Θετική εισήγηση για συμφωνία Ελλάδας – δανειστών αναμένεται από το EWG (video)

Θετική εισήγηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να κάνει το Euro Working Group, που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες. Θετικά είναι και τα μηνύματα που έρχονται και από την ΕΕ, ενώ για καταβολή δόσης ύψους 11 δισ. ευρώ κάνει λόγο το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο το προσχέδιο της απόφασης.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή, το EWG αναμένεται να διαπιστώσει, και τυπικά πλέον, την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών.

Το καλό κλίμα αποτυπώθηκε και στη συνάντηση διάρκειας περίπου 40 λεπτών που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου για την ανθρωπιστική κρίση και το προσφυγικό στην Τουρκία καθώς οι δύο πλευρές εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι η συνεδρίαση του Eurogroup θα έχει θετική έκβαση σε όλα τα ζητήματα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την ψήφιση των προαπαιτούμενων δράσεων στην ελληνική Βουλή», δήλωσε και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, προσθέτοντας ότι στελέχη της Επιτροπής θα μελετήσουν το πολυνομοσχέδιο και θα καταθέσουν σχετική έκθεση στο Eurogroup.

Επιπλέον, ο Μ. Σχοινάς παρέπεμψε και στη δήλωση του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί ότι «η Ελλάδα έκανε ένα βήμα-κλειδί», ενώ όπως ανέφερε, «μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων, το Eurogroup έχει δηλώσει έτοιμο να υποστηρίξει μια νέα εκταμίευση».

Βάσει όλων των παραπάνω, στο Eurogroup της Τρίτης αναμένεται να επικυρωθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg , θα είναι μεταξύ 9 με 11 δισ. ευρώ.

Το Bloomberg που έχει στην διάθεσή του την έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup, αναφέρει ότι η Ευρωζώνη θα καλύψει με το ποσό αυτό τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας έως το τέλος Νοεμβρίου.

Τα 3,8 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων (του Δημοσίου προς ιδιώτες) και τα 7,2 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση χρέους.

Μετά την συμφωνία Ελλάδας και θεσμών όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι «έτοιμη» να συνδράμει στη συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εμπειρογνώμονες των οικονομικών επιτελείων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εξετάσουν στο EWG περαιτέρω και το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, επί τη βάσει των προτάσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).

Τα μέτρα που προτείνει ο ESM για την ελάφρυνση του χρέους περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επέκταση της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, τη διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, καθώς και την πρόωρη εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η έκθεση συμμόρφωσης της ΕΕ καθώς όπως υπογραμμίζεται στο κείμενο που έχει στη διάθεσή του το Bloomberg, «ένας κατάλληλος και σταδιακός συνδυασμός μέτρων διαχείρισης του χρέους (περιλαμβανομένου του κλειδώματος των σημερινών χαμηλών επιπέδων επιτοκίων), επέκτασης των περιόδων αποπληρωμής και των περιόδων χάριτος για το κεφάλαιο και τους τόκους», μαζί με άλλο μηχανισμό κερδών (σ.σ. τη μεταφορά κερδών από τα ομόλογα της ΕΚΤ) θα επέτρεπε στην Ελλάδα να φέρει σε βιώσιμο επίπεδο το χρέος της.

Το Bloomberg σημειώνει ότι οι υποθέσεις της τελευταίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ημερομηνία 21 Μαΐου, είναι πιο αισιόδοξες από την προηγούμενη πρότασή της, με ημερομηνία 9 Μαΐου. «Η Επιτροπή προβλέπει χαμηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας από το πρόγραμμα βοήθειας και υψηλότερα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, τα οποία θα οδηγήσουν σε ένα ελαφρά χαμηλότερο λόγο του δημόσιου χρέους (προς το ΑΕΠ) τις επόμενες δεκαετίες».

Το έγγραφο προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επιτυγχάνει και θα διατηρεί πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 1,5% του ΑΕΠ έως το 2040.

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τίσενχάουζεν, τόνισε ότι η θέση του Βερολίνου σχετικά με το χρέος και το ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει, επισήμανε ωστόσο ότι στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των G7 στην Ιαπωνία πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις και ότι βρίσκονται σε ισχύ οι σχετικές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Γνωρίζετε τη θέση της κυβέρνησης, ότι θεωρούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ απαραίτητη, αλλά και τη θέση μας σε ό,τι αφορά πιθανή ελάφρυνση χρέους. Δεν υπάρχει εδώ τώρα κάποια αλλαγή. Η στάση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει», τόνισε.

Όσον αφορά δε το πώς ο κ. Σόιμπλε δήλωσε αισιόδοξος ενώ το ΔΝΤ επιμένει για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η εκπρόσωπός του ζήτησε υπομονή μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στην Ιαπωνία.

Τέλος αναφερόμενη στο ύψος της επόμενης δανειακής δόσης που θα εκταμιευθεί για την Ελλάδα, το οποίο τις τελευταίες ημέρες υπήρξε αντικείμενο πολλών αναφορών στα ΜΜΕ, η κ. Τισενχάουζεν επισήμανε ότι στο ελληνικό πρόγραμμα δεν υπάρχει πλάνο εκταμίευσης με συγκεκριμένους αριθμούς.

ΠΗΓΗ: Αίθουσα σύνταξης του ert.gr με πληροφορίες από ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:

Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Στο Eurogroup οι αποφάσεις για πρόγραμμα και ΔΝΤ – Γνωστές οι θέσεις του Βερολίνου

H Ελλάδα να λάβει 11 δισ. ευρώ μετά την αξιολόγηση σύμφωνα με το προσχέδιο της ΕΕ

Η Ελλάδα έκανε βήμα-κλειδί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης λέει ο Μοσκοβισί

Η Ελλάδα στο επίκεντρο του Euroworking Group (EWG) το απόγευμα

Σε καλό δρόμο για συμφωνία στο Eurogroup λέει ο Σόϊμπλε

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος