Τ. Κέρι: Βήματα κατανόησης για ανανέωση της εκεχειρίας στη Συρία

Oι συνομιλίες με τη Ρωσία και με τους εταίρους του συνασπισμού “πλησιάζουν εγγύτερα σε ένα σημείο κατανόησης” προκειμένου να ανανεωθεί η συμφωνία εκεχειρίας στη Συρία, περιλαμβανομένης και της περιοχής γύρω από την πόλη Χαλέπι, τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι.

Συγκεκριμένα ο κ. Κέρι κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Άντελ αλ-Τζουμπέιρ στη Γενεύη, δήλωσε πως: “Πλησιάζουμε εγγύτερα σε ένα σημείο κατανόησης, αλλά έχουμε κάποια δουλειά να κάνουμε και αυτός είναι ο λόγος που είμαστε εδώ”.

Ο κ. Τζουμπέιρ χαρακτήρισε την κλιμάκωση των μαχών “παραβίαση όλων των ανθρωπιστικών νόμων”, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τα αεροπορικά πλήγματα στο Χαλέπι στις κυβερνητικές δυνάμεις και κάλεσε τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ να παραιτηθεί. “Μπορεί να φύγει μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας και ελπίζουμε ότι θα το κάνει, αλλιώς θα απομακρυνθεί με τη βία”, είπε ο Τζουμπέιρ.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, την Τρίτη ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντηθεί στη Μόσχα με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, τον Στάφαν ντε Μιστούρα.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα, επιβεβαίωσε τη συνάντηση λέγοντας ότι θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.
Ο ντε Μιστούρα συναντήθηκε σήμερα στη Γενεύη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η εκεχειρία στη Συρία. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή του, τον Ράμζι Εζελντίν Ράμζι, πρόκειται να έχει σήμερα συνομιλίες και με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, τον Άντελ Τζουμπέιρ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.

Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν σήμερα ότι το “καθεστώς ηρεμίας” γύρω από τη Δαμασκό παρατάθηκε για άλλες 48 ώρες, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Συρίας. Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία που επικαλούνται έναν Ρώσο στρατηγό, οι συνομιλίες για την επέκταση της προσωρινής εκεχειρίας και στην επαρχία του Χαλεπιού συνεχίζονται.

Ο στρατηγός Σεργκέι Κουραλένκο, ο επικεφαλής του Ρωσοσυριακού Κέντρου Συμφιλίωσης, επιβεβαίωσε και αυτός ότι η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η πολιτική ηγεσία της Συρίας και η “μετριοπαθής” αντιπολίτευση συμφώνησαν να παραταθεί το “καθεστώς ηρεμίας” στην Ανατολική Γούτα για άλλες δύο ημέρες, δηλαδή μέχρι τα μεσάνυχτα της 3ης Μαΐου.

Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Ρόιτερς, Sputnik

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος