Αλεξανδρούπολη – Γ. Μπαλάφας «Οι αλλαγές στον Καλλικράτη αφορούν το θεσμικό πλαίσιο»

«Μετά από μια πολύ δύσκολη φάση διαπραγμάτευσης, αξιολόγησης ,ολοκλήρωσης αυτής της φάσης με όλα τα εμπόδια τις τρικλοποδιές τις δυσκολίες που είχε για να ολοκληρωθεί, περνάμε σε μια φάση που δεν θα λείψουν ως δια μαγείας οι δυσκολίες και τα εμπόδια, αλλά μαζί με τις δυσκολίες υπάρχει προοπτική και ελπίδα», τόνισε το Σάββατο από την Αλεξανδρούπολη κατά την διήμερη περιοδεία του στον Έβρο, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας.

Ο κ. Μπαλάφας κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε , εκτίμησε πως αυτά που κατάφερε η κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση από τον Γενάρη μέχρι και τον Ιούνιο, ο συνολικός απολογισμός είναι θετικός.

Στα θετικά της κυβέρνησης όπως είπε , καταγράφεται η μείωση (-15%) στα τιμολόγια της ΔΕΗ για 400.000 δικαιούχους, η δέσμευση του πρωθυπουργού για θεσμοθέτηση ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης, η αύξηση των φορολογικών εσόδων τον Μάιο κατά 13,8%, η μείωση (-3%) στις τιμές στη λίστα φαρμάκων από τις 9 Ιουνίου καθώς και ο νέος αναπτυξιακός νόμος που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σχετικά με την αύξηση του Φ.Π.Α. σε μια σειρά ειδών από 23 σε 24%, ο κ. Μπαλάφας είπε πως πρόκειται « για μία από τις αρνητικές επιπτώσεις μιας δύσκολης συμφωνίας, πάνω στον κόσμο» και εξήγησε πως η κυβέρνηση κατέληξε στο συγκεκριμένο μέτρο διότι «η εναλλακτική που έδιναν οι δανειστές ήταν η αύξηση του νερού και του ρεύματος από 13 σε 23% σε όλα τα νοικοκυριά .

Ερωτηθείς για τον σχεδιασμό διαχωρισμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης σε δύο αποκεντρωμένες διοικήσεις, ο κ. Μπαλάφας είπε πως το γεωγραφικό μέγεθος της περιοχής ευθύνης της νυν αποκεντρωμένης είναι απαγορευτικό και τόνισε πως «με την επαναθεσμοποίηση του Καλλικράτη σκεφτόμαστε ακόμα γενικότερα να ξαναδούμε τα χωροταξικά όρια των αποκεντρωμένων διοικήσεων με μια σκέψη να τις προσαρμόσουμε ανάλογα και με τις αιρετές.»

Ο κ. Μπαλάφας ολοκλήρωσε εχτές την διήμερη περιοδεία του στον Έβρο με συναντήσεις και με τους πέντε δημάρχους του νομού . Οι δήμαρχοι του Έβρου έθεσαν υπόψη του υπουργού θεσμικά ζητήματα τόσο για τη λειτουργία των δήμων όσο και για τον Καλλικράτη.

O δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης αφού επεσήμανε τη θετική εξέλιξη που προκύπτει από τη δημιουργία Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, έθεσε μια σειρά καίριων ζητημάτων που κατά τον δήμαρχο αλλά και τους υπόλοιπους δημάρχους της περιφέρειας πρέπει να ρυθμιστούν.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν:

Η παρουσία του Γραφείου Πολιτικού Ασύλου στην Αλεξανδρούπολη, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος της Σαμοθράκης και η μη αποδοχή του λεγόμενου «κόφτη» από τους δημάρχους με δεδομένο ότι, η περικοπή χρηματοδοτικού άγγιξε μέσα σε πέντε χρόνια το 67% και την διαχείριση απορριμμάτων στο Δήμο Αλεξανδρούπολης και την ευρύτερη περιοχή της Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Συντάκτης :Όλγα Ορφανίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος