Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup – Συνέντευξη Τύπου (video)

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup και αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου.

Αισιόδοξα τα πρώτα μηνύματα για εξεύρεση συμβιβαστικής συμφωνίας στο πακέτο των εφεδρικών μέτρων και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος βρίσκονται Αθήνα και δανειστές, αλλά και το ζήτημα του χρέους που βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ελληνική πρόταση για το μηχανισμό εφεδρικών μέτρων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, παρόλο που επιδέχεται βελτιώσεων», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup μπορεί να καθοριστεί το πλαίσιο για μια συνολική αλλά και ταυτόχρονα απαιτητική συμφωνία για την Ελλάδα. «Αυτό είναι που επιθυμεί η Κομισιόν, πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν», δήλωσε ο Μοσκοβισί.

Όπως είπε ο κ. Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν χθες είναι σημαντικά τμήματα μιας βασικής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, πρόκειται για ένα θέμα που αφορά πρωτίστως τα κράτη-μέλη, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

«Χρειάζεται μια συζήτηση ειλικρινής και ανοιχτή», πρόσθεσε ο Επίτροπος.

Την πρώτη συζήτηση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος προανήγγειλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, ο επικεφαλής Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Σήμερα θα συζητήσουμε εάν, πότε και κάτω από ποιες προϋποθέσεις είναι αναγκαία η λήψη μέτρων για το χρέος. Δε θα έχουμε κάποια τελική απόφαση αλλά θα επιστρέψουμε στο ζήτημα στο τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει μία τεχνική εργασία επί του ζητήματος.

Επιπλέον, ανέφερε πως στο ίδιο διάστημα θα γίνει και η επιβεβαίωση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσει στην εκταμίευση.

Σε ό,τι αφορά το πακέτο πρόσθετων μέτρων το οποίο θα ενεργοποιείται αυτόματα σε περίπτωση που ο ελληνικός προϋπολογισμός βγει «εκτός τροχιάς», σημείωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν από τους θεσμούς σχετικά με τις τελευταίες προτάσεις της Αθήνας.

«Οι πιο αισιόδοξοι πιστεύουν ότι δεν θα χρειαστούν αυτά τα μέτρα, όμως το ΔΝΤ είναι πιο προσεκτικό. Για να γεφυρωθεί αυτό το κενό, σχεδιάσαμε τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν «νομικοί περιορισμοί» οι οποίοι πρέπει να γίνουν σεβαστοί.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας από την πλευρά του δήλωσε ότι σήμερα δεν αναμένονται τελικές αποφάσεις, για το χρέος.

«Σήμερα θα γίνει συζήτηση και θα δοθούν πολιτικές οδηγίες», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Πριν από τις συζητήσεις για το χρέος, χρειάζεται ανάλυση βιωσιμότητας… Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει λύση μέχρι το τέλος του Μαΐου», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα «τήρησε τις δεσμεύσεις της», μετά την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο της επίμαχης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, λίγο πριν από μια σημαντική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

“Θεωρώ ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε βήματα προόδου”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, προσερχόμενος στο Eurogroup. Ο Ιταλός υπουργός επισήμανε ότι στην ελληνική Βουλή “εγκρίθηκαν σημαντικά μέτρα, τα οποία θα εκτιμηθούν αναλυτικά κατά τη σημερινή συνεδρίαση”.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λούις ντε Γκίντος ελπίζει ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα βρεθεί τρόπος για τον συγκερασμό των απόψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Διαβουλεύσεις παρά την αντίθεση της Γερμανίας

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θέτουν σήμερα επί τάπητος την αναδιαμόρφωση του ελληνικού χρέους ώστε να γίνει διαχειρίσιμο το κόστος της ετήσιας εξυπηρέτησής του για την Ελλάδα, παρά την αντίθεση της Γερμανίας, που θεωρεί ότι δεν χρειάζεται καμία ελάφρυνση, δήλωσαν αξιωματούχοι της ευρωζώνης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύει ότι η Αθήνα πρέπει να λάβει ελάφρυνση του χρέους για να επιτύχει ανάπτυξη της οικονομίας της και θέλει οι συνομιλίες να επικεντρωθούν στο να ορισθεί πλαφόν στο 15% του ΑΕΠ ή λιγότερο στο κόστος της ετήσιας εξυπηρέτησης του χρέους, αναφέρει το Reuters.

Η Γερμανία θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει προς το παρόν χωρίς ελάφρυνση χρέους, ιδιαίτερα αφού δεν χρειάζεται να το εξυπηρετήσει μέχρι το 2022, όταν λήγει η 10ετής περίοδος χάριτος, σύμφωνα με το Reuters.

Σχετική είδηση:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος