Γ. Ντάισελμπλουμ: Ο μηχανισμός προληπτικών μέτρων ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (video)

Ο μηχανισμός προληπτικών μέτρων ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δήλωσε μετά την λήξη του Eurogroup ο Γερούν Ντέισελμπλουμ, τονίζοντας ότι η νομοθέτηση του μηχανισμού θα πρέπει να γίνει εκ προοιμίου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι θα εφαρμοστεί αυτόματα στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι τέθηκε επί τάπητος η ελληνική πρόταση για τον προληπτικό μηχανισμό, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με το χρέος, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι έγινε μια πρώτη σειρά συζητήσεων για την αναγκαιότητα μιας περίπτωσης ελάφρυνσης, “όλα αυτά όμως θα τεθούν σε εφαρμογή αν και εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει να πληροί τις προϋποθέσεις και τα μέτρα που έχει ήδη αποφασίσει και ψηφίσει”.

“Είχαμε μιλήσει για τη σχέση ΑΕΠ-χρέους, αυτήν τη στιγμή θα κοιτάμε ετησίως το βάρος του χρέους και την εξυπηρέτησή του” σημείωσε, ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά «κούρεμα» του χρέους, τονίζοντας ότι για τη λήψη μέτρων βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, θα υπάρξει μια προσέγγιση τριών βημάτων: τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης του χρέους, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένες αποφάσεις που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος, υπό την προϋπόθεση την πλήρους εφαρμογής του, και τα μακροπρόθεσμα μέτρα θα αφορούν τις επόμενες δεκαετίες.

Οι τελικές αποφάσεις παραπέμφθηκαν στην επόμενη, τακτική, συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στις 24 Μαΐου, όπου και αναμένεται να επισφραγιστεί και τυπικά το κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και ο μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, στη βάση της ελληνικής πρότασης.

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, χαρακτήρισε πολύ σημαντική πρόοδο προς μια συμφωνία τα μέτρα που ψηφίστηκαν το βράδι της Κυριακής από το Ελληνικό κοινοβούλιο. Ανέφερε ότι τα μέτρα είναι στο πλαίσιο συγκεκριμένου προγράμματος προϋπολογισμού. “Το πακέτο συμπεριλαμβάνει δημιουργία μια ανεξάρτητης αρχής εσόδων για τα κόκκινα δάνεια και τις επενδύσεις. Είναι σημαντικό για να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική και να προσελκύσει επενδυτές. Η οικονομική ανάπτυξη θα φτάσει σε θετικό πρόσημο το δεύτερο εξάμηνο του 2016 αν η χώρα ακολουθήσει το πακέτο μέτρων με ευλάβεια. Βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο συμφωνίας για τα εν δυνάμει προληπτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Αναμένουμε να ψηφιστούν συγκεκριμένες αποφάσεις”, ανέφερε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Χαρακτήρισε τον μηχανισμό των προληπτικών μέτρων σημαντικό για την αξιοπιστία του Ελληνικού προγράμματος, ενώ αναφορικά με την βιωσιμότητα του χρέους δήλωσε πως συζητήθηκε ήδη από το καλοκαίρι του 2015 και θα αποτελέσει αντικείμενο της συνεδράσης του Eurogroup στις 24 Μαΐου. “Χαιρετίζουμε τον διάλογο που έγινε για το θέμα του χρέους σήμερα. Η τεχνική βοήθεια μέσω των συζητήσεων των ενδιαφερόμενων μερών, θα βοηθήσει και τις δυο πλευρές για να φτάσουν σε μια συμφωνία ώστε στις 24 Μαΐου να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις” κατέληξε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος