Εκρηκτική η κατάσταση στην Ειδομένη (vid) – Μεταφορά προσφύγων από τον Πειραιά για Σκαραμαγκά (vid)

Ηρεμία επικρατεί αυτήν την ώρα στον καταυλισμό της Ειδομένης, ωστόσο το μεσημέρι η κατάσταση ήταν τεταμένη, όταν πρόσφυγες και αλληλέγγυοι ανέβηκαν σε παλιό βαγόνι και το έσπρωξαν μέχρι τη διάβαση όπου βρίσκονται παρατεταγμένες κλούβες της αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόσφυγες έχουν δώσει ραντεβού  στις 9 το πρωί της Τρίτης για νέα πορεία προς το συνοριακό φράχτη. Στον Πειραιά, συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ η επιχείρηση αποσυμφόρησης του λιμανιού. Εκτιμάται ότι περίπου 800 πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες έφυγαν με λεωφορεία για τον Σκαραμαγκά.

Έσπρωξαν βαγόνι προς τις αστυνομικές κλούβες

Στην Ειδομένη, το μεσημέρι της Δευτέρας τα περίπου εκατό άτομα που ήταν πάνω στο βαγόνι φώναζαν συνθήματα ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα, μία ημέρα μετά τα άγρια επεισόδια μεταξύ προσφύγων και αστυνομικών της ΠΓΔΜ.

Επιδεικνύοντας, τη «σοδειά» της χθεσινής ημέρας, έστησαν πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές «έκθεση» με τα άδεια δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες που μάζεψαν, κυρίως τα παιδιά που το είδαν ως παιχνίδι, από την επιχείρηση των Αρχών της ΠΓΔΜ, η οποία διήρκησε περισσότερο από οκτώ ώρες.

Ακόμα και έπειτα από την ωμή χρήση βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις των Σκοπίων, μόλις 200 πρόσφυγες ζήτησαν να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας.

Την ίδια ώρα, η διασπορά ψευδών ειδήσεων και παραπλανητικών πληροφοριών συνεχίζεται. Για τις 9 το πρωί της Δευτέρας προγραμματίζεται νέα πορεία προς τον φράχτη, ενώ οργιάζουν οι φήμες περί ανοίγματος των συνόρων σε τρεις ημέρες.

Ζήτημα «μεγάλης ανησυχίας» χαρακτήρισε με ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τα χθεσινά «εκτεταμένα» επεισόδια και τη χρήση δακρυγόνων.

Η Ύπατη Αρμοστεία υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει «δράση» στο πλαίσιο της «ευρύτερης λύσης» που έχει συμφωνηθεί εδώ και πολλούς μήνες, δηλαδή στη μετεγκατάσταση όσων έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Αστυνομικοί πραγματοποιούν ελέγχους σε οχήματα με προορισμό την Ειδομένη, σταματώντας ΙΧ και ημιφορτηγά στη γέφυρα του Αξιού, προκειμένου να ελεγχθούν και να γίνει διασταύρωση των στοιχείων από τα έγγραφα των οδηγών και των συνοδηγών.

Την ίδια ώρα, ο δυνατός αέρας έχει «σηκώσει» από το πρωί της Δευτέρας δεκάδες σκηνές και αυτοσχέδιες κατασκευές και έχει σκίσει πολλές τέντες.

Εκρηκτική η κατάσταση στην Ειδομένη (vid) – Μεταφορά προσφύγων από τον Πειραιά για Σκαραμαγκά (vid)

Επιχείρηση μεταφοράς προσφύγων στον Σκαραμαγκά

Περίπου 800 άτομα, στην πλειονότητά τους οικογένειες Σύρων, επιβιβάστηκαν σε  λεωφορεία του ΟΑΣΑ με προορισμό το κέντρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά.

Πολλοί Γιαζίντι (Κούρδοι που ζουν στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία) ήρθαν με ταξί από το Ελληνικό στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να ενωθούν με την κοινότητά τους και να μεταφερθούν και αυτοί στο κέντρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά.

Εκρηκτική η κατάσταση στην Ειδομένη (vid) – Μεταφορά προσφύγων από τον Πειραιά για Σκαραμαγκά (vid)

Σε πρώτη φάση, γίνεται προσπάθεια να αδειάσει ο επιβατικός σταθμός της Ε-2, στον οποίο βρίσκονται 1.350 μετανάστες και πρόσφυγες, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το Λιμενικό. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η πέτρινη αποθήκη, όπου βρίσκονται 1.000 άτομα, και τέλος ο επιβατικός σταθμός της Ε-1, όπου διαμένουν 2.150 άτομα.

Η διαδικασία αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά διακόόπηκε αργά το βράδυ και θα συνεχιστεί το πρωί της Τρίτης.

Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στον Πειραιά, όταν μέλη ακραίων εθνικιστικών οργανώσεων επιχείρησαν να περάσουν στο λιμάνι του Πειραιά, κοντά στην πύλη Ε8, και να κάνουν πορεία.

Σύμφωνα με την τελευταία συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών, σε 53.117 ανέρχονται οι πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στην ελληνική επικράτεια, εκ των οποίων οι 18 είναι νέες αφίξεις.

Περισσότεροι από τους μισούς καταγράφηκαν στη βόρεια Ελλάδα (29.429) με τους περισσότερους να παραμένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης (11.194), στο Χέρσο του Κιλκίς (3.900) και στο Πολύκαστρο της Νέας Καβάλας (3.953).

Στα νησιά διαμένουν 6.976, με τη Λέσβο να έχει υποδεχτεί 3.966 άτομα και τη Χίο 1.824, στην Αττική 14.387, εκ των οποίων 4.510 στο λιμάνι του Πειραιά, στην κεντρική Ελλάδα 1985, με την πλειοψηφία να φιλοξενείται στο Κουτσόχερο Λάρισας (890), ενώ στη νότια Ελλάδα, στην Ανδραβίδα, διαμένουν 340 πρόσφυγες.

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ, EPA/VALDRIN XHEMAJ

Σχετικές ειδήσεις:
Νέες προσπάθειες για την αποσυμφόρηση του Πειραιά – Διαμαρτυρία και ένταση στην Ειδομένη (vid)
Διαβήματα προς την ΠΓΔΜ για τα επεισόδια στην Ειδομένη – Εκτόνωση της έντασης (vid) (pics)
Τόσκας: Υπέρμετρη η βία από τους Σκοπιανούς – Έως το Πάσχα η αποσυμφόρηση Ειδομένης και Πειραιά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος