσυμφόρηση του Πειραιά – Διαμαρτυρία και ένταση στην Ειδομένη (vid)
Photo: Πασχάλης Μάντης . Hot Spot Λάρισσα

Όσο αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, στα νησιά διαμένουν 6.976, με τη Λέσβο να έχει υποδεχτεί 3.966 άτομα και τη Χίο 1.824, στην Αττική 14.387, εκ των οποίων 4.510 στο λιμάνι του Πειραιά, στην κεντρική Ελλάδα 1985, με την πλειοψηφία να φιλοξενείται στο Κουτσόχερο Λάρισας (890), ενώ στη νότια Ελλάδα, στην Ανδραβίδα, διαμένουν 340 πρόσφυγες.  ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ+ΡΟΕΣ+11-04-2016

Αμερικανική βοήθεια στους πρόσφυγες και μετανάστες 

Yλικό ανθρωπιστικής βοήθειας για τους μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα, εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, πρόσφεραν η Αμερικανική Αποστολή στην Ελλάδα και η 409η Ταξιαρχία Contracting Support (CSB) του αμερικανικού στρατού στις 7-8 Απριλίου στην Αθήνα. Χιλιάδες κρεβάτια, υπνόσακοι, κουβέρτες, και άλλα υλικά προσφέρθηκαν στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής της Ελληνικής Δημοκρατίας για διανομή σε κέντρα ανά την Ελλάδα.

ο Αμερικανός Πρέσβης Ντέιβιντ Πιρς  τόνισε ότι  «είμαστε εντυπωσιασμένοι με τη γενναιοδωρία του ελληνικού λαού που, ακόμη και στη μέση της σοβαρής οικονομικής κρίσης, προσφέρουν τροφή, καταφύγιο, και φάρμακα σε όσους βρίσκονται σε δύσκολη θέση».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτο: Eurokinissi

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος