Δήμος Αθηναίων: Συζήτηση για το προσφυγικό και συγκέντρωση αλληλέγγυων έξω από το Δημαρχείο

Ευρεία συζήτηση για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων, ενώ έξω από το Δημαρχείο ήταν σε εξέλιξη κινητοποίηση φορέων υπέρ των προσφύγων.

Ενημερώνοντας το Σώμα, ο αντιδήμαρχος κ. Παπαγιανάκης είπε ότι ο Δήμος Αθηναίων δρομολογεί μια σειρά δράσεις. Μεταξύ άλλων αξιοποιεί το πρόγραμμα φιλοξενίας της Ύπατης Αρμοστείας (ενοικιάσεις διαμερισμάτων, ξενοδοχείων κ.α) .

Ήδη, όπως είπε, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ενοικίαση 12 διαμερισμάτων ενώ συνολικά μέσω αυτού του προγράμματος θα βρουν στέγη 1200 άτομα.

Δήμος Αθηναίων: Συζήτηση για το προσφυγικό και συγκέντρωση αλληλέγγυων έξω από το Δημαρχείο
Φωτο Eurokinissi Στέλιος Στεφάνου

Σ΄ ότι αφορά την εκπαίδευση, τη νέα σχολική χρονιά , θα αξιοποιηθεί το απογευματινό πρόγραμμα «σχολεία ανοιχτά στη γειτονιά», με εξωσχολικές δημιουργικές δραστηριότητες που θα συμβάλλουν στην κοινωνική και σχολική τους ένταξη.

Επίσης θα φιλοξενούνται πάλι απογευματινές ώρες προσφυγόπουλα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς με σκοπό την ομαλή μετάβασή τους στο κανονικό πρόγραμμα. Συμπληρώνοντας η επίσης αρμόδια για θέματα Παιδείας, κυρία Ηλιοπούλου, ανέφερε ότι θα ξεκινήσει άμεσα θερινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά- πρόσφυγες. Όσον αφορά την εκπαίδευση και την εγγραφή τους ή όχι στα σχολεία, επισήμανε ότι αρμόδιο είναι το υπουργείο Παιδείας.

Δήμος Αθηναίων: Συζήτηση για το προσφυγικό και συγκέντρωση αλληλέγγυων έξω από το Δημαρχείο
Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιάννης Κολεσίδης

Από την «Ανοικτή Πόλη», ο κ. Αξελός, ζήτησε τη λειτουργία Διαπολιτισμικού Σχολείου στην περιοχή του «Ελαιώνα», τη διάχυσή τους στα σχολεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς των περιοχών που διαβούν και όχι σε «γκετοποιημένες» σχολικές μονάδες, επιμορφωμένο κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό , εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στους γονείς τους κ.α .

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» , κ. Σοφιανός, αναφέρθηκε στα αίτια της προσφυγικής κρίσης, άσκησε δριμύτατη κριτική στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική και στη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία και ζήτησε , να υπάρξουν συγκεκριμένες πολιτικές για τους πρόσφυγες.

Ο κ. Κωνσταντίνου, επικεφαλής της «ΑΝΤΑΡΣΙΑ στις Γειτονιές της Αθήνας», πρότεινε να αξιοποιηθούν για στέγασή τους, κλειστά ξενοδοχεία ( Athens Imperial, la Mirage, Εσπέρια κ) και άλλοι χώροι. Επίσης μετέφερε καταγγελία για το φαγητό που παρέχεται στους πρόσφυγες στη δομή του « Ελαιώνα».

Aκολούθως η ΚΕΕΡΦΑ με ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: “Με απαράδεκτες κατασταλτικές μεθοδεύσεις,  ο Δήμαρχος Καμίνης προσπάθησε να εμποδίσει τη μαζική κινητοποίηση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες έξω από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, που κάλεσαν η ΚΕΕΡΦΑ, σωματεία εργαζόμενων της πόλης, συνελεύσεις από τους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μια συγκέντρωση με κεντρικό σύνθημα «Αθήνα ανοιχτή πόλη αλληλεγγύης στους πρόσφυγες» που έδωσε φωνή στους πρόσφυγες και τους αλληλέγγυους αλλά και τίμησε τον Μοχάμεντ Άλι, παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης κατά του ρατσισμού.

Πρώτα, επιχείρησαν να απαγορεύσουν τη  μικροφωνική, με πρόσχημα ότι ο ήχος ενοχλεί το δημοτικό συμβούλιο(!) και στη συνέχεια ο Δήμαρχος  διέκοψε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και ο Γενικός Γραμματέας  να διέταξε τον υπάλληλο της Δημοτικής Αστυνομίας να  δώσει κλήση στο αυτοκίνητο της μικροφωνικής (ογδόντα ευρώ!).

Μετά, επιχείρησαν να βάλουν κλούβα των ΜΑΤ στην είσοδο του Δημαρχείου για να εμποδίσουν την επικοινωνία της συγκέντρωσης με το δημοτικό συμβούλιο, όπου παραλίγο να χτυπήσουν διαδηλωτές.

Δήμος Αθηναίων: Συζήτηση για το προσφυγικό και συγκέντρωση αλληλέγγυων έξω από το Δημαρχείο
Φωτο ΑΠΕ/ΜΠΕ, Γιάννης Κολεσίδης

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με την άφιξη τριών προσυγκεντρώσεων.  Από την Ομόνοια με συμμετοχή των προσφύγων από Ελαιώνα, Ελληνικό και το 5ο Σχολείο, από το Μοναστηράκι και από το City Plaza, που έφτασαν  με πορεία μέσω της Αιόλου.

Παρατάξεις της αριστεράς πρότειναν να ανοίξουν χώροι φιλοξενίας εντός το ιστού της πόλης,  όπως τα κλειστά ξενοδοχεία Λα Μιράζ , Αθενς Ιμπέριαλ, Εσπέρια, να εγγραφούν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, να σταματήσει η αθλιότητα της σίτισης μέσα στον Ελαιώνα, να ανοίξει ξανά το Γενικό Πατησίων και να  γίνουν προσλήψεις προσωπικού στο Δήμο Αθήνας. Στο δημοτικό συμβούλιο μίλησε ο Χ. Αργύρης, ειδικευόμενος γιατρός και μέλος του ΔΣ Εργαζόμενων του νοσοκομείου Γεννηματάς και η Βαρβάρα Παπαδοπούλου, αλληλέγγυα από το σχολείο της Πρασσά.

Στη συγκέντρωση,  χαιρέτησαν η Νίκη Αργύρη, από το Συντονιστικό της ΚΕΕΡΦΑ, η Ζανέτα Λυσικάτου, μέλος του ΓΣ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, ο Καρίμ πρόσφυγας από τη Συρία, ο Χουταντάτ πρόσφυγας από το City Plaza, η Nτίνα Ρέπα, Γραμματέας Συλλόγου εκπαιδευτικών Αριστοτέλης, ο Αλί, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν (Ελαιώνας), ο Τζαβέντ Ασλάμ, επικεφαλής Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος, η Αναστασία Χατζηλουκά από το αντιρατσιστικό κίνημα της Γερμανίας, η  Ιλιρίντα Μουσαράι, φοιτήτρια Πολιτικού ΕΚΠΑ και ο Κώστας Παπαδάκης, από το ΠΣΟ ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Την παρουσίαση στη  συγκέντρωση έκανε  η Ντίνα Γκαρανέ από την Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας.

Η συγκέντρωση έκλεισε με κάλεσμα για μαζική παρουσία στην συνεχιζόμενη δίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, την Δευτέρα 13 Ιούνη, στις 8.30πμ, στις φυλακές Κορυδαλλού”.

Δήμος Αθηναίων: Συζήτηση για το προσφυγικό και συγκέντρωση αλληλέγγυων έξω από το Δημαρχείο
Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιάννης Κολεσίδης

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε πριν την έναρξη του δημοτικού συμβουλίου, έξω από το Δημαρχείο, καλούσαν οι ακόλουθοι φορείς: Δημοτικές Κινήσεις, ΟΕΝΓΕ, B’ ΕΛΜΕ Αθήνας, Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Αθηνά», Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Άγιος Σάββας, Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Λαϊκό, Σύλλογος ΣΕΥΠ ΕΟΠΠΥ-ΠΕΔΥ, Συντονιστικό σωματείων και φορέων Αμπελοκήπων, Συνέλευση City Plaza, Φιλοξενία προσφύγων στο 5ο Λύκειο Αθηνών, Φοιτητικοί σύλλογοι, Κοινότητες μεταναστών, Επιτροπή προσφύγων από Ελληνικό, Ελαιώνα, Πειραιά, Σκαραμαγκά, ΚΕΕΡΦΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Φωτο:
-ΑΠΕ/ΜΠΕ, Γιάννης Κολεσίδης
-EUROKINISSI, Στέλιος Στεφάνου

Πηγή: AΠΕ/ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Kινητοποίηση φορέων για το προσφυγικό στο Δήμο Αθηναίων την Πέμπτη 9 Ιουνίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος