Panama Papers: Στην αντεπίθεση ο Κάμερον – Σε θέση άμυνας ο Σόιμπλε

Φουσκώνουν τα παλιρροϊκά κύματα που σηκώνουν οι διαρροές των Panama Papers. Στη Γερμανία, όπου το Spiegel αποκάλυψε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αγνόησε πληροφορίες για ύποπτες συναλλαγές, πλέον επανέρχεται με διευκρινίσεις. Στη Βρετανία, ο Ντέιβιντ Κάμερον μετά το mea culpa του Σαββατοκύριακου, πέρασε στην αντεπίθεση.

Μετά τον Ντέιβιντ Κάμερον, σειρά είχαν ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν και ο ηγέτης των Εργατικών – από την αντιπολίτευση- Τζέρεμι Κόρμπιν να δημοσιοποιήσουν τα φορολογικά τους στοιχεία.

Όπως έγινε γνωστό, ο Κόρμπιν πλήρωσε πρόστιμο για εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης ενώ ο Όσμπορν για συνολικό φορολογητέο εισόδημα σχεδόν 200.000 στερλινών, πλήρωσε φόρο 72.000 στερλίνες. Σε μια φορτισμένη συνεδρίαση, ο Ντέιβιντ Κάμερον, αντιμέτωπος πρώτη φορά με τους βουλευτές από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο, υπερασπίστηκε τον πατέρα του, αφού αναγκάστηκε τελικά να παραδεχτεί ότι είχε μετοχές στην εταιρία του.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι οι περισσότερες από τις κτήσεις του Βρετανικού Στέμματος και τα υπερπόντια εδάφη, όπως τα Κέιμαν και οι Παρθένες Νήσοι που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι, θα πρέπει στο εξής να μοιράζονται με το Λονδίνο τις φορολογικές πληροφορίες που διαθέτουν.

Τα εδάφη αυτά, εκτός από τα Γκέρνσεϊ και την Ανγκουίλα, έχουν συμφωνήσει να παράσχουν στις δικαστικές και φορολογικές αρχές της Βρετανίας πλήρη πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν την ταυτότητα των ιδιοκτητών των εταιρειών που έχουν την έδρα τους σε αυτά, είπε ο Κάμερον.

Στη Γερμανία, ύστερα από το δημοσίευμα του Spiegel ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αγνόησε επανειλημμένα πληροφοριοδότη που ήθελε να αποκαλύψει ύποπτες γερμανικές συναλλαγές ακόμη και του ομοσπονδιακού Τυπογραφείου, μέσω παράκτιων εταιριών στον Παναμά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών βρέθηκε σε θέση άμυνας μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο ARD.

«Είναι μια ιστορία που άρχισε το 2005. Εγώ ήμουν υπουργός Εσωτερικών. Παλιά ιστορία αλλά τώρα υπάρχουν νέες πληροφορίες. Μπορώ όμως να είμαι βέβαιος ότι δεν την παρέβλεψαν. Ο εισαγγελέας ενεπλάκη σε αρκετές περιπτώσεις. Αλλά αν δεν μπορείς να αποδείξεις κάτι, απλώς δεν μπορείς.» είπε ο Σόιμπλε.

Ο ίδιος μάλιστα τάχθηκε υπέρ ενός διεθνούς σχεδίου σύνδεσης των εθνικών μητρώων, στα οποία θα περιλαμβάνονται και τα ονόματα των πραγματικών ιδιοκτητών εταιριών, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στη Ρωσία, ο τσελίστας κουμπάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν, το όνομα του οποίου αναφέρεται στα Έγγραφα του Παναμά, δέχτηκε την πλήρη κάλυψη του Κρεμλίνου.

«Οι κατηγορίες έχουν ιδεολογική βάση, για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη και να δυσφημίσουν τους ηγέτες της χώρας. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα έχει αποτέλεσμα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου

Ο ίδιος ο Σεργκέι Ρολντούγκιν δεν απάντησε στις καταγγελίες, δήλωσε μόνο ότι δαπανά όλα του τα χρήματα επενδύοντας στη μουσική και σε νέα ταλέντα.

Ύστερα από τους πολιτικούς κλυδωνισμούς σε Ισλανδία και Βρετανία, στη Μάλτα μεταφέρεται η επόμενη κρίση.
Διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού, λόγω της εμπλοκής του υπουργού Υγείας και Ενέργειας και του προσωπάρχη του πρωθυπουργού, στις αποκαλύψεις των Εγγράφων του Παναμά.

Ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ μετέθεσε την απόφαση για τους δύο συμμάχους του… για το μέλλον.

Έκτακτη σύνοδος του ΟΟΣΑ

Υπό το φως των αποκαλύψεων ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο εκπροσώπων των Φορολογικών Αρχών, που συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής, για την Τετάρτη, 13 Απριλίου.

«Θα διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών, να εντοπισθούν κίνδυνοι φορολογικής συμμόρφωσης και να συμφωνηθεί συλλογική δράση» ανέφερε ο Οργανισμός.
Οι αποκαλύψεις των Εγγράφων του Παναμά περιλαμβάνουν έναν πρωτοφανή αριθμό πληροφοριών, μεταξύ των οποίων πάνω από 11 εκατομμύρια έγγραφα που αφορούν 210.000 εταιρείες σε 21 offshore περιοχές.

Πηγή ΕΡΤ1, Επιμέλεια Ρένα Δημητρίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος